Skip to main content

BANI PENTRU PRESĂ. Tolontan: „Intenția e bună, forma discutabilă”. Va fi influențată presa de banii primiți? - „Judecați-ne după ce citiți”

 
BANI PENTRU PRESĂ. Tolontan: „Intenția e bună, forma discutabilă”. Va fi influențată presa de banii primiți? - „Judecați-ne după ce citiți”

BANI PENTRU PRESĂ. Ce spun jurnaliștii despre campania de informare a Guvernului, în fapt o formă de sprijin financiar cordat presei? Este bine? Creează probleme în relația jurnaliști-guvernanți? În acest material, răspunsurile lui Cătălin Tolontan, coordonator editorial al publicațiilor Libertatea și Gazeta Sporturilor.

Publicitate

Tolontan și ajutorul pentru presă de la Guvern - „Cine a fost pro Guvern va rămâne așa și cine a fost anti sau echidistant, cred că-și va păstra atitudinea”, este una dintre principalele concluzii trase de Cătălin Tolontan, cu privire la inițiativa autorităților de a ajuta jurnaliștii în vreme de criză. 

Printre altele, jurnalistul nu consideră inițiativa statului „un cadou dat amicilor” pentru că, mai spune el: Guvernul are atât prieteni cât și dușmani pe aceste platforme. Dacă ar fi vrut să dea un cadou amicilor ar fi folosit o altă cale”

Cataloghează mișcarea autorităților astfel: „Intenția este bună, forma de publicitatea este discutabilă”

Va aplica sau nu Ringier (compania care deține și Libertatea, Gazeta Sporturilor sau mai multe reviste) pentru banii de la Guvern? 

Tolontan, pentru Paginademedia.ro:

„În ceea ce ne privește, la Ringier, am refuzat în ultimii ani numeroase bugete de la primării sau de la alte foruri publice.

Acum însă, managementul înțeleg că a judecat așa și sunt de acord cu ei: e o operațiune globală de ajutorare a presei, Guvernul României face ce face și cel britanic, de pildă, oamenii au posibilitatea să înțeleagă că fondurile sunt nedicriminatorii și adresate întregii prese”, după cum a declarat jurnalistul pentru Paginademedia.ro. 

De asemenea, a mai adăugat: „Sunt sigur că trustul Ringier va fi transparent, va spune câți bani ia pentru două cotidiene și câteva reviste, cam de 8-9 ori mai puțin decât o televiziune

Reamintim că, prin inițiativa autorităților, se vor aloca 40 de milioane de euro pentru presă, în următoarele patru luni (200 de milioane de lei).

Adică 10 milioane de euro pe lună, sub forma unei campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență.

Mai multe redacții au anunțat, până acum, că refuză să aplice la banii dați de Guvern ca ajutor pentru presă, sub forma unei campanii de informare pe Covid. Acestea sunt Recorder, G4Media și Newsweek România. 

Integral, răspunsurile lui Cătălin Tolontan: „Intenția este bună, forma de publicitatea este discutabilă”

Paginademedia.ro: Este forma aleasă de Guvern pentru a sprijini presa – campanie de informare – cea mai eficientă? Cât rezolvă din problemă?

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: Intenția este bună, forma de publicitatea este discutabilă și efectul va fi nul în cazul în care guvernul s-a gândit să obțină bunăvoință de la presă. Cine a fost pro Guvern va rămâne așa și cine a fost anti sau echidistant, cred că-și va păstra atitudinea. Nu am sentimentul că PNL va obține mare lucru din această campanie și e bine că nu va obține.

De altfel, dacă ne uităm un pic, de câte ori a apărut Nicușor Dan, candidatul PNL la Primărie, pe televizoare și de câte ori a apărut Gabi Firea? Nu am nici o simpatie pentru Guvernul Orban, dar pot să observ că în timp ce el a derulat transparent un program de ajutorare a presei, realmente a întregii prese, primăriile dau bani doar la lăudători.

Paginademedia.ro: Este bună această formă sau nu este cea mai inspirată?

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: Cred că și lui Ionel Dancă, șeful Cancelariei primului ministru și cel care a condus procesul, îi este evident că au atât ”prieteni” cât și ”dușmani” pe aceste platforme. Dacă ar fi vrut să dea un cadou ”amicilor” ar fi folosit o altă cale, nu ar fi introdus în program un număr care, cred, se va apropia de 100 de siteuri, ziare, televiziuni și radiouri.

Paginademedia.ro: Cum poate influența o astfel de decizie relația dintre jurnaliști și cei de la guvernare?

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: E dreptul oamenilor să suspecteze că jurnaliștii vor fi influențați de guvern, dar e dreptul jurnaliștilor să spună: judecați-ne după ce citiți, după informațiile pe care le publicăm, nu în funcție de prejudecăți.

În ceea ce ne privește, la Ringier, am refuzat în ultimii ani numeroase bugete de la primării sau de la alte foruri publice. Acum însă, managementul înțeleg că a judecat așa și sunt de acord cu ei: e o operațiune globală de ajutorare a presei, Guvernul României face ce face și cel britanic, de pildă, oamenii au posibilitatea să înțeleagă că fondurile sunt nedicriminatorii și adresate întregii prese.

Paginademedia.ro: Crezi că poate influența imaginea unei redacții în fața publicului? (voi veți explica ceva publicului, dacă veți aplica?)

Cătălin Tolontan, Coordonator editorial Libertatea-GSP: Este de așteptat ca oamenii să arate scepticism. Dar noi avem încredere în coloana vertebrală și în discernământul publicului nostru. Presa are acum un rol critic de a expune informații muncite și de calitate.

TVR și RRA iau 15 milioane de euro pe lună și nu vreau să spun ce oferă, pe când tot restul presei ia, doar pentru patru luni, 10 milioane de euro pe lună. Sunt sigur că trustul Ringier va fi transparent, va spune câți bani ia pentru două cotidiene și câteva reviste, cam de 8-9 ori mai puțin decât o televiziune.

Să cântărească publicul dacă e mult și dacă noi, redacțiile, ne vom schimba un centimetru atitudinea.


BANI PENTRU PRESĂ. S-a lansat platforma unde televiziunile, presa și site-urile pot lua bani de la Guvern


BANI PENTRU PRESĂ. Pro TV și Antena vor lua cea mai mare "felie" de la Guvern. Câți bani pot încasa televiziunile?


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Buna ziua! Unde pot gasi o adresa de contact a lui tolontan, adresa de email pe care o citeste direct. Nu diferiti interpusi. O zi buna!
  • @pdemedia

    sa cenzurezi cuvantul farisei din comentariul anterior pe motiv ca el continea acuzatii grave care nu sunt dovedite inseamna ca voi ati ajuns in mintea voastra cu saitul deasupra lui Dumnezeu. Fariseu inseamna ipocrit, daca voi cenzurati asa ceva eu cred asa ori sunteti prosti, a se citi in dex prost adica nu stiti ori nu stiti cum sa aplicati o cenzura unui text tocmai pt a elimina expresii periculoase, cu iz penal. in acest caz, fariseu nu are iz penal, este o caracterizare, daca voi sunteti ok cu a cenzura asta inseamna ca asa judecati si la culori asta e alb e ok, negru nu e ok. Nu imi spun parerea despre voi ca iar cenzurati :) dar cred ca sunteti la capatul opus cuvantului destepti :) ctp foloseste cuvinte mai dure, chiar jignitoare, iar voi il publicati. qed.
  • Bai, tolontane, intenția guv PNL e bună, dar când a vrut PSD sa incentiveze angajatorul era periculos. Și mai vii sa faci pe deontologul. Tu și ctp sunteți cei mai mari ***.

Trimite un comentariu