Skip to main content

Emisiune despre Fake News, la TVR 1. Începe duminică. Cine este realizatorul?

 
Emisiune despre Fake News, la TVR 1. Începe duminică. Cine este realizatorul?

TVR 1 aduce o emisiune despre Fake News. Va fi realizată de jurnalistul Marian Voicu, în fiecare duminică, de la ora 16:30.

Se cheamă „Breaking Fake News” și prima ediție va fi pe 14 iunie. 

Voicu va avea și invitați, iar alături de aceștia va aborda subiecte precum Pandemia care va ucide UE și Bill Gates – creatorul coronavirusului - tema primei ediții. 

Publicitate

Sorin Ioniță (directorul organizației Expert Forum) și Armand Goșu (analist, politolog și conferențiar) vor fi în emisiune duminică, când vor dezbate câteva dintre cele mai de impact fake news apărute în ultima perioadă: Bill Gates și Coronavirus

Marian Voicu, despre proiect: 

„Distincția între „false news” și „fake news”, între „misinformation” și „disinformation” nu operează în limba română - ambele sunt traduse, în mod ambiguu, prin „știri false”.

„False news” este informația care nu corespunde faptelor, generată fără intenție sau cu intenție pentru a crește vânzările, sau traficul web.

„Fake news” implică o strategie, un buget și o ideologie, servește o narațiune, are un lexic propriu și e parte a unei campanii îndreptate împotriva unui individ sau unei comunități. Atunci când această campanie este îndreptată împotriva unui alt stat este vorba de război informațional”, explică acesta.

A mai adăugat: 

„Campaniile de fake news sunt gândite pentru a semăna neîncredere și confuzie, pentru a adânci faliile socio-culturale folosind tensiunile etnice, rasiale și religioase.

Studiile științifice demonstrează că expunerea la fake news, dezinformare sau teorii ale conspirației duce la alterarea percepției și decizii în consecință.”

Marian Voicu | Carte de vizită

Marian Voicu este jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor.

A produs în 2017 filmul documentar Breaking Fake News: razboiul de dupa razboiul rece?, iar in 2018 a publicat la editura Humanitas volumul Matrioșka mincinoșilor: Fake News, manipulare, populism.

Printre cele mai recente filme documentare, realizate pentru Televiziunea Română, se numără „Război și pace în Ucraina” (2019), „Breaking Fake News! Războiul de după războiul rece?” (2017) și „Torna, torna, fratre! Povestea aromânilor spusă de ei înșiși” (2015). 

A publicat „Matrioșka mincinoșilor: Fake news, manipulare, populism” (Humanitas, 2018), „Visul lui Cotovschi”, în volumul colectiv „Vin rușii!” (Humanitas, 2018) și „Tezaurul României de la Moscova: Inventarul unei istorii de o sută de ani” (Humanitas, 2016).

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu