Skip to main content

Vor schimbarea radicală. USR propune oficial: banii pentru presă să se ducă la bolnavi. Campania „E o mită mascată”

 
Vor schimbarea radicală. USR propune oficial: banii pentru presă să se ducă la bolnavi. Campania „E o mită mascată”
Foto: Digi24.ro

De la Bani pentru presă la Bani pentru bolnavi. USR propune câteva amendamente esențiale la Ordonanța Bani pentru presă. Pe scurt, propune ca banii (cele 40 de milioane de euro din campania Guvernului) să se ducă nu către instituțiile media, ci către bolnavi.

În forma actuală, este o mită mascată nedeclarată din care beneficiază marii moguli de presă. Cei mai mulți bani se duc și spre televiziuni care nu informează”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Deputații USR Iulian Bulai și Cătălin Drulă au depus deja amendamentele la Ordonanța de Urgență a Guvernului privind campania de informare, care mâiine intră la Comisia de cultură și mass-media din Senat, urmând ca în perioada următoare să intre în plen.

Cei doi deputați USR nu sunt de acord nicio cu eventuala prelungire a campaniei Guvernului, în cazul în care nu se cheltuiesc cele 40 de milioane de euro în cele patru luni de campanie

Ce spun cele mai importante amendamente:

1. Campania de informare să se oprească la 15 iulie.

2. Sumele rămase necheltuite din bugetul prevăzut (200 de milioane de lei) până la data de 15 iulie se constituie venit la bugetul FNUASS - Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, la capitolul „Active nefinanciare”, subcapitolul 03.02, „Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ”.

3. Se abrogă posibilitatea ca perioada campaniei (4 luni) poate fi prelungită în funcție de necesitățile de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 în limita bugetului total alocat (40 de milioane de euro).

Noi considerăm că acești bani nu sunt potriviți pentru scopul pentru care au fost declarați”, a declarat deputatul Iulian Bulai pentru Paginademedia.ro.

Iulian Bulai, pentru Paginademedia.ro:

„Inițiativa este bună, în sensul că trebuie să sprijinim presa prin fonduri pentru jurnalism de investigație și anchete, nicidecum din fonduri pentru a face reclamă plătită de Guvernul României în perioada de precampanie electorală.

În acest context am considerat că acești bani ar fi bine să ajungă la oamenii bolnavi din România, nu la moguli.

Dacă erau acordați pe alte criterii decât ratingul, era altă situație, dar așa nu acoperă motivul pentru care sumele au fost acordate. Motivul a fost de informare pentru măsuri ale Guvernului pe timp de pandemie.

Poate mai bine era să se încurajele materiale care să urmărească ce se întâmplă în spitală, dacă sunt abuzuri în spitale în timpul pandemiei. Sau să se asigure transparentizarea achizițiilor publice..

Campania a început. Cine ar lua cei mai mulți bani?

Campania de informare este deja în desfășurare de o săptămână, dar lucrurile se pot modifica în funcție de varianta pe care Parlamentul o va adopta.

Grupul Intact ar putea lua cea mai mare "felie" din campania de informare prin care Guvernul sprijină presa: peste 3,3 milioane de euro buget maxim estimat pe durata celor patru luni de campanie, prin Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Radio ZU, dar și prin Jurnalul Național și site-urile grupului.
Grupul Pro TV (TV plus online) are un buget estimat aprobat în jur de 1,8 milioane.

La online, cei mai mulți bani - jumătate de milion de euro pentru cele patru luni – sunt aprobate pentru grupul lui Radu Budeanu (prin două firme), care are site-urile prosport.ro (cu secțiunea tacataca.ro, axată pe generarea de clickuri), gândul și cancan.ro. Capital.ro și DCNews sunt, de asemenea, în top.

Lista completă, pe Paginademedia.ro, aici

De notat că, în cazul în care campaniile nu au cifrele de audiență și trafic estimate, banii nu se plătesc.

Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. Grupul Intact, cei mai mulți bani de la Guvern: peste 3,2 milioane de euro. Grupul ProSport, Cancan și Gândul, primul la online. Lista parțială a contractelor. Cine și cât ia?

Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. Ce spun despre campania Guvernului Pătraru, Ciutacu, Tolontan, Dobrovolschi sau Alice Iacobescu

Amendamentele propuse de deputații USR Iulian Bulai și Cătălin Drulă:

1. ”(1) Guvernul difuzează contra cost, prin intermediul serviciilor de programe de televiziune și radiodifuziune, al ziarelor tipărite, revistelor, publicațiilor periodice, al furnizorilor de servicii media on-line și furnizorilor de publicitate prin mijloace de publicitate amplasate în localități, înregistrate în România, campanii de informare publică privind măsurile de prevenire și limitare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum și campanii de informare publică privind modul de reluare a activităților economice și sociale după încetarea stării de urgență și alertă, pentru o perioadă maximă de 60 de zile de la data încheierii în acest sens a contractelor de prestări servicii, dar nu mai târziu de 15 iulie 2020.”

2. Se abrogă Articolul 1, paragraf (5), adică „ Perioada de derulare a campaniilor prevăzute la alin. (1) poate fi prelungită în funcție de necesitățile de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19 în limita bugetului total alocat conform alin. (4).”

3. „(7) Sumele rămase necheltuite din bugetul prevăzut la alin. (4) până la data de 15 iulie se constituie venit la bugetul FNUASS, la capitolul „Active nefinanciare”, subcapitolul 03.02, „Medicamente pentru boli cronice cu risc crescut utilizate în programele naționale cu scop curativ”.


Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. Grupul Intact, cei mai mulți bani de la Guvern: peste 3,2 milioane de euro. Grupul ProSport, Cancan și Gândul, primul la online. Lista parțială a contractelor. Cine și cât ia?


Citește și: BANI PENTRU PRESĂ. Ce spun despre campania Guvernului Pătraru, Ciutacu, Tolontan, Dobrovolschi sau Alice Iacobescu


Citește și: Dragoș Stanca: Cum se putea ajuta jurnalismul și cum se putea evita ca banii să ajungă și la site-uri care fac click-bait?

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • "Cei mai mulți bani se duc și spre televiziuni care nu informează”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai". Cum vine una ca asta? Păi, nu tot apăreau Chip şi Dale ăştia, Bulă şi Drulai, toată ziua la Cici24? Ce, Cici24 nu e televiziune care informează?

  Să se ducă, domne, banii la televiziuni, că altfel cine ne mai bagă frica în oase peste câteva luni, când scapă din laborator Covid-20?
 • Andrei @ USR face greseala sa creada ca facebookul este LUMEA. Conduc tara dintr-o lume virtuala. In realitate cei de pe fb nici nu pleaca din fata computerului sa se duca la vot.

  Nu stiu ce-i in mintea lui Orban de tine spitalele inchise pentru bolnavii cronic. Bolnavii nu voteaza USR?
 • Lasa ca e ultima tura cind mai merge si la USRisti cu pomana de la media si online! Deja au 4ani in Parlament, unde nu au facut nimic remarcabil!
  Cu mici excepții, sunt numai copii de securiști si nomenclaturisti, obișnuiți sa ia totul de-a gata. Nicușor Dan , Caramitru Jr, M Guran nu au fost suficienți de buni ptr ei si au fost eliminați. Bine ca sunt acceptați Barna, Voiculescu, Năsui sau Burduja...
  Oamenii, pe de alta parte, nu invata nimic! Nu ar plăti 1 leu/luna ptr o publicație sau alta, dar dau 100-200 lei/luna ptr Cablu + internet + HBO + Netflix etc... In schimb au pretenții de la Presa si Ziariști. Pai astia cu ce sa trăiască?! Cu aplauzele publicului?!
  Cind sunt abuzați si înșelați de autorități, de medici... cind nu au apa calda si caldura... Cind sunt înșelați si umiliți de negustori sa sune la Netfix si HBO... Trist popor! Daca prostia ar durea...
 • Au...s-au supărat că nu primește Digi cât merită.După ce au dat știrea cu sefa ATI moartă ca mai apoi să facă interviu cu ea,eu le-aș da toate cele 40 dă milioane lor.Puțini ajung la asemenea performanțe.
 • USR face ce face de pe vremea USB.Adică inițiază proiecte pe ce zice lumea pe Facebook.Au văzut că e revoltată lumea că primește presa bani și au profitat.Însă nu-l văd pe Orban făcând gesturi caritabile la cererea lui Barna.USR rămâne zâna bună care pune proiecte în funcție de gura lumii.A celor de pe Facebook mai exact.
 • Mită pentru ce?Acești bani sunt pentru spot-urile cu masca.Mi se pare normal dupa ce televiziunile au tăiat prea mult din spațiul de publicitate ca popurul să-l asculte pe tovarășul Iohannis pe fiecare post în parte timp de 4 luni.Încă se crede ca sunt obligate televiziunile să zică de bine de guvernul Sparanghel.Păi nici să inventezi nu ai ce zice de bine că n-ai dovezi.

Trimite un comentariu