Skip to main content

VIDEO. A cincea putere. Campanie pentru bun-simț și decență în online. Așa nu se mai poate! Cu trei jurnaliste și două profesioniste în comunicare

 
VIDEO. A cincea putere. Campanie pentru bun-simț și decență în online. Așa nu se mai poate! Cu trei jurnaliste și două profesioniste în comunicare

INTERVIU VIDEO. "Așa nu se mai poate!" și-a spus jurnalista Cristina Stănciulescu, atunci când a propus proiectul #A cincea putere. "Au fost cazuri în care s-a depășit mult limita, cum a fost cel cu clipul în care îndeamnă cineva să nu purtăm masca. Sau cu Colo", explică ea.

Publicitate

Împreună cu patru prietene, au pornit o campanie editorială pentru bun-simț în online. Ea și Diana Cosmin (jurnalistă), Ana Bîtu (om de comunicare), Noemi Meilman (specialist de PR cu ani buni în spate) și Mara Coman (jurnalistă).

Ocazie care a dus la o nouă premieră la Interviurile Paginademedia.ro: un interviu VIDEO simultan cu trei din cele cinci fondatoare ale proiectului.

Înainte de interviu, pe scurt, ce este #A cincea putere:

- un concept editorial, un hashtag. Unde vine ineditul: toate cele cinci implicate în proiect scriu simultan câte un text pe aceeași temă, pe platformele lor și le share-uiesc către comunitățile lor. 

În ziua lansării (ieri adică, pe 2 iulie), au scris despre responsabilitate:

Ce vrea exact proiectul? Cum se poate lupta pentru bun-simț în online? Ce își propun să facă? Sunt pregătite în caz de hate?

Răspunsuri, în interviul simultan cu Cristina Stănciulescu (cea care a avut ideea campaniei), Mara Coman și Ana Bîtu.

VIDEO. Premieră - interviu simultan cu trei dintre fondatoarele #A cincea putere, o campanie pentru bun-simț în online:

Demersul #Acincea putere se vrea unul civic, spun fondatoarele proiectului: 

„Demersul este unul civic, născut din pericolul alienării care a cuprins rețelele sociale și care a reușit să influențeze oameni de toate vârstele, mai cu seamă pe cei tineri”. 

Noemi Meilman, om de PR: 

„Practic, propunerea Cristinei a fost scurtă și la obiect: Fetelor, când avem un subiect despre care oricum scriem în rețelele noastre de socializare, haideți să îl și dezbatem fiecare pe blogul ei, din unghiul ei, și apoi să împărtășim textele cu publicul nostru.

Vorbim despre o intersecție a cinci texte pe un subiect dat, în lumea asta în care cuvintele "echipă", "solidaritate" si "empatie" sunt mai mult decat necesare: sunt obligatorii”, spune aceata. 

Cele cinci jurnaliste au și propriile site-uri: Cristinastanciulescu.ro, Diana Cosmin – finesociety.ro, Noemi Meilman - noemimeilman.com (Plăcerile lui Noe), Mara Coman - maracoman.ro și Ana Bîtu - coautoare la super40.ro.

Ce spune fiecare despre noul proiect? 

Cristina Stănciulescu: „Nu ne dorim să fim profesori de morală, ci să atragem atenția atunci când lucrurile o iau razna. Orice vremuri am trăi și oricâtă tehnologie am folosi, suntem oameni și trăim într-o societate în care regulile, respectul și simțul civic trebuie să existe. #ACinceaPutere este o formă de a aduna cinci voci diferite, cu stiluri și abordări diferite, dar pe care le unesc valori comune”.

Ana Bîtu: „Am scris mereu, dar am scris despre mine și trăirile mele, sau a celor din jur. Traversez însă acum niște timpuri în care simt că nu mai pot sta doar în bula mea roz, mă gâtui de vorbele pe care nu le scriu, de tot răul care curge prin venele vocilor de jur împrejur și începusem deja să-mi spun părerea de om, de femeie, de mamă, de femeie de carieră, de suflet, de soție, de prietenă, de trecută de jumătatea vieții, pe pagina mea.

Platforma #AcinceaPutere mi-a venit ca o mănușă pe nevoia de a ieși din spațiul meu de confort și de a spune ceea ce gândesc și simt vis-à-vis de haosul care ne înconjoară astăzi. Mă alătur, deci, celorlalte patru voci feminine din #AcinceaPutere cu bucurie și respect.”

Noemi Meilman: „Cifra 5 mă urmărește din copilărie. Am fost "Nota 5" în musicalul pus în scenă de mama, în copilăria mea. Cinci e cifra magică în Middle East ("hamsa", în arabă și "hamesh", în Hebrew). Pe Ana Bîtu o cunosc de vreo 5 ani, pe Cristina Stănciulescu, de vreo 15, pe Diana Cosmin, din toamna lui 2011, iar pe Mara Coman, de vreo 12 ani. Pentru mine, ca om de PR, e o premieră că sunt într-un grup de jurnaliști cărora le trimit de obicei comunicate de presă și alte informații ce țin de meseria mea.

Practic, propunerea Cristinei a fost scurtă și la obiect: "Fetelor, când avem un subiect despre care oricum scriem în rețelele noastre de socializare, haideți să îl și dezbatem fiecare pe blogul ei, din unghiul ei, și apoi să împărtășim textele cu publicul nostru." Vorbim despre o intersecție a cinci texte pe un subiect dat, în lumea asta în care cuvintele "echipă", "solidaritate" si "empatie" sunt mai mult decat necesare: sunt obligatorii.”

Diana Cosmin: „Uneori e mai comod să taci în fața subiectelor delicate, e mai simplu și cu mai puține bătăi de cap. Îți asumi însă și faptul că nimic nu se va clinti din loc. În schimb un text scris cu convingere capătă o viață proprie și poate ajunge la oameni fără să dea lecții sau să emită verdicte. Devine pur și simplu material de gândire și cred că asta încercăm să facem noi”.

Mara Coman: „Citesc din ce în ce mai des despre abuz, instrigare la violență, îngrădirea unor drepturi, discriminare și tot felul de lucruri care sfidează legea, drepturile omului și bunul-simț. E important să nu stăm deoparte și să vorbim despre toate astea, chiar dacă uneori sunt subiecte incomode. Sunt șanse să schimbăm ceva doar dacă atragem atenția asupra problemelor - și aici nu vorbesc doar despre mine, nici doar despre noi cinci, ci despre fiecare dintre noi.

Eu chiar cred că bunul-simț are putere mai mare decât scandalul și decât incitarea la agresiune; e însă nevoie de mai multe voci care să atragă atenția atunci când lucrurile scapă de sub control. ”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu