Skip to main content

VIDEO. A cincea putere. Campanie pentru bun-simţ şi decenţă în online. Aşa nu se mai poate! Cu trei jurnaliste şi două profesioniste în comunicare

 
VIDEO. A cincea putere. Campanie pentru bun-simţ şi decenţă în online. Aşa nu se mai poate! Cu trei jurnaliste şi două profesioniste în comunicare

INTERVIU VIDEO. "Aşa nu se mai poate!" şi-a spus jurnalista Cristina Stănciulescu, atunci când a propus proiectul #A cincea putere. "Au fost cazuri în care s-a depăşit mult limita, cum a fost cel cu clipul în care îndeamnă cineva să nu purtăm masca. Sau cu Colo", explică ea.

Publicitate

Împreună cu patru prietene, au pornit o campanie editorială pentru bun-simţ în online. Ea şi Diana Cosmin (jurnalistă), Ana Bîtu (om de comunicare), Noemi Meilman (specialist de PR cu ani buni în spate) şi Mara Coman (jurnalistă).

Ocazie care a dus la o nouă premieră la Interviurile Paginademedia.ro: un interviu VIDEO simultan cu trei din cele cinci fondatoare ale proiectului.

Înainte de interviu, pe scurt, ce este #A cincea putere:

- un concept editorial, un hashtag. Unde vine ineditul: toate cele cinci implicate în proiect scriu simultan câte un text pe aceeaşi temă, pe platformele lor şi le share-uiesc către comunităţile lor.

În ziua lansării (ieri adică, pe 2 iulie), au scris despre responsabilitate:

Ce vrea exact proiectul? Cum se poate lupta pentru bun-simţ în online? Ce îşi propun să facă? Sunt pregătite în caz de hate?

Răspunsuri, în interviul simultan cu Cristina Stănciulescu (cea care a avut ideea campaniei), Mara Coman şi Ana Bîtu.

VIDEO. Premieră - interviu simultan cu trei dintre fondatoarele #A cincea putere, o campanie pentru bun-simţ în online:

Demersul #Acincea putere se vrea unul civic, spun fondatoarele proiectului:

„Demersul este unul civic, născut din pericolul alienării care a cuprins reţelele sociale şi care a reuşit să influenţeze oameni de toate vârstele, mai cu seamă pe cei tineri”.

Noemi Meilman, om de PR:

„Practic, propunerea Cristinei a fost scurtă şi la obiect: Fetelor, când avem un subiect despre care oricum scriem în reţelele noastre de socializare, haideţi să îl şi dezbatem fiecare pe blogul ei, din unghiul ei, şi apoi să împărtăşim textele cu publicul nostru.

Vorbim despre o intersecţie a cinci texte pe un subiect dat, în lumea asta în care cuvintele "echipă", "solidaritate" si "empatie" sunt mai mult decat necesare: sunt obligatorii”, spune aceata.

Cele cinci jurnaliste au şi propriile site-uri: Cristinastanciulescu.ro, Diana Cosmin – finesociety.ro, Noemi Meilman - noemimeilman.com (Plăcerile lui Noe), Mara Coman - maracoman.ro şi Ana Bîtu - coautoare la super40.ro.

Ce spune fiecare despre noul proiect?

Cristina Stănciulescu: „Nu ne dorim să fim profesori de morală, ci să atragem atenţia atunci când lucrurile o iau razna. Orice vremuri am trăi şi oricâtă tehnologie am folosi, suntem oameni şi trăim într-o societate în care regulile, respectul şi simţul civic trebuie să existe. #ACinceaPutere este o formă de a aduna cinci voci diferite, cu stiluri şi abordări diferite, dar pe care le unesc valori comune”.

Ana Bîtu: „Am scris mereu, dar am scris despre mine şi trăirile mele, sau a celor din jur. Traversez însă acum nişte timpuri în care simt că nu mai pot sta doar în bula mea roz, mă gâtui de vorbele pe care nu le scriu, de tot răul care curge prin venele vocilor de jur împrejur şi începusem deja să-mi spun părerea de om, de femeie, de mamă, de femeie de carieră, de suflet, de soţie, de prietenă, de trecută de jumătatea vieţii, pe pagina mea.

Platforma #AcinceaPutere mi-a venit ca o mănuşă pe nevoia de a ieşi din spaţiul meu de confort şi de a spune ceea ce gândesc şi simt vis-à-vis de haosul care ne înconjoară astăzi. Mă alătur, deci, celorlalte patru voci feminine din #AcinceaPutere cu bucurie şi respect.”

Noemi Meilman: „Cifra 5 mă urmăreşte din copilărie. Am fost "Nota 5" în musicalul pus în scenă de mama, în copilăria mea. Cinci e cifra magică în Middle East ("hamsa", în arabă şi "hamesh", în Hebrew). Pe Ana Bîtu o cunosc de vreo 5 ani, pe Cristina Stănciulescu, de vreo 15, pe Diana Cosmin, din toamna lui 2011, iar pe Mara Coman, de vreo 12 ani. Pentru mine, ca om de PR, e o premieră că sunt într-un grup de jurnalişti cărora le trimit de obicei comunicate de presă şi alte informaţii ce ţin de meseria mea.

Practic, propunerea Cristinei a fost scurtă şi la obiect: "Fetelor, când avem un subiect despre care oricum scriem în reţelele noastre de socializare, haideţi să îl şi dezbatem fiecare pe blogul ei, din unghiul ei, şi apoi să împărtăşim textele cu publicul nostru." Vorbim despre o intersecţie a cinci texte pe un subiect dat, în lumea asta în care cuvintele "echipă", "solidaritate" si "empatie" sunt mai mult decat necesare: sunt obligatorii.”

Diana Cosmin: „Uneori e mai comod să taci în faţa subiectelor delicate, e mai simplu şi cu mai puţine bătăi de cap. Îţi asumi însă şi faptul că nimic nu se va clinti din loc. În schimb un text scris cu convingere capătă o viaţă proprie şi poate ajunge la oameni fără să dea lecţii sau să emită verdicte. Devine pur şi simplu material de gândire şi cred că asta încercăm să facem noi”.

Mara Coman: „Citesc din ce în ce mai des despre abuz, instrigare la violenţă, îngrădirea unor drepturi, discriminare şi tot felul de lucruri care sfidează legea, drepturile omului şi bunul-simţ. E important să nu stăm deoparte şi să vorbim despre toate astea, chiar dacă uneori sunt subiecte incomode. Sunt şanse să schimbăm ceva doar dacă atragem atenţia asupra problemelor - şi aici nu vorbesc doar despre mine, nici doar despre noi cinci, ci despre fiecare dintre noi.

Eu chiar cred că bunul-simţ are putere mai mare decât scandalul şi decât incitarea la agresiune; e însă nevoie de mai multe voci care să atragă atenţia atunci când lucrurile scapă de sub control. ”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Popa Popa
    ***
  • Mihai Mihai
    Cristina Stanciulescu aia e caz de targa... Inca nu realizeaza ca ideile ei despre lume, in general, sunt paralele cu lumea, in special...

Trimite un comentariu

sus