Skip to main content

iAmendă. Antena 1, sancțiune pentru două momente la iUmor: „Mă întreb, unde-i umorul în toată chestia asta?”, s-a întrebat vicepreședintele CNA

 
iAmendă. Antena 1, sancțiune pentru două momente la iUmor: „Mă întreb, unde-i umorul în toată chestia asta?”, s-a întrebat vicepreședintele CNA

CNA. „Mă întreb, unde-i umorul în toată chestia asta?”, a spus vicepreședintele CNA, Nicolaie Bălașa, în ședința de astăzi a forului. La finalul discuțiilor, Antena 1 s-a ales cu o amendă pentru două momente din emisiunea iUmor.

Postul de televiziune trebuie să plătească 5.000 de lei, după cum a stabilit Consiliul. Pentru ce? 

Publicitate

Au fost vizionate mai multe momente de la iUmor, iar două dintre acestea au încălcat și legea: 

 • O tânără a făcut un număr de stand-up comedy, costumată în măicuță, în care a folosit „limbaj trivial”, potrivit deciziei de sancționare. Printre altele aceasta a spus: 

La mânăstire nu mă poate obliga nimeni să fac sex, doar nu sunt un copil

Așa e la mânăstire. De multe ori trebuie s-o iei de jos

Ce mult aș fi vrut ca Iisus să fie și el român. Da’ el n-avea cum să se nască în România pentru că aici dintotdeauna a fost foarte greu să găsești o virgină

 • Un alt concurent și-a cusut gura în emisiune, iar pe post au fost difuzate imagini (captură, mai jos). Momentul a fost sancționat pentru că legea interzice difuzarea la televizor a unor momente de „mutilare sau automutilare” (în afară de ficțiune sau documentare).

- După vizionarea momentului la CNA, Nicolaie Bălașa (vicepreședintele CNA) a spus: „Mă întreb, unde-i umorul în toată chestia asta?”

Radu Herjeu, cel care a și propus sancțiunea, și-a motivat decizia astfel: 

„Chiar dacă nu se vede cum își bagă acul, dar are buzele… Impactul e același. Impactul e la ce-și imaginează omul ce ar simți dacă și-ar coase buzele. Nici eu nu văd ce legătură are cu umorul.

Momentul de așa-zis umor al măicuței mi se pare trivial. Cred că tușa de trivialitate e și mai groasă când ea e îmbrăcată în măicuță și face astfel de glume”, a punctat Herjeu. 

Pe de altă parte, Norina Ionescu (reprezentanta Antena 1 la CNA) a spus: 

„Legat de rapoartele de la iUmor, de-a lungul mai multor sezoane de iUmor au fost prezentate numere șocante și excentrice. Ele au fost susținute de persoane avizate: magicieni sau fachiri.

Au fost date avertizări, chiar de prezentatorul Dan Badea. N-am văzut realmente cum își cosea gura personajul respectiv.

Concurenții în finală nu sunt cenzurați decât în limitele a ceea ce poate fi dat la TV. E o diferența mare între ce se întâmplă în sălile de stand-up și ceea ce se dă la televizor”, a afirmat aceasta. 

Legislație - Codul audiovizual

Art. 17 - În intervalul orar 6,00 - 23,00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producţiile audiovizuale de ficţiune şi filmele documentare, care conţin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violenţă domestică ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte

Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • JK emisiunea s-a difuzat pe 26.06.2020.
  Momentul cu pricina a fost in intervalul 14 20-14 40.
  Eu am facut reclamatia pe 26 iunie.
 • Am facut si eu o reclamatie la CNA pentru emisiunea Mireasa. S-a folosit limbaj nepotrivit intr-un interval in care se uitau si copii.
  Pana acum nu am primit niciun raspuns. Emisiunea a continuat si cu alte momente cu limbaj nepotrivit.
  Sper totusi sa pe dea macar o amenda.
 • Nu-i vorba de niciun umor in aceasta emisiune... poate de 5% din emisiune sa fie ceva umor ca in rest e o copie ieftină a romanii au talent
  Oameni care cânta, dansează, care fac magie... etc fără nimic in comun cu Comedia!
  Asta știe sa facă antena 1 sa copieze ce vede la ProTv

Trimite un comentariu