Skip to main content

ANALIZĂ. Cum "servim" sporturile pe TV? Cum se împart drepturile TV în grile? Strategiile Digi Sport, Telekom Sport și Look TV

 
ANALIZĂ. Cum "servim" sporturile pe TV? Cum se împart drepturile TV în grile? Strategiile Digi Sport, Telekom Sport și Look TV
Foto | Pexels

SPORT LA TV. Trei canale de sport - DigiSport, Telekom și Look TV - și o serie de drepturi TV din fotbal, tenis, handbal sau motorsport. Cum sunt însă împărțite pe posturi? Cum sunt așezate în grila de programe.

  • DigiSport, de exemplu, repartizează competițiile pe canale: fotbalul intern, meciurile externe mari și competițiile de anvergură pe DigiSport 1, tenisul pe DigiSport 2. Pe ore, prima partea a zilei pe DigiSport 1 este dedicată emisiunilor de discuții pentru fotbalul intern, dar și știrilor.
  • Și Telekom Sport pune pe principalul canal Liga 1. La Telekom Sport, emisiunile încep după ora 18.00.
  • Pentru Look TV - care drepturile pentru o serie de competiții importante - ora 18.000 este ora știrilor. Un canal din grup - Look Sport 3 - a trecut printr-un rebranding, iar acum e dedicat sporturilor de contact și celor motorizate. Care sunt competițiile pentru care are drepturi Look și cum sunt aranjate în grile, în continuare.

O analiză a Paginademedia.ro privind distribuția competițiile din sport în grilele celor mai importante canale de acest profil din România: DigiSport, Telekom Sport și Look TV

Publicitate

Digi Sport. Conform audiențelor, Digi Sport rămâne principalul canal de sport în topul preferințelor telespectatorilor. Cele patru canale de sport din portofoliul RCS-RDS sunt acaparate în fiecare weekend sau mijloc de săptămână cu competiții de anvergură.

În acest moment, Digi transmite Liga 1, Liga 2, Cupa României și cele mai importante patru campionate din Europa: La Liga, Serie A, Bundesliga și Ligue 1.

De asemenea, Liga Campionilor, Europa League și Supercupa Europa se regăsesc în grila Digi până în 2021. Pe partea de tenis stă mai bine decât restul concurenței, având exclusivitate pentru toate turneele WTA până în 2023, iar în grilă cele mai importante turnee sunt difuzate pe Digi Sport 2. De ce?

Explicația este oferită chiar de Mircea Șai, director de programe la Digi Sport:

„De când am luat drepturile, am avut multe turnee transmise simultan și am vrut să ne fidelizăm publicul.

Astfel, am decis în timp ca cele mai importante meciuri de tenis să fie difuzate pe Digi Sport 2, pentru ca telespectatorul să recunoască în timp acest canal drept unul dedicat acestui sport”, a declarat Șai pentru Paginademedia.ro.

De asemenea, Mircea Șai a oferit detalii și despre alegerea meciurilor din campionatele puternice ale Europei:

„Este simplu. Difuzăm cele mai importante echipe pe Digi 1 și Digi 2, iar celelalte pe Digi 3 și Digi 4.

În funcție de audiență și de cât de populare sunt echipele în cauză distribuim meciurile pe cele patru canale”, a mai spus acesta. 

Pe lângă fotbal și tenis, Digi a achiziționat de curând și drepturile pentru Formula 1 și MotoGP. Pe partea de handbal deține drepturile pentru Liga Campionilor la handbal masculin și feminin, dar și Campionatele Mondiale și Europene.

La baschet, deține în continuare drepturile pentru Liga Națională masculină, iar în grilă se mai regăsesc și cele mai tari gale de Kickboxing.

Digi Sport are structurată grila în felul următor:

  • Prima partea a zilei este dedicată emisiunilor de discuții pentru fotbalul intern, dar și știri.
  • În a doua parte a zilei se compactează partidele de fotbal, împreună cu celelalte sporturi. Tenisul rămâne o prioritate pe Digi Sport 2 atunci când un turneu se difuzează, în timp ce Liga 1 se difuzează doar pe Digi Sport 1.
  • Campionatele din Spania, Italia, Germania sau Franța sunt distribuite pe Digi Sport 2 (seara, după tenis), Digi Sport 3 și Digi Sport 4.
  • În funcție de cât de compactată este grila într-un weekend, o cursă de Formula 1 poate avea loc pe Digi Sport 1 și Digi 4K, chiar înaintea partidelor de fotbal.
  • La fel se întâmplă și când joacă Barcelona sau Real Madrid în campionatul din Spania. De asemenea, în mod prioritar au loc pe Digi Sport 1 sau Digi Sport 2 partidele de handbal ale echipelor românești: CSM București, SCM Râmnicu Vâlcea sau Dinamo București.

Telekom Sport. Postul de televiziune deținut de operatorul de comunicații omonim are multe din competițiile care se regăsesc și la concurantul DigiSport.

Telekom transmite în acest moment tot fotbalul intern: Liga 1, Liga 2 și Cupa României, iar pe plan extern are în grilă trei campionate importante: La Liga, Serie A și Bundesliga.

De curând s-a achiziționat și Formula 1, iar televiziunea condusă de Vlad Enăchescu are două atuuri pe partea de sporturi americane, difuzând meciuri de baschet din NBA sau Wrestling (WWE).

La capitolul handbal se transmit următoarele turnee: Liga Campionilor la handbal masculin și feminin, dar și Campionatul European și Mondial. Marele minus reprezintă tenisul, care din 2020 nu se mai regăsește pe cele patru canale Telekom Sport.

Vlad Enăchescu, managerul general al Telekom Sport, ne-a explicat repartiția sporturilor pe cele patru canale Telekom: 

„Nu este o decizie clară sau ca o regulă de bază. Ținem cont de preferințele publicului și construim grilele în consecință.

Dar au fost și sunt multe situații când avem extra-fotbal și pe primele 2 canale (F1, Handbal Champions League CSM, Vâlcea sau Dinamo), Rugby 6 Nations, NBA).

Și la fotbal există preferințe ale telespectatorilor care ne ghidează în alegerile pe care le facem. Liga 1 din România este cea mai importantă, apoi Spania (în special Real & Barca), apoi Italia sau Germania. Dar și aici putem avea Bayern - Borussia înaintea unui Fiorentina-Lazio, de exemplu, sau un Barca - Granada (dacă sunt la aceeși oră). Ne ghidăm după topul preferințelor publicului”, a spus acesta. 

Și la Telekom Sport există o repartiție asemănătoare cu cea de la Digi, doar că aici există emisiuni doar în a doua parte a zilei, cu precădere după ora 18:00. Așa cum a spus și Enăchescu, Liga 1 are prioritate și se difuzează pe Telekom Sport 1, iar celelalte meciuri de fotbal pe Telekom Sport 2, 3 sau 4.

Când grila nu este aglomerată, atunci pe primul canal poate fi și o cursă de Formula 1, meciuri de handbal sau partide din NBA.

Look TV. Din spate vine puternic Look TV. Un concurent serios pentru Digi și Telekom, postul TV deținut de Adrian Tomșa, care a achiziționat foarte multe competiții de-a lungul ultimilor doi sau trei ani.

Look are, la fel ca și celelalte două „rivale”, toate competițiile interne: Liga 1, Liga 2 și Cupa României.

Pe partea de fotbal stau extrem de bine în ceea ce privește campionatele din Europa, având drepturile pentru următoarele competiții: La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1, Liga NOS (Portugalia), SuperLig (Turcia), Liga din Cehia, Eredivisie (Olanda) și Scottish Premiership (prima ligă din Scoția).

În 2020 în grilă au venit Formula 1, Moto GP, Nascar sau UFC. De altfel, Look Sport 3 a suferit un rebranding, fiind dedicat sporturilor de contact și celor motorizate.

Look difuzează pe cele patru canale și handbal: Liga Campionilor la masculin și feminin, Campionatele Mondiale și Europene.

La fel ca în cazul Telekom, Look nu are tenis în grilă.

În schimb, la Look emisiunile sunt organizate în grilă la orele 16.00, 17.00, iar știrile zilei se transmit la ora 18:00. Emisiunile de analiză sunt seara, de obicei înainte de meciurile din Liga 1, care se difuzează fie pe Look Sport, fie pe Look Plus.

Look Sport 2 și Look Sport 3 se concentrează mai mult pe fotbalul extern din celelalte campionate, iar Look Sport 3 s-a reprofilat în urmă cu câteva săptămâni, difuzând în mare parte Formula 1, MotoGP, Nascar sau galele UFC.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu