Skip to main content

Antena 3, sancţionată după un derapaj electoral cu Adriana Bahmuţeanu. Şi emisiunea cu Dana Budeanu a fost „atenţionată”

 
Foto: Antena 3
Foto: Antena 3

CNA. Campania electorală a început de puţin timp, iar Antena 3 a primit o amendă din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului, în urma şedinţei din 17 septembrie.

Publicitate

Din ce motiv?

O emisiune electorală în care a fost invitată şi Adriana Bahmuţeanu, candidată la primăria Sectorului 1 din Bucureşti. S-a întâmplat pe 10 septembrie, la „Sinteza Zilei”, producţie moderată de Mihai Gâdea. Antena 3 a fost sancţionată cu suma de 5.000 de lei de CNA.

Ce s-a întâmplat în emisiune?

Bahmuţeanu a avut un limbaj deplasat la adresa lui Clotide Armand, candidata USR Plus la primăria sectorului. Concret, Adriana a dorit o confruntare cu Clotide, motiv pentru care a abordat-o la un moment dat şi în Parcul Herăstrău.

În timpul discuţiei cu Gâdea, Bahmuţeanu a adus în cadru şi o coroană funerară, susţinând că este seara în care este îngropată candidatura lui Clotilde. Gâdea a intervenit şi a spus că este un gest nepotrivit şi a rugat-o pe Adriana să adreseze cinci întrebări contra-candidatei.

S-a întâmplat acest lucru, s-a încercat apoi contactarea telefonică a candidatei USR, dar nu a răspuns. Bahmuţeanu a continuat cu un limbaj deplasat, iar moderatorul Mihai Gâdea nu a intervenit. Din această cauză s-a propus sancţionarea postului.

Membru CNA: „Antena 3 a fost părtaşă la aceste acuzaţii”

Subiectul emisiunii a fost intens dezbătut în şedinţa CNA. Dorina Rusu a fost vocală în acest sens şi a ajuns la concluzia că această emisiune a fost lipsită de echilibru între candidaţi.

Dorina Rusu, în şedinţa CNA:

„Emisiunea a fost total dezechilibrată. A venit Adriana Bahmuţeanu şi a spus tot ce a vrut ea despre contra-candidată şi sub formă de întrebări a făcut nişte acuzaţii. Că a omorât un om sau că nu are pe conştiinţa că a făcut aşa ceva.

Mie mi se pare foarte grav să spui aşa ceva.

Nimeni nu a reacţionat în niciun fel, poate că ea (n.r Clotide) nu a vrut să răspundă, poate că era obosită după scandal. Nu poţi să spui pe post orice. Moderatorul trebuia să intervină. Chiar mi se pare că este dezechilibru total. Antena 3 a fost părtaşă la aceste acuzaţii prin felul cum a tratat subiectul.”

În urma unor lungi discuţii pe tema articolelor din Codul Audiovizualului, Radu Herjeu a propus amenda de 5.000 de lei pentru această emisiune cu Adriana Bahmuţeanu. Producţia prezentată de Mihai Gâdea a încălcat articolul 66 din Cod.

Propunerea de 5.000 de lei a fost votată de Radu Herjeu, Alexandru Kocşiş, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos şi Răsvan Popescu.

În schimb, Dorina Rusu a propus o amendă de 30.000 de lei pentru mai multe derapaje de la Antena 3 (inclusiv emisiunea cu Bahmuţeanu), dar această sancţiune nu a trecut, fiind votată doar de Dorina şi Cristina Pocora.

Antena 3, atenţionată pentru o emisiune cu Dana Budeanu

Pe 1 septembrie a avut loc, tot la Sinteza Zilei, o emisiune cu Dana Budeanu. Alături de Mihai Gâdea, moderatorul emisiunii, Budeanu a avut mai multe critici la adresa lui Nicuşor Dan, candidatul PNL la primăria Capitalei. În schimb, Budeanu a avut o susţinere masivă pentru Gabriela Firea.

Budeanu a spus, printre altele, în emisiunea Sinteza Zilei: „Eu nu sunt PSD-istă, reveniţi-vă, dar eu sunt cu Gabi. Eu sunt sora lui Gabi, dacă Rareş e fratele lui Nicuşor. Eu sunt de sânge cu Gabi. Eu sunt foarte corectă. O susţin pe Gabi pentru că sunt un om foarte corect şi pentru că real eu cred că femeia asta a făcut de-a rupt”

Această emisiune a primit doar o somaţie publică. Propunerea a venit din partea lui Radu Herjeu şi a invocat articolul 40 (5) din Codul Audiovizualului.

Cristina Pocora şi Dorina Rusu au votat împotrivă, ceilalţi membri împotrivă. Cele două au votat doar amenda doamnei Rusu de 30.000 de lei, care a inclus şi această abatere din emisiunea cu Budeanu.

Ce spune Legislaţia:

Articolul 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă

Articolul 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    razvane ! tu esti obsedat de audiente ? in toate postarile ceri audiente ! la ce-ti folosesc cind stii bine ca sint ,, cca ,, Nu poate fi urmarita toata populatia tarii mai ales milioanele de romani de afara care vad tv-urile pe net sau satelit Asa ca gaserte-ti o preocupare mai relaxanta
  • Proreorore Proreorore
    Nu se mai dau audientele postacule antenist Putina Razvan ca se face Antenuta ta de ras.
    Aseara Pro lider si peste Chefii tai si peste Sacrificiul tau. Umilinta.
  • Pororolo Pororolo
    Normal ca nu mai dati audientele de aseara, ca se face Antenuta de ras. Voi dati doar cand e Antenuta lider.
  • Razvan Razvan
    Audientele de aseara?
  • Razvan Razvan
    Dati si audientele de aseara!!!
  • Dannyboy Dannyboy
    Au batut Visurile cu 7,2 versus 6,1 Chefi la cutite, pe intervalul de intersectie. E pe site-ul Pro TV stirea.
  • Razvan Razvan
    Audientele de aseara?
  • Razvan Razvan
    Dati si audientele se aseara
  • Miu Miu Miu Miu
    E ceva gresit in articol,articolul 5 cu 2,e din alta decizie;ce e acolo nu are legatura cu ce s a intamplat
  • Răzvan Răzvan
    Audientele de aseară?
  • Razvan Razvan
    Dati si audientele de aseara

Trimite un comentariu

sus