Skip to main content

Un fost securist și ambasador al României comuniste în Coreea de Nord și-a făcut televiziune. Cum se numește și unde se va vedea?

 
Un fost securist și ambasador al României comuniste în Coreea de Nord și-a făcut televiziune. Cum se numește și unde se va vedea?
Foto: Youtube

CNA. Alexandru Mica, fost ambasador al României în Coreea de Nord și fost angajat al securității, și-a făcut televiziune. Solicitarea pentru noua televiziune a venit chiar în ședința Consiului Național al Audiovizualului de astăzi, 16 septembrie.

Publicitate

Ce televiziune va fi? Înainte, câteva detalii despre cine este Alexandru Mica:

A reprezentat România pe perioada comunismului în capitala Coreei de Nord, imediat după ce a absolvit facultatea, după cum a și spus în ședința CNA.

Mica, în vârstă de 75 de ani, este un interpret de muzică populară, profesor universitar și fost ambasator al României la Phenian.

Alexandru Mica"

„După absolvirea facultății, am făcut studii la Phenian, mi-am dat doctoratul, am ajuns profesor universitar, am fost recrutat să mă încadrez în instituție, adică în consiliul securității statului, pentru că aveam aceste studii.

Am fost inclus în direcția de informații externe a ministerului securității, unde ar fi trebuit să fie incluși oameni cu mare suprafață culturală.

Pentru mine a fost un prilej de a mă perfecționa perioada în care am făcut cursuri de spionaj și contra-spionaj pentru statul român, dar m-am retras la cerere după”, a spus Mica, în fața membrilor CNA.

Mica, după cum a spus în fața CNA, are două vile, una de șase etaje, în care va fi televiziunea, aflată chiar lângă sediul CNA

Mica a fost și cetățean de onoare al județului Giurgiu din 2007 până în 2017, moment în care i-a fost retras titlul. Potrivit unui articol relatat de Adevărul în urmă cu trei ani, Mica apare într-o listă emisă de CNASAS cu persoane care au făcut poliție politică pe vremea comunismului.

Membrii consiliului județean i-au retras dreptul onorific, iar Mica a răspuns dur la acea vreme. „Nu vreau să mai aud de Giurgiu. Cu asemenea lichele politice nu ai ce să rezolvi”, a spus la acea vreme Mica, potrivit Adevărul.

La trei ani de la acel moment, Mica a solicitat în fața membrilor CNA licența audiovizuală pentru o televiziune finanțată din banii săi.

Melos TV, noua televiziune înființată de Alexandru Micu

Noua televiziune a lui Mica se va numi „Melos TV”, iar zona de difizare este una națională. Formatul este unul tematic-folclor românesc și se va difuza atât în SD, cât și în HD.

În ceea ce privește producțiile, 27% sunt proprii, iar 73% ale altor producători. Capitalul propriu propus de Mica este de 2.250.000 de lei, conform actelor depuse la CNA.

„Este un proiect de suflet, nu numai al meu, cât și al folclorului tradițional românesc. Vrem să înființăm cea mai frumoasă de televiziune folclorică din România”, a spus Mica în ședința CNA.

Radu Herjeu, membru CNA, nu a părut convins de reușita noii televiziuni.

„Săptămâna trecută o altă fostă televiziune de folclor a solicitat CNA-ului transformararea ei din folclor în generalistă, pe motiv că nu făcea bani.

La nicio săptămână, constat cu surprinde că altcineva dorește o televiziune națională de folclor. Dumneavoastră credeți că o astfel de televiziune va rezista sau ne trezim cu altă licență pe viitor?”

Mica a răspuns ferm:

„Sunt convins că noi vom reuși să ne impunem. Nu ne rezumăm la cântecul folcloric, noi ne propunem să revigorăm interesul tinerilor interpreți pentru folclor.

Televiziunea va beneficia de surse proprii de finanțare, precum și de spațiul generos al celor două vile, una aflată chiar lângă sediul CNA. Pot spune că suntem pregătiți de a aborda tematica de muzică tradițională, vom avea mare succes.

Televiziunea va fi una de cultură populară, nu va difuza doar muzică. În aproximativ 5 ani cred că vom ajunge rentabili.”

Monica Gubernat, șefa CNA, a fost curioasă de numele postului: „De ce Melos TV?”

Mica a explicat:

„Acest termen nu a fost utilizat în cadrul unei televiziuni, noi îl folosim pentru că redă aspectul muzicii folclorice. Când spui melos, te gândești la cântec, melodie, tradiție”.

Unde se va vedea postul?

Mica a precizat că are un acord de principiu pentru retransmisia postului pe RCS-RDS și Orange. Dar în viitor va purta discuții și cu Telekom și Vodafone (fostul UPC).

Acordarea licenței pentru „Melos TV” s-a votat în unanimitate, fără vreun vot împotrivă.  

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Interesant! Dar ce experinta are domnul asta in TV? Ca doar nu o fi un fel de Sarbu cu al lui Aleph. Care cred ca va fi un mare esec. Ieri, de pe laptop, nici nu am putut sa il vad live. Ori nu transmit ei non-stop ori e fail playerul ala, desi la inceput a mers pe laptopul meu, stiu aigur asta. Ce sa mai zic?
  • Mica a fost ambasador duoă 1989, nu înainte. Înainte, doar a făcut studii le Phenian. Ambasador a fost numit, dacă îmi aduc bine aminte, în 1994 și a rămas la post până în 1998.

Trimite un comentariu