Skip to main content

SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat şi cu amendă: „Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare”

 
SĂ SUNE TELEFONUL! GARANTAT Amendă. „Păcălelile TV”, din nou pe masa CNA. S-a lăsat şi cu amendă: „Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare”

„Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare", spune un membru CNA. Este „Efectul Adela Lupşe", prezentatoarea energică şi agitată care îi îndeamnă aproape isteric pe telespectatori să sune ca să câştige! Dar să sune odată!

Publicitate

„Păcălelile TV” au ajuns din nou pe masa CNA. Emisiunea, în care realizatoarea Adela Lupşe încurajează telespectatorii să apeleze la un număr cu suprataxă, a primit şi amendă.

Postul Etno TV a fost sancţionat „blând”, cu suma de 5.000 de lei, deşi nu este pentru prima dată în care subiectul cu probleme este discutat de forul audiovizual. Au fost vizate emisiuni „Câştigaţi acum”, din 12 şi 18 iulie.

Principalul reproş adus a fost acela că emisiunea nu a fost refăcută, aşa cum stabilise forul acum două luni. Reamintim că în iunie subiectul a fost intens dezbătut, iar la final s-a aplicat o somaţie şi s-a luat o decizie clară: emisiunea trebuia refăcută!

Atunci, după cum şi Paginademedia.ro a relatat în repetate rânduri, s-a constatat că, deşi Adela Lupşe spune „vreau să sune telefonul", telespectatorii care sună nu intră în direct! Apelând telefonul respectiv (un apel cu suprataxă), ei sunt, cumva, înscrişi, iar un robot îi alege pe cei câţiva care intră în direct. Pe scurt: este un mecanism prin care se generează apeluri cu suprataxă, pentru că publicul nu este informat că nu intră direct în direct.

„Decizia noastră anterioară nu a fost respectată”, a spus Monica Gubernat (şefa CNA).

„Să nu respecţi o decizie, care a fost foarte blândă - somaţie, mi se pare urât”, a completat şi Gabriel Tufeanu.

Răsvan Popescu, cel mai vechi membru CNA, a fost ceva mai indulgent:

„Uneori oamenii nu respectă deciziile şi pentru că nu le înţeleg. Asta nu-i o speţă uşoară, uite cât ne batem noi capul. Eu zic să rămânem la amenda minimă în faza asta (5.000 de lei). Poate n-au ştiut cum să aplice decizia şi a ieşit tot prost, nu la fel de prost ca prima dată”, a spus acesta.

Ramona Sorescu l-a contrazis:

„Noi am discutat cu reprezentatul postului această poveste. De când sunt eu în CNA (n.r. - decembrie 2018) am avut cel puţin trei discuţii pe această speţă. Nu poţi spune că nu s-a discutat sau că e prima dată şi că nu s-a înţeles despre ce e vorba”, a punctat ea.

După şedinţa de ieri, când membrii CNA au vizonat pasaje din emisiune, s-a constatat că programul încală, din nou, legea. Concret, acum două luni stabiliseră câteva aspecte clare, care nu au fost respectate:

- emisiunea nu mai avea voie să suprataxeze oamenii care sună pentru a-i lăsa să participe la concursul interactiv

- în acelaşi timp, aveau obligaţia să-i anunţe că nu vor intra automat în direct, dacă sună

Abia atunci, după câteva ore de discuţii, oamenii din forul audiovizual au aflat că, deşi Adela Lupşe spune „vreau să sune telefonul", telespectatorii care sună nu intră în direct! Apelând telefonul respectiv (un apel cu suprataxă), ei sunt, cumva, înscrişi, iar un robot îi alege pe cei câţiva care intră în direct.

Amenda de 5.000 de lei a venit la propunerea Monicăi Gubernat, şefa CNA. A fost votată de Nicolaie Bălasa, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Orsolya Borsos şi Cristina Pocora.

A mai fost o propunere de 10.000 de lei, din partea lui Gabriel Tufeanu.

„Te zăpăceşte de cap. Abordarea e înşelătoare”

Aceeaşi problemă, ca şi acum două luni, s-a constatat şi în şedinţa de ieri. A existat, din nou, o dezbatere pe marginea mecanismului din concurs. O parte din discuţiile avute de membrii CNA:

Gabriel Tufeanu: „Doamna a spus foarte clar dacă suni acum ai garantat 600 de lei, eu ce înţeleg? Înţeleg că iau 600 de lei dacă sun. Se înţelege clar: suni la numărul ăla, ai răspuns corect şi ai garantat 600 de lei. Garantat îţi dă banii dacă tu suni şi ai răspunsul corect? Dacă suni şi îţi răspunde o domnişoară care îţi ia doar datele dispare garanţia”, a explicat acesta.

Cristina Pocora: „Din punctul meu de vedere, faptul că noi discutăm atât, că lasă atât de multe variante de înţelegere şi te zăpăceşte de cap ridică un mare semn de întrebare. Trebuie intervenit. Chiar dacă există o explicaţie pentru genul acesta de abordare, e înşelătoare!”, a spus tranşant aceasta.

Dorina Rusu a completat:Dacă pe noi ne zăpăceşte, îţi dai seama cum îi zăpăceşte pe oamenii care aşteaptă să câştige ceva

Un concurent a sunat şi a răspuns. Lupşe: Mangalia nu e oraş

Într-una dintre emisiunile reclamate s-a petrecut şi un moment hilar. Un telespectator a sunat şi a dat răspunsul corect la întrebarea de pe ecran - oraş cu trei AAA, iar reacţia Adelei Lupşe a fost frapantă:

Adela Lupşe: Domnule, un oraş!

„Mangalia!”, a spus telespectatorul.

„Cred că Mangalia nu e un oraş. Eu m-am gândit la Baia de Arieş”, a răspuns Lupşe.

Cu privire la acestă reclamaţie, CNA a hotărât să o redirecţioneze către ANPC.

Mecanismul de până acum al emisiunii „Câştigaţi acum”

Oamenii sunau la un număr cu suprataxă (într-o parte a emisiunii de teleshopping) şi cumpărau o variantă la loto. După ce cumpărau varianta, erau automat „înscrişi” la un concurs (a doua parte a emisiunii), unde puteau câştiga şi alte premii.

Erau sunaţi ulterior să intre în direct, nicidecum nu intrau în direct dacă sunau.

Pe post nu se specifica că numărul este cu suprataxă şi nici nu li se spunea că nu vor intra automat in direct dacă sună.


Citeşte şi: „Păcălelile TV" la CNA: "Exprimarea prezentatoarei este de aşa natură să inducă neclaritate" - Radu Herjeu. Oamenii nu sună, sunt sunaţi


Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!

Emisiunile interactive, cu probleme, au fost semnalate în mai multe rânduri şi pe Paginademedia.ro. Cel mai recent a fost în luna martie, chiar în timpul Stării de Urgenţă.

Mesajul a fost adaptat situaţiei de urgenţă: „Am 2.000 de lei premiu! 2.000 de lei! “E un salariu, pe o lună, în România! Vreţi să vă arăt eu soluţia? Mai ales că mulţi dintre voi poate nu mai lucrează o lună! Nu v-ar fi OK ca un salariu să vă vină aşa în buzunar? Staţi acasă, pe unde umblaţi!”, urla prezentatoarea.

De ce se agită atât prezentatoarea? Pentru a genera apeluri. Apeluri suprataxate, dar asta nu se vede pe ecran.


Citeşte şi: Păcăleli TV în vremuri de urgenţă: De ce nu staţi acasă ca să sunaţi? Nu vreţi să câştigaţi? Să sune telefonul!


Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghiceşti soluţii facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat.

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privinţa acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00.

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislaţia secundară pe baza căreia funcţionează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiţii, prevăzute la art 91.

După acea dată, apele s-au mai liniştit. Până acum.

Ce spune legislaţia CNA:

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • DODO DODO
    cistiga si ea un ban Prost e ala care se uita la ea Daa nu s-ar uita nimeni ar disparea de la sine Nu-i greu !
  • mihai mihai
    In ziua de astazi toti vor sa-ti dea teapa daca nu te prinzi....

Trimite un comentariu

sus