Skip to main content

Tudor Chirilă, mesaj viral pe Facebook. Îndeamnă tinerii să iasă la vot

 
Facebook / Tudor Chirilă
Facebook / Tudor Chirilă

Se apropie ziua alegerilor locale, iar Tudor Chirilă are un mesaj viral pe Facebook. Artistul îndeamnă tinerii să iasă la vot duminică dacă le pasă de oraşul lor.

Publicitate

Într-un videoclip de 7 minute, Chirilă a enumerat probleme Bucureştiului şi a expus argumentele prin care, spune el, încearcă să îi convingă pe tineri să vină la vot pe 27 septembrie.

Postarea lui Chirilă din 23 de septembrie are o distribuire masivă. Nu mai puţin de 9.8 mii de oameni au dat share video-ului motivaţional al artistului. Videoclipul a adunat, de asemenea, şi 10 mii de like-uri.

Mesajul lui Tudor Chirilă, transcris de Adevărul:

„Când eşti tânăr, lumea e a ta pentru că eşti tânăr, poţi ajunge oriunde şi speri. Viaţa ta se hrăneşte mult din speranţă, din iubiri, ai impresia că lumea e a ta.

Te gândeşti la ce o să faci în viaţă, la ce facultate vei merge, de ce meserie te apuci sau la ce party te duci sâmbătă.

Nu prea ai tu treabă cu spitalele, asta dacă ai puţin noroc. Nu trebuie să plăteşti taxe, să stai la cozi la ghişee, aplecat la ferestre mici, n-ai carnet, dar nu te deranjează nici transportul în comun pentru că eşti tot timpul cu mintea în altă parte şi n-ai nici foarte multe drumuri de făcut.

Pentru că atunci când suntem tineri, viaţa noastră interioară este atât de bogată, încât ce se întâmplă în exterior păleşte. Totuşi, ce se întâmplă în exterior, în Bucureşti în cazul nostru, ne influenţează viaţa fără să simţim.

Şi ajungem să intrăm în viaţa reală, în viaţa aceea după facultate şi să avem de a face cu toate problemele pe care tinereţea noastră le-a neglijat şi pe care acum ne lovesc greutate.

Când eşti tânăr, nu te gândeşti că vei avea nevoie de oraşul acesta şi te vor lovi toate problemele nerezolvate până acum: te vei lovi de trafic, de birocraţie, îţi va fi greu să-ţi faci o casă, vei sta doi ani după autorizaţie, pentru că primăriile nu funcţionează sau pentru că nu cunoşti tu drumul şpăgii.

N-o să găseşti o şcoală bună chiar în cartierul tău, iar dacă ajungi într-un spital de stat trebuie să te gândeşti dacă n-o să pleci de acolo cu bacterii, căruciorul copilului tău se va lovi de toat emaşinile care ocupă trotuarul, iar autorităţile vor fi plictisite de problema ta.

Poluarea va începe să te afecteze direct, te vor trata mereu ca pe un străin. O să plăteşti taxe şi o să te enervezi pentru că nu vei primi nimic de ele. Apoi o să pleci din ţară ca să găseşti fericirea în alte locuri mai bune, unde ghici? Oamenii votează.

Votul este o chestiune democratică. Votezi, de fapt, în fiecare zi: cu ce să te îmbraci, la ce terasă mergi cu prietenii, unde mergi în vacanţă cu grupul, votezi ca să poţi să te înţelegi cu ceilalţi”

Şi a mai continuat:

”Sunt cei indestructibili legaţi de un singur interes: banul public care poate fi băgat mai uşor în buzunar. Doar votul te aruncă în lupta pentru un oraş mai bun. Dacă nu votezi, consimţi la ce e mai rău. Când oraşul acesta va deveni inamicul tău, vei pleca să cauţi un oraş mai bun în străinătate, dar să nu uiţi că el a fost contruit doar datorită faptului că unor oameni le-a păsat şi au mers la vot.

Nu mi se pare atât de complicat. Dă un search pe Google după numele candidaţilor şi află lucruri despre ei. Vezi trecutul lor, ce au realizat în viaţă, ce profesii au, de unde vin, din ce partide, cum sunt acele partide, ce au făcut etc. Puţină documentare te va ajuta să te hotărăşti. Votul nu e un examen, ci doar un instrument.

Te rog eu, ieşi la vot. Pentru că un oraş nu se construieşte doar cu speranţă. Dacă vrei să ai ceva de spus despre oraşul tău, ieşi la vot. Şi apoi, păzeşte-ţi votul, trage-i la răspundere pe cei care te dezamăgesc şi nu-şi onorează promisiunile.

Ieşi la vot pentru că va veni o vreme când vei avea nevoie de oraşul acesta. Dacă nu tu, poate părinţii şi prietenii tăi care au rămas aici. Ieşi la vot pentru că viitorul este mult mai aproape decât ţi se pare acum.”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ioane, are vreo importanță vârsta persoanei care dă mesajul? Sa înțeleg ca trebuie sa fi mai tânăr ca să te poți adresa tinerilor? Sau cum?
  • Tudor Chirila are 46 de ani. Gabriela Firea 48, Nicusor Dan 50, Base 68.
    Niciunul nu mai e chiar tanar, degeaba se adreseaza Chirila tinerilor, trenul lui a plecat demult. Si nici 10k share nu inseamna nimic, nu e viral nici intr-un sat.

Trimite un comentariu

sus