Skip to main content

VIDEO. De a plecat Augusta Lazarov Petrescu de la Antena 1 la TVR? Cum va fi noul matinal cu Augusta producător?

 
VIDEO. De a plecat Augusta Lazarov Petrescu de la Antena 1 la TVR? Cum va fi noul matinal cu Augusta producător?

VIDEO. Augusta Lazarov Petrescu, în studioul Paginademedia.ro. A plecat de la Antena 1, unde a produs 14 sezoane de Te Cunosc de Undeva și ultimele Revelioane cu Dan Negru, iar acum se ocupă de matinalul TVR.

Cum va fi matinalul TVR gândit de Augusta Lazarov Petrescu? Cum au primit-o cei din TVR? De ce s-a despărțit de Antena 1? Cum e trecerea de la emisiuni lider de audiență la un post TV cu audiențe modeste? Se mai aplică în televiziune regulile din vremea producțiilor lui Valeriu Lazarov?

Publicitate

Răspunsurile, în interviul video.

De ce s-a despărțit de Antena 1 după 10 ani?

Augusta Lazarov Petrescu: „Producțiile despre care vorbeai (Te cunosc de undeva și Revelioanele n. red) sunt sezoniere. Felul meu de a fi e să fiu în permanență în activitate, în acțiune, să fac lucruri, să lucrez cu o echipă. A intervenit această discuție discuție cu TVR.

Decizia de a pleca de la Antenă a fost un context. Începuserăm pre-producția pentru Te cunosc de undeva și pentru alte câteva programe la Antenă și, din nefericire, în martie, la jumătate, s-a oprit totul. Această oprire în loc a influențat tot ce urma să se întâmple.

Chiar și din punct de vedere personal, închiderea grădinițelor din punct de vedere al nostru, ca părinți, a însemnat statul acasă, zoom-urile cu doamna educatoare.

Decizia a venit prin primăvară. După ce s-a blocat totul am încercat să văd care sunt căile de a continua o activitate, care în clipa aceea nu avea orizont.

A fost o perioadă de pauză completă, în care ne-am axat amândoi, și eu și Andreas (Petrescu, soțul Augustei, n. red), pe tot ce se întâmpla în familie. Toate activitățile le desfășuram în casă.

A fost un moment dur, l-am resimțit din plin, dat fiind că activitatea s-a blocat complet. Vorbeam în permanență cu oamenii de acolo, cu oameni de la alte televiziuni, a venit totul natural.

Totul era: „să vedem ce se va întâmpla”. Ne uitam cu interes cu toții la emisiunile care încă se difuzau, vedeam câte o schimbare zi de zi. Nimeni nu știa ce urma să se întâmple și ce genuri de programe să se producă.

Discuțiile au fost cu directorul de programe din TVR, cu directorul general, cu oamenii care decideau ce își doreau. La momentul acela era doar o dorință: am vrea să facem un program sau altul, să începem la o dată...iar asta conta în contextul în care nu se întâmpla nimic în jur.

Ușor, ușor discuțiile au continuat, s-au pus pe hârtie conceptul, echipa, prezentatorii care urmau să fie chemați și iată-ne în pre-săptămâna lansării, când suntem cu toții încărcați cu tensiunea repetițiilor.”

Cum se potrivește conceptul gândit de Augusta, cu tinerii Gabriel Fereșteanu și Luiza Sabău, pe publicul mai în vârstă al TVR?

Augusta Lazarov Petrescu: "Dorim să adăugăm și o altă categorie publicului existent, însă eu îmi doresc ca publicul deja existent, caracteristic TVR-ului în acel interval, 7.00-10.00, să îi perceapă ca pe nepoții super-drăguți, amuzanți, care se gândesc și la bunici, și la părinți și la vârsta lor.

Despre emisiune:

Augusta Lazarov Petrescu: Conceptul se bazează pe divertisment cu acest element de știri. Noi începem cu prezentatorii Lisa și Fere, lor li se adaugă imediat șeful bucătar Angi Cobuț, care va intra în platou și va sta pe toată durata programului. Va avea bucătăria ei acolo. După care intră prezentatorii de știri, la finalul calupului de știri continuăm cu rubrici, unele dintre ele deja cunoscute, cum e normal în intervalul respectiv: meteo, horoscop, plus legăturile direct, transmisiunile cu studiourile teritoriale.

Nu am exclus știrile, fiecare oră din matinal va începe cu 5 minute de știri prezentate de aceleași persoane care sunt acum pe post. Ei vor face parte din program, vor intra deja în platoul în care sunt deja prezentatorii de bază ai matinalului, se vor face pase la vedere.

Cum o percep cei din TVR:

"Eu nu am venit o echipă a mea pentru a da la o parte oameni existenți deja acolo", spune Augusta. „Din echipa cu care lucrez în TVR sunt oameni pe care îi știu de acum 18 ani, din 2002 de când am plecat. Facem împreună lucrul acest, n-am mers acolo să le arăt cum se face, ei știu bine cum se face.

Regizorul este Dan Manoliu, sunt foarte mulți oameni care au făcut acest gen de emisiuni. Mai este și Irina Mohora, care este tot din TVR, o cunoaște publicul de acolo, chiar a terminat recent o emisiune, a făcut parte din perioada unei emisiuni care a fost pe post pe perioada pandemiei." 

Idei din interviu, mai jos, în articol.

VIDEO. Augusta Lazarov Petrescu, la Interviurile Paginademedia.ro

Augusta Lazarov Petrescu, despre matinalul TVR:

„TVR-ul își dorea la începutul anului, de fapt prin primăvară, o producție zilnică, și anume matinalul. Din clipa aceea, le-am propus un proiect, cu toate rubricile pe care urmează să le vedeți. Ușor, ușor, am construit echipa din spatele camerelor, dar și echipa pe care o s-o vedeți pe ecran.”

Despre audiența mică a matinalului:

„Aici, de asemenea, este o comparație foarte dură într-un program zilnic live și programe înregistrate, iar în momentul în care intrai pe post eu deja văzusem de 2-3 ori programul. Este un examen zilnic în cazul nostru și un examen la care impactul este major. Fiind live, riscurile sunt extraordinar de mari. Mă bazez pe prezentatori, pe grupul plin de entuziasm și energie.

Ei sunt tineri, sunt frumoși, s-a creat o chimie extraordinară între ei. Doar doi se cunoșteau înainte între ei în această povestea: Lisa și cu Fere. Ceilalți, care au venit rând pe rând, au fost primiți cu o energie foarte bună și ei la rândul lor au dat ca feedback tot o energie bună. E un vibe foarte bun. Când se întâlnesc acolo, ai senzația că se întâmplă un mic spectacol.

Despre publicul tânăr care lipsește la TVR:

„Dacă e să ne gândim la publicul în vârstă, vrem să îl păstrăm și ne dorim să adăugăm și alte categorii de public. Atrăgându-i și prin prezența acestor prezentatori tineri, care vin dintr-o zonă a radioului.

Dorim să adăugăm și o altă categorie publicului existent, însă eu îmi doresc ca publicul deja existent, caracteristic TVR-ului în acel interval, 7-10, să îi perceapă ca pe nepoții super-drăguți, amuzanți, care se gândesc și la bunici, și la părinți și la vârsta lor.

Este un public predominant feminin, iar în funcție de calupul orar se adaugă anumite categorii. În această perioadă și blocajul în casă al mai multor categorii, însă totul este de un dinamism pe care vrem să ni-l luăm ca un avantaj, nu ca un dezavantaj. Noi vrem să schimbăm o anumită energie.”

Despre conceptul matinalului:

„Nu am exclus știrile, fiecare oră din matinal va începe cu 5 minute de știri prezentate de aceleași persoane care sunt acum pe post. Adică de Daniel și Andra. Ei vor face parte din program, vor intra deja în platoul în care sunt deja prezentatorii de bază ai matinalului, se vor face pase la vedere. Vor începe știrile în acel calup al lor. În cele trei intrări se repetă acest ritual.

Conceptul se bazează pe divertisment cu acest element de știri. Noi începem cu prezentatorii Lisa și Fere, lor li se adaugă imediat șeful bucătar Angi Cobuț, care va intra în platou și va sta pe toată durata programului. Va avea bucătăria ei acolo. După care intră prezentatorii de știri, la finalul capului de știri continuăm cu rubrici, unele dintre ele deja cunoscute, cum e normal în intervalul respectiv: meteo, horoscop, plus legăturile direct, transmisiunile cu studiourile teritoriale.

Vor intra câte unul în fiecare zi cu știri, evenimente, oameni descoperiți în zona fiecărui teritoriu. Pe lângă aceste rubrici fixe, avem invitați din toate domeniile: artă, sport, muzică. De asemenea, prezentatoarea noastră de meteo, Bianca Patrichi, se va ocupa și de rubrica de mișcare. Va aduce un stil de mișcare pentru telespectatori, dar în acel moment se vor ocupa și cei din platou. Mai avem transmisiunile direct din oraș, care sunt susținute de Dorin Chioțea. Este un mix între ce se vede pe post și ideile de divertisment pe care le-am adus.”

De ce s-ar uita lumea la Matinal?

„Pentru că aducem o energie bună, aducem fețe noi, aducem rubrici suplimentare. Vor fi tratate într-o notă optimistă, amuzantă, încercăm să eliminăm zona dramatică a abordării unor subiecte. Să dăm un vibe bun începutului fiecărei zile și omul să plece un gust dulce, cu o energie bună, cu o încredere că totuși că viața trebuie privită și într-un mod pozitiv, optimist.”

Cum au primit-o în TVR colegii?

„Din echipa cu care lucrez în TVR sunt oameni pe care îi știu de acum 18 ani, din 2002 de când am plecat. Facem împreună lucrul ăsta, n-am mers acolo să le arăt cum se face, ei știu bine cum se face. E o îmbinare a unor energii și a unor cunoștințe, e o dorință de a activa niște lucruri deja știute.

Regizorul este Dan Manoliu, sunt foarte mulți oameni care au făcut acest gen de emisiuni. Mai este și Irina Mohora, care este tot din TVR, o cunoaște publicul de acolo, chiar a terminat recent o emisiune, a făcut parte din perioada unei emisiuni care a fost pe post pe perioada pandemiei. Eu nu am venit o echipă a mea pentru a da la o parte oameni existenți deja acolo.

În această perioadă în care se vorbește despre ceva, pentru ca în final să nu se mai întâmple, e de preferat să aștepți până în clipa în care se întâmplă ceva. Nu cred că s-a învăluit o secretizare, oamenii au dorit să vadă lucruri concrete și iată că ne aflăm și aici și puteam veni și-ți povesteam niște dorințe. E de preferat să le spunem oameni lucrurile care chiar au loc.”

Regulile impuse de Lazarov pieții - Cât s-ar potrivi în piața actuală?”

„Cei care fac televiziune știu, cunosc acest reguli. El le cunoștea foarte bine, le aplica și aducea de fiecare dată inovații. Nu era omul care să se plictisească de ce făcea. Găsea în fiecare zi resursele de a mai inventa ceva și de a scormoni în imaginație și de a pune în practică ideile pe care le avea.

Așa va fi și de acum încolo. Important e să nu-ți pierzi entuziasmul, să nu-ți pierzi încrederea că există oameni care vor să facă parte dintr-o echipă și să tragă împreună la mersul bun al lucrurilor.

Suntem oameni. Nu există roboți în televiziune, dar e vorba de sentimente, e vorba de trăiri atât de specifice ființei umane încât vedem cu toții că putem pune un tablou pe perete, așezăm cinci persoane și fiecare are câte o viziune.

La final aflăm dacă le-a plăcut celor de acasă. Dacă le pui un produs, trebuie să vezi dacă le place. Dacă nu le place, trebuie să găsești detaliat ceea ce nu le place. Secretul acolo este, să încerci să aduni într-un produs cât mai multe lucruri pentru ca omul să le placă.”

Online-ul în TV. Cum se va regăsi în Matinal?

„Se face altfel, e o adiționare la produsul clasic al televiziunii. Bineînțeles că poate fi privit ca un război între online și tv. La fel cum viața reală este în contradiție cu viața de pe Facebook. Sunt realități pararele. Ca dovadă a faptului că includem online-ul în matinalul Cu Capu-n Zori, avem în echipă un coleg care se ocupă exclusiv de această zonă.

Va face streaming pe Facebook, pe adresa de Facebook a emisiunii, de asemenea va face mai multe capturi pentru Instagram, pentru Facebook. Vor fi elemente de making-of, cum se vede din perspectiva cameramanului ceea ce se întâmplă în platou. Ce se mai întâmplă în pauzele de publicitate.

Aceste elemente vor fi preluate de colegul nostru și, ușor, ușor, încercăm îmbogățirea conținutului și pe zona de online pentru ca cei care preferă online-ul să aibă acces la produsul pe care îl oferim și în felul ăsta e un avantaj și pentru noi, pentru că încercăm să adunăm câți mai mulți care să vrea să ne vadă.”

Cât timp ai pentru rezultate?

„Realist, ar fi undeva la 6 luni, pentru că e așa contextul de așa natură încât pornim de la foarte de jos, în comparație cu celelalte televiziuni. E important ca produsul să fie de calitate, să nu fie comparat cu cele care au o notorietate puternică, sunt endorsate de niște televiziuni puternici. Acolo văd ca perioadă. Acum decizia este a directorului de programe.”

Vei mai fi implicată și în aceste proiecte?

„Sper. În clipa asta nu am discutat. Dar sunt deschisă la orice propunere, în măsura în care timpul mi-ar permite, pentru că matinalul este așa cronofag, din toate punctele de vedere, atât ca desfășurare de forțe zilnică, cât și ca găsire de subiecte interesante, de căutat o mulțumite de elemente care să fie adăugate zi de zi.

E foarte greu să le găsim și toate să fie pe plac. Încercăm să găsim un echilibru al ofertei, important e ca ea să fie împachetată în această energie frumoasă care ne caracterizează pe toți.”

Cel mai mare eșec al carierei?

„Nu văd, nu judec ca eșec nimic. Nu cred că există eșecuri. De exemplu, chiar și perioada în care prezentam o emisiune de divertisment, a fost un proiect inovator în care oamenii nu cunoșteau genul acela de produs, era un testimonial show, cu oameni obișnuiți care își spuneau povestea de viață. Se întâmpla acum 17 ani.

Atunci a fost o încercare din dorința de inovare a lui Valeriu, el a venit cu propunerea conceptului în România, în momentul acela toți îi spuneau „E anormal să rulezi 6-7 povești pe parcursul unui program”. Era dificil, pentru că oamenii nu erau obișnuiți cu camerele, cu studioul, iar cu toate astea a menținut structura aceea atât de dinamizată, fragmentată.

Ulterior, s-a dovedit că e mai bine să lași un spațiu al fiecărei povești să fie mai puține fragmentări. Cu toate astea, a fost o deschidere de drumuri, eu după încheiera acelui program am plecat la Madrid și am intrat în echipele de producție și, ușor, ușor, anii au trecut și iată-ne aici. Nu pot să percep ca mai puțin important, fiecare produs are rolul lui. ”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Să vedem cu ce noutati vine profesionista. Nu de alta dar idei precum bucatarul care gateste in direct se regasesc si in alte emisiuni matinale, a se vedea cea de la Antena Stars !
  • Draga Mangusta, sa înțeleg că după 6 luni de audiențe spre zero, o sa ai bunul simt sa pleci din TVR, eventual și cu echipa de profesioniști "redutabili"? Sau te înșurubezi au tu la buget, că Zâna surpizelor? Că dacă nu, e clar hoție. Și chiar așa, cum poți să ai emisiune la TVR fara sa un concurs de proiecte? Macar așa ,de ochii lumii...sau te ai întâlnit cu Doinita la mall și v ati gândit " hai fata să facem un matinal, că suntem profesioniste, sigur ne iese"...desigur, managera cu voința de fier nu se încurcă ea in detalii din astea legale pt pigmei...nasol că vin vremuri grele pt ăștia care erau până de curând foarte siguri pe ei...

Trimite un comentariu