Skip to main content

VIDEO. De a plecat Augusta Lazarov Petrescu de la Antena 1 la TVR? Cum va fi noul matinal cu Augusta producător?

 
VIDEO. De a plecat Augusta Lazarov Petrescu de la Antena 1 la TVR? Cum va fi noul matinal cu Augusta producător?

VIDEO. Augusta Lazarov Petrescu, în studioul Paginademedia.ro. A plecat de la Antena 1, unde a produs 14 sezoane de Te Cunosc de Undeva şi ultimele Revelioane cu Dan Negru, iar acum se ocupă de matinalul TVR.

Publicitate

Cum va fi matinalul TVR gândit de Augusta Lazarov Petrescu? Cum au primit-o cei din TVR? De ce s-a despărţit de Antena 1? Cum e trecerea de la emisiuni lider de audienţă la un post TV cu audienţe modeste? Se mai aplică în televiziune regulile din vremea producţiilor lui Valeriu Lazarov?

Răspunsurile, în interviul video.

De ce s-a despărţit de Antena 1 după 10 ani?

Augusta Lazarov Petrescu: „Producţiile despre care vorbeai (Te cunosc de undeva şi Revelioanele n. red) sunt sezoniere. Felul meu de a fi e să fiu în permanenţă în activitate, în acţiune, să fac lucruri, să lucrez cu o echipă. A intervenit această discuţie discuţie cu TVR.

Decizia de a pleca de la Antenă a fost un context. Începuserăm pre-producţia pentru Te cunosc de undeva şi pentru alte câteva programe la Antenă şi, din nefericire, în martie, la jumătate, s-a oprit totul. Această oprire în loc a influenţat tot ce urma să se întâmple.

Chiar şi din punct de vedere personal, închiderea grădiniţelor din punct de vedere al nostru, ca părinţi, a însemnat statul acasă, zoom-urile cu doamna educatoare.

Decizia a venit prin primăvară. După ce s-a blocat totul am încercat să văd care sunt căile de a continua o activitate, care în clipa aceea nu avea orizont.

A fost o perioadă de pauză completă, în care ne-am axat amândoi, şi eu şi Andreas (Petrescu, soţul Augustei, n. red), pe tot ce se întâmpla în familie. Toate activităţile le desfăşuram în casă.

A fost un moment dur, l-am resimţit din plin, dat fiind că activitatea s-a blocat complet. Vorbeam în permanenţă cu oamenii de acolo, cu oameni de la alte televiziuni, a venit totul natural.

Totul era: „să vedem ce se va întâmpla”. Ne uitam cu interes cu toţii la emisiunile care încă se difuzau, vedeam câte o schimbare zi de zi. Nimeni nu ştia ce urma să se întâmple şi ce genuri de programe să se producă.

Discuţiile au fost cu directorul de programe din TVR, cu directorul general, cu oamenii care decideau ce îşi doreau. La momentul acela era doar o dorinţă: am vrea să facem un program sau altul, să începem la o dată...iar asta conta în contextul în care nu se întâmpla nimic în jur.

Uşor, uşor discuţiile au continuat, s-au pus pe hârtie conceptul, echipa, prezentatorii care urmau să fie chemaţi şi iată-ne în pre-săptămâna lansării, când suntem cu toţii încărcaţi cu tensiunea repetiţiilor.”

Cum se potriveşte conceptul gândit de Augusta, cu tinerii Gabriel Fereşteanu şi Luiza Sabău, pe publicul mai în vârstă al TVR?

Augusta Lazarov Petrescu: "Dorim să adăugăm şi o altă categorie publicului existent, însă eu îmi doresc ca publicul deja existent, caracteristic TVR-ului în acel interval, 7.00-10.00, să îi perceapă ca pe nepoţii super-drăguţi, amuzanţi, care se gândesc şi la bunici, şi la părinţi şi la vârsta lor.

Despre emisiune:

Augusta Lazarov Petrescu: Conceptul se bazează pe divertisment cu acest element de ştiri. Noi începem cu prezentatorii Lisa şi Fere, lor li se adaugă imediat şeful bucătar Angi Cobuţ, care va intra în platou şi va sta pe toată durata programului. Va avea bucătăria ei acolo. După care intră prezentatorii de ştiri, la finalul calupului de ştiri continuăm cu rubrici, unele dintre ele deja cunoscute, cum e normal în intervalul respectiv: meteo, horoscop, plus legăturile direct, transmisiunile cu studiourile teritoriale.

Nu am exclus ştirile, fiecare oră din matinal va începe cu 5 minute de ştiri prezentate de aceleaşi persoane care sunt acum pe post. Ei vor face parte din program, vor intra deja în platoul în care sunt deja prezentatorii de bază ai matinalului, se vor face pase la vedere.

Cum o percep cei din TVR:

"Eu nu am venit o echipă a mea pentru a da la o parte oameni existenţi deja acolo", spune Augusta. „Din echipa cu care lucrez în TVR sunt oameni pe care îi ştiu de acum 18 ani, din 2002 de când am plecat. Facem împreună lucrul acest, n-am mers acolo să le arăt cum se face, ei ştiu bine cum se face.

Regizorul este Dan Manoliu, sunt foarte mulţi oameni care au făcut acest gen de emisiuni. Mai este şi Irina Mohora, care este tot din TVR, o cunoaşte publicul de acolo, chiar a terminat recent o emisiune, a făcut parte din perioada unei emisiuni care a fost pe post pe perioada pandemiei."

Idei din interviu, mai jos, în articol.

VIDEO. Augusta Lazarov Petrescu, la Interviurile Paginademedia.ro

Augusta Lazarov Petrescu, despre matinalul TVR:

„TVR-ul îşi dorea la începutul anului, de fapt prin primăvară, o producţie zilnică, şi anume matinalul. Din clipa aceea, le-am propus un proiect, cu toate rubricile pe care urmează să le vedeţi. Uşor, uşor, am construit echipa din spatele camerelor, dar şi echipa pe care o s-o vedeţi pe ecran.”

Despre audienţa mică a matinalului:

„Aici, de asemenea, este o comparaţie foarte dură într-un program zilnic live şi programe înregistrate, iar în momentul în care intrai pe post eu deja văzusem de 2-3 ori programul. Este un examen zilnic în cazul nostru şi un examen la care impactul este major. Fiind live, riscurile sunt extraordinar de mari. Mă bazez pe prezentatori, pe grupul plin de entuziasm şi energie.

Ei sunt tineri, sunt frumoşi, s-a creat o chimie extraordinară între ei. Doar doi se cunoşteau înainte între ei în această povestea: Lisa şi cu Fere. Ceilalţi, care au venit rând pe rând, au fost primiţi cu o energie foarte bună şi ei la rândul lor au dat ca feedback tot o energie bună. E un vibe foarte bun. Când se întâlnesc acolo, ai senzaţia că se întâmplă un mic spectacol.

Despre publicul tânăr care lipseşte la TVR:

„Dacă e să ne gândim la publicul în vârstă, vrem să îl păstrăm şi ne dorim să adăugăm şi alte categorii de public. Atrăgându-i şi prin prezenţa acestor prezentatori tineri, care vin dintr-o zonă a radioului.

Dorim să adăugăm şi o altă categorie publicului existent, însă eu îmi doresc ca publicul deja existent, caracteristic TVR-ului în acel interval, 7-10, să îi perceapă ca pe nepoţii super-drăguţi, amuzanţi, care se gândesc şi la bunici, şi la părinţi şi la vârsta lor.

Este un public predominant feminin, iar în funcţie de calupul orar se adaugă anumite categorii. În această perioadă şi blocajul în casă al mai multor categorii, însă totul este de un dinamism pe care vrem să ni-l luăm ca un avantaj, nu ca un dezavantaj. Noi vrem să schimbăm o anumită energie.”

Despre conceptul matinalului:

„Nu am exclus ştirile, fiecare oră din matinal va începe cu 5 minute de ştiri prezentate de aceleaşi persoane care sunt acum pe post. Adică de Daniel şi Andra. Ei vor face parte din program, vor intra deja în platoul în care sunt deja prezentatorii de bază ai matinalului, se vor face pase la vedere. Vor începe ştirile în acel calup al lor. În cele trei intrări se repetă acest ritual.

Conceptul se bazează pe divertisment cu acest element de ştiri. Noi începem cu prezentatorii Lisa şi Fere, lor li se adaugă imediat şeful bucătar Angi Cobuţ, care va intra în platou şi va sta pe toată durata programului. Va avea bucătăria ei acolo. După care intră prezentatorii de ştiri, la finalul capului de ştiri continuăm cu rubrici, unele dintre ele deja cunoscute, cum e normal în intervalul respectiv: meteo, horoscop, plus legăturile direct, transmisiunile cu studiourile teritoriale.

Vor intra câte unul în fiecare zi cu ştiri, evenimente, oameni descoperiţi în zona fiecărui teritoriu. Pe lângă aceste rubrici fixe, avem invitaţi din toate domeniile: artă, sport, muzică. De asemenea, prezentatoarea noastră de meteo, Bianca Patrichi, se va ocupa şi de rubrica de mişcare. Va aduce un stil de mişcare pentru telespectatori, dar în acel moment se vor ocupa şi cei din platou. Mai avem transmisiunile direct din oraş, care sunt susţinute de Dorin Chioţea. Este un mix între ce se vede pe post şi ideile de divertisment pe care le-am adus.”

De ce s-ar uita lumea la Matinal?

„Pentru că aducem o energie bună, aducem feţe noi, aducem rubrici suplimentare. Vor fi tratate într-o notă optimistă, amuzantă, încercăm să eliminăm zona dramatică a abordării unor subiecte. Să dăm un vibe bun începutului fiecărei zile şi omul să plece un gust dulce, cu o energie bună, cu o încredere că totuşi că viaţa trebuie privită şi într-un mod pozitiv, optimist.”

Cum au primit-o în TVR colegii?

„Din echipa cu care lucrez în TVR sunt oameni pe care îi ştiu de acum 18 ani, din 2002 de când am plecat. Facem împreună lucrul ăsta, n-am mers acolo să le arăt cum se face, ei ştiu bine cum se face. E o îmbinare a unor energii şi a unor cunoştinţe, e o dorinţă de a activa nişte lucruri deja ştiute.

Regizorul este Dan Manoliu, sunt foarte mulţi oameni care au făcut acest gen de emisiuni. Mai este şi Irina Mohora, care este tot din TVR, o cunoaşte publicul de acolo, chiar a terminat recent o emisiune, a făcut parte din perioada unei emisiuni care a fost pe post pe perioada pandemiei. Eu nu am venit o echipă a mea pentru a da la o parte oameni existenţi deja acolo.

În această perioadă în care se vorbeşte despre ceva, pentru ca în final să nu se mai întâmple, e de preferat să aştepţi până în clipa în care se întâmplă ceva. Nu cred că s-a învăluit o secretizare, oamenii au dorit să vadă lucruri concrete şi iată că ne aflăm şi aici şi puteam veni şi-ţi povesteam nişte dorinţe. E de preferat să le spunem oameni lucrurile care chiar au loc.”

Regulile impuse de Lazarov pieţii - Cât s-ar potrivi în piaţa actuală?”

„Cei care fac televiziune ştiu, cunosc acest reguli. El le cunoştea foarte bine, le aplica şi aducea de fiecare dată inovaţii. Nu era omul care să se plictisească de ce făcea. Găsea în fiecare zi resursele de a mai inventa ceva şi de a scormoni în imaginaţie şi de a pune în practică ideile pe care le avea.

Aşa va fi şi de acum încolo. Important e să nu-ţi pierzi entuziasmul, să nu-ţi pierzi încrederea că există oameni care vor să facă parte dintr-o echipă şi să tragă împreună la mersul bun al lucrurilor.

Suntem oameni. Nu există roboţi în televiziune, dar e vorba de sentimente, e vorba de trăiri atât de specifice fiinţei umane încât vedem cu toţii că putem pune un tablou pe perete, aşezăm cinci persoane şi fiecare are câte o viziune.

La final aflăm dacă le-a plăcut celor de acasă. Dacă le pui un produs, trebuie să vezi dacă le place. Dacă nu le place, trebuie să găseşti detaliat ceea ce nu le place. Secretul acolo este, să încerci să aduni într-un produs cât mai multe lucruri pentru ca omul să le placă.”

Online-ul în TV. Cum se va regăsi în Matinal?

„Se face altfel, e o adiţionare la produsul clasic al televiziunii. Bineînţeles că poate fi privit ca un război între online şi tv. La fel cum viaţa reală este în contradiţie cu viaţa de pe Facebook. Sunt realităţi pararele. Ca dovadă a faptului că includem online-ul în matinalul Cu Capu-n Zori, avem în echipă un coleg care se ocupă exclusiv de această zonă.

Va face streaming pe Facebook, pe adresa de Facebook a emisiunii, de asemenea va face mai multe capturi pentru Instagram, pentru Facebook. Vor fi elemente de making-of, cum se vede din perspectiva cameramanului ceea ce se întâmplă în platou. Ce se mai întâmplă în pauzele de publicitate.

Aceste elemente vor fi preluate de colegul nostru şi, uşor, uşor, încercăm îmbogăţirea conţinutului şi pe zona de online pentru ca cei care preferă online-ul să aibă acces la produsul pe care îl oferim şi în felul ăsta e un avantaj şi pentru noi, pentru că încercăm să adunăm câţi mai mulţi care să vrea să ne vadă.”

Cât timp ai pentru rezultate?

„Realist, ar fi undeva la 6 luni, pentru că e aşa contextul de aşa natură încât pornim de la foarte de jos, în comparaţie cu celelalte televiziuni. E important ca produsul să fie de calitate, să nu fie comparat cu cele care au o notorietate puternică, sunt endorsate de nişte televiziuni puternici. Acolo văd ca perioadă. Acum decizia este a directorului de programe.”

Vei mai fi implicată şi în aceste proiecte?

„Sper. În clipa asta nu am discutat. Dar sunt deschisă la orice propunere, în măsura în care timpul mi-ar permite, pentru că matinalul este aşa cronofag, din toate punctele de vedere, atât ca desfăşurare de forţe zilnică, cât şi ca găsire de subiecte interesante, de căutat o mulţumite de elemente care să fie adăugate zi de zi.

E foarte greu să le găsim şi toate să fie pe plac. Încercăm să găsim un echilibru al ofertei, important e ca ea să fie împachetată în această energie frumoasă care ne caracterizează pe toţi.”

Cel mai mare eşec al carierei?

„Nu văd, nu judec ca eşec nimic. Nu cred că există eşecuri. De exemplu, chiar şi perioada în care prezentam o emisiune de divertisment, a fost un proiect inovator în care oamenii nu cunoşteau genul acela de produs, era un testimonial show, cu oameni obişnuiţi care îşi spuneau povestea de viaţă. Se întâmpla acum 17 ani.

Atunci a fost o încercare din dorinţa de inovare a lui Valeriu, el a venit cu propunerea conceptului în România, în momentul acela toţi îi spuneau „E anormal să rulezi 6-7 poveşti pe parcursul unui program”. Era dificil, pentru că oamenii nu erau obişnuiţi cu camerele, cu studioul, iar cu toate astea a menţinut structura aceea atât de dinamizată, fragmentată.

Ulterior, s-a dovedit că e mai bine să laşi un spaţiu al fiecărei poveşti să fie mai puţine fragmentări. Cu toate astea, a fost o deschidere de drumuri, eu după încheiera acelui program am plecat la Madrid şi am intrat în echipele de producţie şi, uşor, uşor, anii au trecut şi iată-ne aici. Nu pot să percep ca mai puţin important, fiecare produs are rolul lui. ”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Să vedem cu ce noutati vine profesionista. Nu de alta dar idei precum bucatarul care gateste in direct se regasesc si in alte emisiuni matinale, a se vedea cea de la Antena Stars !
  • Rotopercutoru Rotopercutoru
    Draga Mangusta, sa înțeleg că după 6 luni de audiențe spre zero, o sa ai bunul simt sa pleci din TVR, eventual și cu echipa de profesioniști "redutabili"? Sau te înșurubezi au tu la buget, că Zâna surpizelor? Că dacă nu, e clar hoție. Și chiar așa, cum poți să ai emisiune la TVR fara sa un concurs de proiecte? Macar așa ,de ochii lumii...sau te ai întâlnit cu Doinita la mall și v ati gândit " hai fata să facem un matinal, că suntem profesioniste, sigur ne iese"...desigur, managera cu voința de fier nu se încurcă ea in detalii din astea legale pt pigmei...nasol că vin vremuri grele pt ăștia care erau până de curând foarte siguri pe ei...

Trimite un comentariu

sus