Skip to main content

VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Problema nu e că Bittman și-a spus punctul de vedere. Iresponsabilitatea aparține producătorului și moderatorului

 
VIDEO. Elena Vijulie Tănase: Problema nu e că Bittman și-a spus punctul de vedere. Iresponsabilitatea aparține producătorului și moderatorului
Elena Vijulie

VIDEO. Cum abordezi, ca jurnalist, un subiect precum declarațiile lui Dan Bitman? Cum gestionezi interviurile cu "coronasceptici"?

"Problema nu este că Dan Bittman sau altcineva a avut ocazia să-și spună punctul de vedere", spune jurnalista Elena Vijulie Tănase la Interviurile Paginademedia.ro.

"Problema este calitatea celui care a făcut interviul. Iresponsabilitatea aparține producătorului și moderatorului", este de părere jurnalista.

Publicitate

Cum abordezi dialogul cu coronasceptici?

Elena Vijulie Tănase:

"Există în societate segmente de public vulnerabile la teoriile conspirației, foarte periculoase pentru că au impact puternic: pot ucide. Teoriile conspirației pot ucide. Ideile ucid. Am văzut asta în istorie, vedem asta astăzi. Bun. Ce faci? Îi excluzi de la dezbaterea publică?

Dacă noi, cei din mainstream media, nu le adresăm acestor oameni vulnerabili, nu avem un dialog cu ei, îi pierdem, iar pericolul se multiplică.

Suntem o țară liberă și este util acestei bătălii contra pandemiei să auzim toate punctele de vedere existente în societate.

Problema este că moderatorul nu a jucat rolul fundamental, un jurnalism de avocat al diavolului. Cei care se pronunță împotriva restricțiilor, cei care sunt angrenați în aceste teorii ale conspirației, da, își pot exprima punctele de vedere. Dar jurnalistul trebuie să vină cu faptele. Trebuie să vină cu numărul victimelor, cu mărturii ale celor are au trecut prin această boală.

Dacă nu oferim microfonul unor reprezentanți ale acestor curente riscăm ca acest bulgăre de zăpadă extrem de toxic să crească. Problema este: discuți și pui în față faptele! Sunt convinsă că dacă un astfel de exercițiu făcut de Libertatea ar fi fost făcut în mai multe rânduri, ar fi mult mai bine."

Nota redacției: Elena Vijulie Tănase face referire la un material scris de Libertatea, în care declarațiile lui Dan Bittman, făcute la Antena 1, au fost puse față în față cu realiatea din teren. (ce a declarat Bitman și materialul Libertatea, aici)

Un interviu cu Elena Vijulie Tănase, fost jurnalist BBC, Realitatea și Digi 24, acum coordonator al Europa liberă România. Despre cazul Bittman, despre presa în pandemie, despre planurile Europa liberă în România).

„Problema este mai veche, nu ține numai de pandemie", spune jurnalista. "Să ne amintim că de ani de zile politicienii merg la posturile de televiziune pe care le agreează, moderatorii respectivi par lipsiți de incisivitate și din acest motiv avem un dialog al surzilor.

Pentru că, de fapt, un premier PSD nu era intervievat la Antena 3 și, ca să fiu exactă, nici Digi24 nu s-a manifestat în ultimii ani cu o teribilă incisivitate asupra unor subiecte grave. De pildă, situația de la Primăria Capitalei, cea care dirijează 10% din bugetul României.”

VIDEO. Înainte de detalii, și de interviul integral, fragmentul despre Dan Bittman:

"Nu există o situație de armistițiu între jurnaliști și autorități, indiferent care este situația"

Ce relație trebuie să fie între autorități și presă?

Elena Vijulie Tănase:

„Cred că a neglija sau a edulcora anumite slăbiciuni ale autorităților din această grijă de a nu spori și mai mult neîncredere, care este într-adevăr o problemă gravă, este contraproductivă, pentru că îi aruncă pe cei care nu sunt adepții teorii conspirației și vulnerabili la fake news în cealaltă tabără.

Nu cred că trebuie să existe o situație în care jurnaliștii nu trebuie să creadă că mai trebuie să fie jurnaliști. Trebuie să privească cu un ochi critic mesajele autorităților, indiferent cine sunt ele.

Nu există o situație de armistițiu între jurnaliști și autorități indiferent care este situația. Nici în vreme de război. Așa cum ținem alegeri în vreme de război, pentru că alegerile sunt fundamentul societății noastre libere, în același timp spiritul jurnalismului este spiritul critic. El nu trebuie să înceteze, dimpotrivă - trebuie să fim și mai atenți, nu virulenți, ci atenți, atenți, pentru că de felul în care noi transmitem informația depind în acest moment vieților oamenilor.

Noi trebuie să fim buni cu publicul, cu cei care ne urmăresc. Relația noastră cu autoritățile nu se schimbă nici în România, nici în alte locuri.

VIDEO. Integral, interviul cu Elena Vijulie Tănase: Presa în pandemie, Dan Bittman, Coronascepticii și planurile Europa Liberă în România

Declarații din interviu:

Despre presa în pandemie:

„Pandemia m-a pus în situația de a opta. Toți suntem implicați în această bătălie, în această cursă, în această criză, care nu este un sprint. Este un maraton. Este un război care se va purta cel puțin încă doi ani. Așa cum arată datele. Chiar dacă, să sperăm, că acest vaccin va apărea spre finele anului, spre începutul anului 2021 și când vom fi vaccinați în masă.

În orice caz, urmările în plan economic, social vor fi uriașe. Și sunt deja foarte important. Și m-am întrebat: „Acesta este un moment bun să părăsesc jurnalismul? Ce fac? Sunt jurnalist? Sunt jurnalist!”. 

Primul meu reflex a fost să apelez la ceea ce făceam. Am prezentat la Digi24 mesaje din jurnalul de război ale Reginei Mariei. Sentimentul meu a fost atunci și este și acum că este un război. Este un război împotriva acestui dușman nevăzut, care creează efecte în mințile noastre. Nu mă refer la boală, ci la aspectele legate de polarizarea societății, de expunere a crizelor, a capcanelor, a lucrurile care nu funcționează în societate. ”

Cum se manifestă jurnalismul în pandemie?

„Personal, am vrut să dau acest mesaj de încredere, că oricât greu ar fi, până la urmă victoria va veni. Va fi și bine, dar trebuie să ne mobilizăm și să nu ne speriem de ravagii, numărul morților, ș.a.m.d. Aș spune că aceste mesaje sunt la fel de importante. În al doilea rând este nevoie de informații.

Informație verificată, corectă, analize în context, comparații, e nevoie de asta. Am avut sentimentul și îl am și acum că presa din România nu are sau nu mai are instrumentele de a aduce o informație clară, limpede.”

Ce instrumente lipsesc din presă?

„În primul rând, fiind o situație de criză este foarte importantă, desigur, comunicarea oficială. Grupul de comunicare strategică face acest oficiu și e bine că avem un grup de comunicare strategică.

Problema e că mesajele ce vin de la acești oficiali sunt de multe ori incomplete. La momentul zero, când am avut stare de urgență, oamenii stăteau în casă și temerile erau foarte mari, am putut să înțeleg o anumită diferență a mass-media față de efortul autorităților și a grupului de comunicare strategică. Cumva, suntem cu toții angrenați și parte la acest efort de a comunica publicului.

Pe măsură ce săptămânile și luni treceau am observat că informația este insuficientă, că răspunsurile la întrebările jurnaliștilor sunt insuficiente sau incomplete și, din cauza presiunii foarte mari, pentru că volumul de muncă este enorm în condiții dificile, jurnaliștii par să fi obosit sau au momente în care încetează să întrebe anumite lucruri ori această situație ne afectează pe noi toți.

Aș da un exemplu. Nu mi-e clar deloc de ce grupul de comunicare nu are strategii, nu afișează permanent situația noilor cazuri sau situația completă pe localități acolo unde incidența este mai mare de 3 la mia de locuitori.

Întâmplător mi-a căzut sub ochi, întâmplător, acum câteva zile un articol din Daily Mirror. Este un ziar popular britanic. La un moment dat în background-ul unui articol era lista situației îmbolnăvirilor în fiecare cartier din Londra. E ca și când am prezenta în București cum stau infectările în Drumul Taberei, în Balta Albă, în Militari sau în zona Băneasa.

Declarațiile lui Dan Bittman:

„Din punctul meu de vedere problema nu este că Dan Bitmann sau altcineva a avut ocazia să-și spună punctul de vedere. Problema este calitatea celui care a făcut interviul. Din punct de vedere profesional. Suntem o țară liberă și este util aceste bătălii contra pandemiei să auzim toate punctele de vedere existente în societate.

Problema este că moderatorul nu a jucat rolul fundamental, un jurnalism de avocat al diavolului. Cei care se pronunță împotriva restricțiilor, cei care sunt angrenați în aceste teorii ale conspirației, o manieră facilă de a privi viața și realitatea, da, își pot exprima punctele de vedere.

Dar jurnalistul trebuie să vină cu faptele. Trebuie să vină cu numărul victimelor, cu mărturii ale celor are au trecut prin această boală. Problema nu este că un regizor a spus public că nu este cazul să purtăm măști, deși cei care erau acolo în sală făcuseră un mare efort să vină la respectiva vizionare.

Problema este că inclusiv Marius Tucă, cel care l-a intervievat ulterior, nu l-a contrat în niciun fel. Aceasta este problema.”

Trebuia să îi dăm sau nu microfonul lui Dan Bitmann?

„Da. Problema, așa cum am spus, a fost moderatorul. Iresponsabilitatea aparține producătorului și moderatorului. Pentru că ei nu au contrat. Există în societate segmente de public vulnerabile la teoriile conspirației, foarte periculoase pentru că au impact puternic: pot ucide. Teoriile conspirației pot ucide. Ideile ucid. Am văzut asta în istorie, vedem asta astăzi. Bun. Ce faci? Îi excluzi de la dezbaterea publică?

Dacă noi, cei din mainstream media, nu le adresăm acestor oameni vulnerabili, nu avem un dialog cu ei, îi pierdem, iar pericolul se multiplică. Este important ca aceste voci, ale celor vulnerabili la teoriile conspirației, a fricilor.. Pentru că aici este o frică de control. Dacă nu oferim microfonul unor reprezentanți ale acestor curente riscăm ca acest bulgăre de zăpadă extrem de toxic să crească. Problema este: discuți și pui în față faptele. Sunt convinsă că dacă un astfel de exercițiu făcut de Libertatea ar fi fost făcut în mai multe rânduri, ar fi mult mai bine.

Există oameni, lideri formali sau informali în comunitățile respective de care oamenii ascultă. Și această cred că este o pistă insuficient explorată și exploatată de autoritățile române în materie de comunicare.”

Despre plecarea de la Digi24:

Emisiunea mea, Kilometrul Zero de la Digi24 a dispărut din grilă în 2017. Nu am primit explicații și nici nu am insistat. Aveam proiectele de istorie recentă, care mi-au oferit un lucru extrem de rar în media românească. Practic, am fost angajată să mă documentez și să bat țara în lung și în lat. Ceea ce am făcut în acești patru ani în mod exclusiv.

Poate că a fost un refugiu din perspectivă politică. Din perspectivă profesională nu. Și pot să spun că sunt recunoscătoare Digi24 pentru acest lucru. Am fost în Basarabia de mai multe ori, am fost în Ucraina, partea de Bucovină care se află în Ucraina. Am fost în Transilvania în anul centenarului, documentam povești de istorie recentă, dar sunt jurnalist.

Am avut contact cu lumea reală, cea care nu trăiește la București pe culoarele Parlamentului pe acet hub economic. Am avut contact direct cu felul în care lucrează colegii mei din județe, am bătut drumurile României și noaptea și ziua și cred că acest bagaj este foarte folositor. Mă întrebam unde va duce. Și a dus la Europa Liberă.”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Dictatura "variantei oficiale" este înspăimântătoare. Nici Ceaușescu nu ar fi visat că poate fi așa usor să te urmeze poporul. O gripă îi trebuia. Dac-ar fi stiut.......
  • intradevar este o categorie care nu crede pina nu o pateste un fel de toma necredinciosul Cum poti sa mai ai dubii cind tot globul fierbe cind se moare pe banda rulanta Nu crezi ? atunci fa o vizita la ati Se pare ca terebilismul acestor aiuriti combinat cu dorinta de a face pe desteptul fara baza fac ca munca cadrelor medicale sa devina un infern fac ca alti oameni nevinovati sa se pricopseasca cu boala
  • OFFTOPIC|Inca un titlu de "mare calitate" by EVZ:
    https://evz.ro/planul-diabolic-al-rusiei-cum-vrea-sa-rupa-romania-in-doua.html
  • "Există în societate segmente de public vulnerabile la teoriile conspirației"; în traducere liberă, există segmente ale populaţiei care nu pun botul la Singura Versiunea Corectă, cea pe care o colportăm doar noi, cei din mainstream. Ce ne facem cu ei? Cum îi băgăm şi pe ei în ţarc, ca să-i mulţumim pe stăpânii noştri şi să ne luăm bonusurile?

    O să ajungă lumea să vă ia la fugă pe stradă, presarilor. De când cu corona, aţi reuşit să fiţi încă şi mai parşivi ca de obicei şi din ce în ce mai mulţi vă văd acum adevărata faţă. Aţi justificat şi încurajat toate măsurile aberante din primăvară şi acum mai aveţi puţin şi cădeţi în genunchi ca să obţineţi o repetare a lor. Ce vă pasă vouă? Aparatul de propagandă nu trăieşte din economia reală, inclusiv pierderile din încasările din publicitate vi le-a acoperit imediat statul.

Trimite un comentariu