Skip to main content

VIDEO. Întrebarea zilei: "Dacă v-a schimbat viaţa un cântec, care ar fi acela?" - Cosmin Covei, de la Ţapinarii

 
VIDEO. Întrebarea zilei: "Dacă v-a schimbat viaţa un cântec, care ar fi acela?" - Cosmin Covei, de la Ţapinarii

VIDEO. Azi, la Întrebarea zilei, începem cu o ...întrebare. Cosmin Covei, de la trupa Ţapinarii, este cel care o pune cititorilor. O punem şi noi mai departe: "Dacă v-a schimbat viaţa un cântec, care ar fi acela?". Puteţi răspunde şi voi în comentarii.

Publicitate

Actorul Gabriel Costan, gazda de la Întrebarea zilei, a stat de vorbă în această săptămână cu Cosmin Covei. Iar întrebarea lui Covei a venit la finalul unei discuţii pe care o găsiţi mai jos. O discuţie despre ...multe: filme, tabieturi, oameni... viaţă.

Când e vorba de filme româneşti, mărturiseşte că preferă să revadă "clasicele BD".

„Cred că mă duc în BD-uri. Nu sunt un tip care să fie contra noului val, dar am şi eu o vârstă şi după vârsta aia ai nişte nostalgii şi ai văzut alte chestii când erai mic.

E bine ce se face în ziua de azi, dar am o perioadă în viaţă când aş revedea BD-urile. Nu poţi revedea tot timpul Moartea Domnului Lăzărescu, nu poţi revedea filmele lui Cristi Puiu, dar mă duc în clasica zonă a BD-ului, Nea Mărin, Pistruiatul.”

Înainte de interviul video şi de principalele idei, cine este Cosmin Covei?

Este absolvent de regie şi, acum aproape 20 de ani, a fondat trupa Ţapinarii, alături de Adrian Tănase. A fost producător de publicitate, a regizat videoclipuri, a fost location manager pentru Mondenii, producător de evenimente la Silver Church, booking manager la Vama Libre. Ţapinarii au avut şi un proiect cu cu trupa Fără Zahăr (CV via ViitorulRomâniei.ro).

A avut şi rubrică la Starea Naţiei, cu câţiva ani în urmă. A făcut şi vlogging. Dar "în vlogging nu mă mai întorc". În schimb, spune el "îmi place de a face ideea de a fi pe vinil, vom investi în acest proiect, vor fi câteva mii de euro pentru vinil. O să investim în propriul vinil şi vom fi prin librării cu viniluri."

VIDEO. Cosmin Covei de la Ţapinarii, la Întrebarea Zilei:

Întrebarea zilei, cu Cosmin Covei (trupa Ţapinarii):

Care este prima ta amintire?

Covei: „Prima mea amintire este atunci când mă uitam la o poză cu mine când eram mic. Revăd pozele cu mine când eram mic şi vorbeam la un telefon şi apoi mi s-a spus că aşa eram de mic, vorbesc mult în general şi la telefon.

Nu-mi place să dau mesaje, îmi place să vorbesc cu lumea. Astea erau primele imagini cu mine, când vorbeam la un telefon.”

Cât timp petreci pe zi cu telefonul în braţe?

Covei: „Destul de mult, foarte mult. Stau mult pe internet, fiind şi mic producător de concerte. Îmi place să ştiu ce se întâmplă, unde se întâmplă. Stau mult la telefon pentru concertele pe care le producem. Vorbesc, îmi place să vorbesc la telefon.”

Cum îţi începi tu ziua? Ai un ritual anume?

Covei: „Acum îmi încep ziua destul de plăcut şi e cumva obositor în acelaşi timp. Ziua începe: a doua zi când mă trezesc, având în vedere că sunt un artist retras la ţară pe timpul stării de alertă, mă trezesc într-o grădină frumoasă, lângă un foişor frumos. Încep prin a face prin grădine lucruri care trebuiesc făcute.”

Dacă ai avea ocazia să stai la masă cu un star de la Hollywood, care ar fi acela?

Covei. „Cu Roberto Benini mi-ar plăcea să stau la poveşti. Şi Hollywood-ul l-a acceptat cu La Vitta e Bella, atunci când a câştigat atâtea premii.

Sunt foarte legat de tot ce înseamnă cultura italiană.”

Care este filmul românesc pe care l-ai revedea oricând cu plăcere?

Covei: „Cred că mă duc în BD-uri. Nu sunt un tip care să fie contra noului val, dar am şi eu o vârstă şi după vârsta aia ai nişte nostalgii şi ai văzut alte chestii când erai mic. E bine ce se face în ziua de azi, dar am o perioadă în viaţă când aş revedea BD-urile.

Nu poţi revedea tot timpul Moartea Domnului Lăzărescu, nu poţi revedea filmele lui Cristi Puiu, dar mă duc în clasica zonă a BD-ului, Nea Mărin, Pistruiatul.”

Cum procedezi tu când întâlneşti neprofesioniştii, atunci când ai de a face cu ei?

Covei: „Dacă sunt cu ei, nu-mi bat capul. Dacă mai sunt şi alte persoane, simt să fiu ironic. Fac remarci, pun nişte întrebările pe care noi le înţelegem. Încerc să fiu diplomat şi fac să se termine cât mai repede.”

Invidiilor, când îţi sunt aruncate în faţă, alegi să le răspunzi sau nu?

Covei: „Dar de ce să fiu invidios pe mine? N-ai avea de ce să fii invidios pe mine sau pe proiectul Ţapinarii. Sau ce am făcut noi... În general o formaţie ca a noastră, care i se adresează unui public restrâns, nu are de ce să stârnească invidii. Au fost şi situaţii la noi, dar nu am răspuns.”

Ce îi sfătuieşti pe tinerii care sunt la început de drum şi vor să meargă pe drumul vostru?

Covei: „Drumul nostru este foarte simplu: să compui şi să cânţi. Noi, de la bun început, asta am făcut: am compus nişte cântece, au fost testate, au prins şi am mers mai departe. Acum am ajuns la 10 titluri şi câteva zeci de videoclipuri, dar nimeni nu are cum să îţi ia chestia asta, mai ales când internetul este atât de dezvoltat. Te duci, iei chitara, cânţi şi vezi reacţia publicului.

Asta este ziua din lumea de azi. Noi când ne-am lansat nu aveam Youtube, nu aveam smartphone, nu aveam nimic. Doar o televiziune muzicală, în care începuseră şi dance şi rock, şi o emisiune de manele. A fost un haos total şi am ajuns cunoscuţi datorită Atomic-ului.

În ziua de astăzi este mai simplu dacă ai un canal de Youtube şi un produs bine. Eşti pe internet, eşti tânăr şi ştii dacă produsul tău se potriveşte pentru un anumit public. Important e vrei să mergi mai departe.”

Care este cartea care a schimbat ceva în conştiiţa ta?

Covei: „Pirandello. A fost un tip care a identificat problema lumilor în care trăieşti. Şi îţi pui întrebări dacă totul e real sau nu. Şi ţi se duce un pic creierul, se antrenează un pic să vadă ce e adevărat, ce e fals şi te pune mult pe gânduri.

Uneori, atunci când îţi ies lucruri, te gândeşti că eşti într-o transă şi totul se schimbă.”

Ce ai schimba tu ca România să fie un loc mai bun?

Covei: „Să fii împăcat cu tine, să fii tu corect că poate degeaba dai sfaturi să fie, să nu fie rău, aşa că pun mereu cardul la RATB.

Din cei şapte de ani de acasă salut, sunt un tip care nu pleacă dintr-un loc fără să salute persoanele care sunt în jurul acelui eveniment, de la organizatori până la ultimul care strânge cabluri, eu vreau să îi mulţumesc că a fost acolo.”

De ce crezi că aruncă oamenii aşa multe gunoaie pe jos?

Covei: „Nu au fost educaţi acasă. Alţii poate fac asta dintr-un soi de refulare din asta ciudată. Sunt tot felul de tipologii de personaje ciudate.

Cred că e o problemă de educaţie şi de bun simţ. Noi chiar am participat la o campanie „Bun simţ turistic”, în care piesa noastră „Cântec de munte” a fost pusă şi pe această cale vă daţi seama că vă rog să nu mai faceţi asta, avem coşuri de gunoi.”

Care este peisajul care te-a lăsat fără cuvinte?

Covei: „N-am vizitat foarte mult lucruri din lumea asta. Eu sunt clasic nostalgic de Vama Veche. Mi-e dor de colţul ăla de Vamă. Mi-e dor de zona aceea Sfântu Gheorghe în care marea se întâlneşte cu Dunărea.

Sunt un om ataşat de locuri şi se întâmplă ani în care nu e posibil să faci asta, dar şi sunt un tip care vrea să descopere lucruri pe care nu le-am văzut în viaţa asta.

Aş vrea să văd Parisul şi să văd cum e acolo sau peisajele din Scoţia, pe care le-am văzut pe internet. Mai curând, sunt acel bătrânel care îşi doreşte să revadă lucrurile pe care le-am văzut.”

Proiecte?

Covei: „În continuare avem concerte, cântăm în mai multe formule. Mai avme nişte întâlniri foarte plăcute alături de Fără Zahăr, în forma Viţa de Vie Acustic 2. Ne mai întâlnim în această formule prin ţară. Cam astea ar fi proiectele de Ţapinarii.

În vlogging nu mă întorc pentru că este foarte mult de muncă şi te felicit pentru iniţiativă. Îmi place de a face ideea de a fi pe vinil, vom investi în acest proiect, vor fi câteva mii de euro pentru vinil. O să investim în propriul vinil şi vom fi prin librării cu viniluri. Cam astea ar fi planurile de viitor pe termen scurt şi mediu.”


Citeşte şi: NOU pe Paginademedia. Un actor cu zeci de reclame la activ pune Întrebarea Zilei

Citeşte şi: VIDEO. Oase, câştigător anii trecuţi la Asia Expres, răspunde la Întrebarea zilei. Cu actorul Gabriel Costan

Citeşte şi: VIDEO. Întrebarea zilei, cu Domnica Cîrciumaru, director casting Vlad, Las Fierbinţi şi Umbre: "foarte mulţi creatori de conţinut nu se gândesc la public"

Citeşte şi: VIDEO. Întrebarea zilei. "M-am uitat la Selly şi mă gândesc că poate copilul ăsta poate să schimbe generaţia asta" - Motzu, producător la Kiss FM, Rock şi Magic

Citeşte şi: VIDEO. Întrebarea zilei. Un actor către actori: "Dragi colegi, apucaţi-vă şi învăţaţi de toate! Învăţaţi şi partea de video, şi cum facem o campanie pe Facebook"


Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus