Skip to main content

VIDEO. Întrebarea zilei: "Dacă v-a schimbat viața un cântec, care ar fi acela?" - Cosmin Covei, de la Țapinarii

 
VIDEO. Întrebarea zilei: "Dacă v-a schimbat viața un cântec, care ar fi acela?" - Cosmin Covei, de la Țapinarii

VIDEO. Azi, la Întrebarea zilei, începem cu o ...întrebare. Cosmin Covei, de la trupa Țapinarii, este cel care o pune cititorilor. O punem și noi mai departe: "Dacă v-a schimbat viața un cântec, care ar fi acela?". Puteți răspunde și voi în comentarii.

Publicitate

Actorul Gabriel Costan, gazda de la Întrebarea zilei, a stat de vorbă în această săptămână cu Cosmin Covei. Iar întrebarea lui Covei a venit la finalul unei discuții pe care o găsiți mai jos. O discuție despre ...multe: filme, tabieturi, oameni... viață.

Când e vorba de filme românești, mărturisește că preferă să revadă "clasicele BD".

„Cred că mă duc în BD-uri. Nu sunt un tip care să fie contra noului val, dar am și eu o vârstă și după vârsta aia ai niște nostalgii și ai văzut alte chestii când erai mic.

E bine ce se face în ziua de azi, dar am o perioadă în viață când aș revedea BD-urile. Nu poți revedea tot timpul Moartea Domnului Lăzărescu, nu poți revedea filmele lui Cristi Puiu, dar mă duc în clasica zonă a BD-ului, Nea Mărin, Pistruiatul.”

Înainte de interviul video și de principalele idei, cine este Cosmin Covei?

Este absolvent de regie și, acum aproape 20 de ani, a fondat trupa Țapinarii, alături de Adrian Tănase. A fost producător de publicitate, a regizat videoclipuri, a fost location manager pentru Mondenii, producător de evenimente la Silver Church, booking manager la Vama Libre. Țapinarii au avut și un proiect cu cu trupa Fără Zahăr (CV via ViitorulRomâniei.ro). 

A avut și rubrică la Starea Nației, cu câțiva ani în urmă. A făcut și vlogging. Dar "în vlogging nu mă mai întorc". În schimb, spune el "îmi place de a face ideea de a fi pe vinil, vom investi în acest proiect, vor fi câteva mii de euro pentru vinil. O să investim în propriul vinil și vom fi prin librării cu viniluri."

VIDEO. Cosmin Covei de la Țapinarii, la Întrebarea Zilei:

Întrebarea zilei, cu Cosmin Covei (trupa Țapinarii):

Care este prima ta amintire?

Covei: „Prima mea amintire este atunci când mă uitam la o poză cu mine când eram mic. Revăd pozele cu mine când eram mic și vorbeam la un telefon și apoi mi s-a spus că așa eram de mic, vorbesc mult în general și la telefon.

Nu-mi place să dau mesaje, îmi place să vorbesc cu lumea. Astea erau primele imagini cu mine, când vorbeam la un telefon.”

Cât timp petreci pe zi cu telefonul în brațe?

Covei: „Destul de mult, foarte mult. Stau mult pe internet, fiind și mic producător de concerte. Îmi place să știu ce se întâmplă, unde se întâmplă. Stau mult la telefon pentru concertele pe care le producem. Vorbesc, îmi place să vorbesc la telefon.”

Cum îți începi tu ziua? Ai un ritual anume?

Covei: „Acum îmi încep ziua destul de plăcut și e cumva obositor în același timp. Ziua începe: a doua zi când mă trezesc, având în vedere că sunt un artist retras la țară pe timpul stării de alertă, mă trezesc într-o grădină frumoasă, lângă un foișor frumos. Încep prin a face prin grădine lucruri care trebuiesc făcute.”

Dacă ai avea ocazia să stai la masă cu un star de la Hollywood, care ar fi acela?

Covei. „Cu Roberto Benini mi-ar plăcea să stau la povești. Și Hollywood-ul l-a acceptat cu La Vitta e Bella, atunci când a câștigat atâtea premii.

Sunt foarte legat de tot ce înseamnă cultura italiană.”

Care este filmul românesc pe care l-ai revedea oricând cu plăcere?

Covei: „Cred că mă duc în BD-uri. Nu sunt un tip care să fie contra noului val, dar am și eu o vârstă și după vârsta aia ai niște nostalgii și ai văzut alte chestii când erai mic. E bine ce se face în ziua de azi, dar am o perioadă în viață când aș revedea BD-urile.

Nu poți revedea tot timpul Moartea Domnului Lăzărescu, nu poți revedea filmele lui Cristi Puiu, dar mă duc în clasica zonă a BD-ului, Nea Mărin, Pistruiatul.”

Cum procedezi tu când întâlnești neprofesioniștii, atunci când ai de a face cu ei?

Covei: „Dacă sunt cu ei, nu-mi bat capul. Dacă mai sunt și alte persoane, simt să fiu ironic. Fac remarci, pun niște întrebările pe care noi le înțelegem. Încerc să fiu diplomat și fac să se termine cât mai repede.”

Invidiilor, când îți sunt aruncate în față, alegi să le răspunzi sau nu?

Covei: „Dar de ce să fiu invidios pe mine? N-ai avea de ce să fii invidios pe mine sau pe proiectul Țapinarii. Sau ce am făcut noi... În general o formație ca a noastră, care i se adresează unui public restrâns, nu are de ce să stârnească invidii. Au fost și situații la noi, dar nu am răspuns.”

Ce îi sfătuiești pe tinerii care sunt la început de drum și vor să meargă pe drumul vostru?

Covei: „Drumul nostru este foarte simplu: să compui și să cânți. Noi, de la bun început, asta am făcut: am compus niște cântece, au fost testate, au prins și am mers mai departe. Acum am ajuns la 10 titluri și câteva zeci de videoclipuri, dar nimeni nu are cum să îți ia chestia asta, mai ales când internetul este atât de dezvoltat. Te duci, iei chitara, cânți și vezi reacția publicului.

Asta este ziua din lumea de azi. Noi când ne-am lansat nu aveam Youtube, nu aveam smartphone, nu aveam nimic. Doar o televiziune muzicală, în care începuseră și dance și rock, și o emisiune de manele. A fost un haos total și am ajuns cunoscuți datorită Atomic-ului.

În ziua de astăzi este mai simplu dacă ai un canal de Youtube și un produs bine. Ești pe internet, ești tânăr și știi dacă produsul tău se potrivește pentru un anumit public. Important e vrei să mergi mai departe.”

Care este cartea care a schimbat ceva în conștiița ta?

Covei: „Pirandello. A fost un tip care a identificat problema lumilor în care trăiești. Și îți pui întrebări dacă totul e real sau nu. Și ți se duce un pic creierul, se antrenează un pic să vadă ce e adevărat, ce e fals și te pune mult pe gânduri.

Uneori, atunci când îți ies lucruri, te gândești că ești într-o transă și totul se schimbă.”

Ce ai schimba tu ca România să fie un loc mai bun?

Covei: „Să fii împăcat cu tine, să fii tu corect că poate degeaba dai sfaturi să fie, să nu fie rău, așa că pun mereu cardul la RATB.

Din cei șapte de ani de acasă salut, sunt un tip care nu pleacă dintr-un loc fără să salute persoanele care sunt în jurul acelui eveniment, de la organizatori până la ultimul care strânge cabluri, eu vreau să îi mulțumesc că a fost acolo.”

De ce crezi că aruncă oamenii așa multe gunoaie pe jos?

Covei: „Nu au fost educați acasă. Alții poate fac asta dintr-un soi de refulare din asta ciudată. Sunt tot felul de tipologii de personaje ciudate.

Cred că e o problemă de educație și de bun simț. Noi chiar am participat la o campanie „Bun simț turistic”, în care piesa noastră „Cântec de munte” a fost pusă și pe această cale vă dați seama că vă rog să nu mai faceți asta, avem coșuri de gunoi.”

Care este peisajul care te-a lăsat fără cuvinte?

Covei: „N-am vizitat foarte mult lucruri din lumea asta. Eu sunt clasic nostalgic de Vama Veche. Mi-e dor de colțul ăla de Vamă. Mi-e dor de zona aceea Sfântu Gheorghe în care marea se întâlnește cu Dunărea.

Sunt un om atașat de locuri și se întâmplă ani în care nu e posibil să faci asta, dar și sunt un tip care vrea să descopere lucruri pe care nu le-am văzut în viața asta.

Aș vrea să văd Parisul și să văd cum e acolo sau peisajele din Scoția, pe care le-am văzut pe internet. Mai curând, sunt acel bătrânel care își dorește să revadă lucrurile pe care le-am văzut.”

Proiecte?

Covei: „În continuare avem concerte, cântăm în mai multe formule. Mai avme niște întâlniri foarte plăcute alături de Fără Zahăr, în forma Vița de Vie Acustic 2. Ne mai întâlnim în această formule prin țară. Cam astea ar fi proiectele de Țapinarii.

În vlogging nu mă întorc pentru că este foarte mult de muncă și te felicit pentru inițiativă. Îmi place de a face ideea de a fi pe vinil, vom investi în acest proiect, vor fi câteva mii de euro pentru vinil. O să investim în propriul vinil și vom fi prin librării cu viniluri. Cam astea ar fi planurile de viitor pe termen scurt și mediu.” 


Citește și: NOU pe Paginademedia. Un actor cu zeci de reclame la activ pune Întrebarea Zilei

Citește și: VIDEO. Oase, câștigător anii trecuți la Asia Expres, răspunde la Întrebarea zilei. Cu actorul Gabriel Costan

Citește și: VIDEO. Întrebarea zilei, cu Domnica Cîrciumaru, director casting Vlad, Las Fierbinți și Umbre: "foarte mulți creatori de conținut nu se gândesc la public"

Citește și: VIDEO. Întrebarea zilei. "M-am uitat la Selly și mă gândesc că poate copilul ăsta poate să schimbe generația asta" - Motzu, producător la Kiss FM, Rock și Magic

Citește și: VIDEO. Întrebarea zilei. Un actor către actori: "Dragi colegi, apucați-vă și învățați de toate! Învățați și partea de video, și cum facem o campanie pe Facebook"


 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu