Skip to main content

MediaSind sare în ajutorul oamenilor din presă. Lansează o platformă pentru avertizorii publici

 
televiziune tvr mediafax
televiziune tvr mediafax

Sindicatul MediaSind a lansat o platformă pentru avertizorii de integritate. Va folosi software-ul GlobaLeaks (dedicat avertizărilor de integritate) şi îşi propune să ajute angajaţii din mass-media.

Publicitate

MediaSind a dezvoltat platforma pentru cei 8.000 de membri. Software-ul este furnizat de Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights şi este promovat în România în cadrul proiectului european Expanding Anonymous Tipping (EAT) de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Decizia vine în contextul în care sindicatul acuză tot mai multe nereguli în Televiziunea Publică (TVR), unde are mulţi membri. Aceştia susţin că TVR a adoptat un cod intern care ar „permite concedieri, dacă sunt sesizate public abuzuri”, spun sindicaliştii.

Platforma îi ajută pe cei care vor să sesizeze abuzuri să rămână anonimi.

Leonard Pădureţ, preşedintele FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Naţional din Cultură FAIR:

"Situaţia dificilă a dialogului social din România, înrăutăţită de actuala pandemie, ne obligă să găsim noi mijloace de a apăra mai eficient drepturile membrilor noştri din cultură şi mass-media. Această platformă este un nou instrument foarte util pe care îl punem la dispoziţia membrilor noştri pentru a putea să identificăm şi să soluţionăm problemele din sector fără a ne expune membrii avertizori", spune acesta.

Cristi Godinac, preşedintele executiv al FAIR-MediaSind şi preşedinte al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind:

“În urmă cu câteva luni am depus la Parlament, în numele colegilor din TVR, o avertizare în interes public. Angajatorul a adoptat abuziv un cod care permite concedierea, dacă un angajat îşi critică angajatorul sau are opinii divergente cu acesta. Dacă vin îmbrăcaţi inadecvat sau dacă îşi dau în judecată angajatorul, colegii noştri pot fi concediaţi deoarece se consideră abatere disciplinară gravă. În acest context, anonimatul angajaţilor este esenţial. Avem nevoie ca abuzurile să fie semnalate. De acolo înainte, noi şi avocaţii noştri ştim pe ce făgaş să mergem. GlobaLeaks ne uşurează munca”, punctează Godinac.

GlobaLeaks este o platformă open source, folosită de peste 300 de entităţi din toată Europa. Ea funcţionează drept canal intern de avertizare şi răspunde tuturor exigenţelor noii Directive Europene pentru protecţia avertizorilor de integritate, mai adaugă MediaSind în comunicatul de presă.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Diana Sind Diana Sind
    Godinac are probleme cu incontinenta urinara? GlobaLeaks... Sa ia si el un medicament de la farmacie, ca se rezolva, nu trebuie sa caute pe darkweb balarii.
  • Godinac Leaks Godinac Leaks
    Atentie, urmeaza GodinacLeaks, dezvaluiri incendiare, joc de glezne, falfait de aripi, multe vorbe goale. Nimic concret. Si inca ceva: Mediasind - CNSRL Fratia - PSD.

Trimite un comentariu

sus