Skip to main content

MediaSind sare în ajutorul oamenilor din presă. Lansează o platformă pentru avertizorii publici

 
MediaSind sare în ajutorul oamenilor din presă. Lansează o platformă pentru avertizorii publici
televiziune tvr mediafax

Sindicatul MediaSind a lansat o platformă pentru avertizorii de integritate. Va folosi software-ul GlobaLeaks (dedicat avertizărilor de integritate) și își propune să ajute angajații din mass-media.

MediaSind a dezvoltat platforma pentru cei 8.000 de membri. Software-ul este furnizat de Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights și este promovat în România în cadrul proiectului european Expanding Anonymous Tipping (EAT) de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Publicitate

Decizia vine în contextul în care sindicatul acuză tot mai multe nereguli în Televiziunea Publică (TVR), unde are mulți membri. Aceștia susțin că TVR a adoptat un cod intern care ar „permite concedieri, dacă sunt sesizate public abuzuri”, spun sindicaliștii. 

Platforma îi ajută pe cei care vor să sesizeze abuzuri să rămână anonimi. 

Leonard Pădureț, președintele FAIR-MediaSind și președinte al Sindicatului Național din Cultură FAIR:

"Situația dificilă a dialogului social din România, înrăutățită de actuala pandemie, ne obligă să găsim noi mijloace de a apăra mai eficient drepturile membrilor noștri din cultură și mass-media. Această platformă este un nou instrument foarte util pe care îl punem la dispoziția membrilor noștri pentru a putea să identificăm și să soluționăm problemele din sector fără a ne expune membrii avertizori", spune acesta. 

Cristi Godinac, președintele executiv al FAIR-MediaSind și președinte al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind:

“În urmă cu câteva luni am depus la Parlament, în numele colegilor din TVR, o avertizare în interes public. Angajatorul a adoptat abuziv un cod care permite concedierea, dacă un angajat își critică angajatorul sau are opinii divergente cu acesta. Dacă vin îmbrăcați inadecvat sau dacă își dau în judecată angajatorul, colegii noștri pot fi concediați deoarece se consideră abatere disciplinară gravă. În acest context, anonimatul angajaților este esențial. Avem nevoie ca abuzurile să fie semnalate. De acolo înainte, noi și avocații noștri știm pe ce făgaș să mergem. GlobaLeaks ne ușurează munca”, punctează Godinac.

GlobaLeaks este o platformă open source, folosită de peste 300 de entități din toată Europa. Ea funcționează drept canal intern de avertizare și răspunde tuturor exigențelor noii Directive Europene pentru protecția avertizorilor de integritate, mai adaugă MediaSind în comunicatul de presă. 

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

  • Godinac are probleme cu incontinenta urinara? GlobaLeaks... Sa ia si el un medicament de la farmacie, ca se rezolva, nu trebuie sa caute pe darkweb balarii.
  • Atentie, urmeaza GodinacLeaks, dezvaluiri incendiare, joc de glezne, falfait de aripi, multe vorbe goale. Nimic concret. Si inca ceva: Mediasind - CNSRL Fratia - PSD.

Trimite un comentariu