Skip to main content

Oreste, criticat de şefa CNA: „Probabil că vrea titlul de propagandistul anului”. Ce a făcut moderatorul Realitatea Plus?

 
Captură Realitatea Plus
Captură Realitatea Plus

CNA. A început campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din decembrie, iar în şedinţa Consiliului de astăzi, 24 noiembrie, s-au analizat emisiunile din prima săptămână de campanie pentru toate posturile de ştiri. Niciuna nu a primit amendă, însă Realitatea Plus a ieşit ceva mai „şifonată”.

Publicitate

De ce?

Pentru lipsa de imparţialitate a lui Oreste Teodorescu, moderator al emisiunii „Legile Puterii”. Acesta a avut un monolog de circa 10 minute, în care a lăudat dreapta unită (PNL + USR-PLUS + PMP) şi a adus acuzaţii la adresa PSD. S-a întâmplat la emisiunile din 10 şi 11 noiembrie.

Radu Herjeu şi Monica Gubernat, şefa CNA, au avut cele mai dure cuvinte pentru atitudinea lui Oreste.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Aici sunt lucrurile cele mai amestecate din tot ce am văzut până acum la celelalte posturi. Dacă acolo lucrurile sunt destul de clare, aici e un amestec între poveştile lui Rizea cu monologul unui aşa-numit moderator, amestecat cu creştinismul şi conservatorismul din Europa, cu pandemia, e un fel de ciorbă în care e foarte greu să-ţi dai seama cum suntem, când e campanie electorală şi când ieşim din ea.

Emisiunile cu Legile Puterii sunt absolut halucinante. Alea nu au nicio legătură cu nimic. În momentul în care moderatorul îţi vorbeşte 10 minute în deschiderea emisiunii şi toate 10 minute sunt o campanie electorală împotriva unui partid, poţi tu după aceea să aduci şi pe tata mare...

Este singura televiziune în care un partid este absent complet. Nu are niciun fel de reprezentant, niciodată, la nicio emisiune. Nici măcar o brumă de analist care să aibă o altă opinie faţă de ceea ce se discută în studio.

Ideea este că în momentul în care moderatorul însuşi deschide emisiunea cu un fel de manifest împotriva unui partida, orice n-ai ce face, nu poţi aduce echilibru în emisiunea ai. Că n-ai cum. Nici măcar ascuns, e pe faţă. Repet, restul emisiunii, chiar dacă ar fi 10 PSD-işti, ar fi inutil. Eu aşa ceva nu am văzut.

În nicio campanie electorală nu am văzut aşa ceva şi îmi aduc aminte cât l-am sancţionat pe Rareş Bogdan pentru derapaje şi lipsă de obiectivitate şi de echilibru, în nicio campanie Rareş nu şi-a permis aşa ceva. Nu şi-a permis aşa ceva!”

Monica Gubernat, în şedinţa CNA:

„Şi de aia a fost revolta mea, pentru că doar unele posturi sunt considerate propagandiste pentru un partid, dar aşa ceva niciodată nu se vede. Probabil că domnul Oreste vrea titlul de propagandistul anului.”

În urma discuţiilor s-a votat o somaţie publică pentru emisiunile lui Oreste. Propunerea a venit din partea Monicăi Gubernat şi a fost votată de Ramona Sorescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Orsolya Borsos, Oana Dincă şi Răsvan Popescu. Împotrivă au fost Cristina Pocora şi Dorina Rusu.

Tot în cadrul şedinţei Realitatea Plus a mai primit încă o somaţie publică, de data asta pentru emisiunea Ancăi Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea. În cadrul producţiei „Culisele Statului Pararel” din 12 noiembrie, jurnalistul Sorin Roşca-Stănescu i-a adus acuzaţii lui Victor Ponta că ar fi fost ofiţer acoperit.

Somaţia a venit din partea lui Radu Herjeu şi a fost votată de nouă membri, singurul împotrivă fiind Răsvan Popescu.

Ce spune Legislaţia:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ionut ionut
    asta e aia din trio express care nu are talente ca hara
  • ONe ONe
    E incredibila Gubernat,se vede clar ce spune de Realitatea,cand e fana A3 si RTV!
  • Specialistu Specialistu
    Dati audientele de aseara,chiar nu va este rusine de joi nu le mai dati

Trimite un comentariu

sus