Skip to main content

Oreste, criticat de șefa CNA: „Probabil că vrea titlul de propagandistul anului”. Ce a făcut moderatorul Realitatea Plus?

 
Oreste, criticat de șefa CNA: „Probabil că vrea titlul de propagandistul anului”. Ce a făcut moderatorul Realitatea Plus?
Captură Realitatea Plus

CNA. A început campania electorală pentru Alegerile Parlamentare din decembrie, iar în ședința Consiliului de astăzi, 24 noiembrie, s-au analizat emisiunile din prima săptămână de campanie pentru toate posturile de știri. Niciuna nu a primit amendă, însă Realitatea Plus a ieșit ceva mai „șifonată”.

Publicitate

De ce?

Pentru lipsa de imparțialitate a lui Oreste Teodorescu, moderator al emisiunii „Legile Puterii”. Acesta a avut un monolog de circa 10 minute, în care a lăudat dreapta unită (PNL + USR-PLUS + PMP) și a adus acuzații la adresa PSD. S-a întâmplat la emisiunile din 10 și 11 noiembrie.

Radu Herjeu și Monica Gubernat, șefa CNA, au avut cele mai dure cuvinte pentru atitudinea lui Oreste.

Radu Herjeu, membru CNA:

„Aici sunt lucrurile cele mai amestecate din tot ce am văzut până acum la celelalte posturi. Dacă acolo lucrurile sunt destul de clare, aici e un amestec între poveștile lui Rizea cu monologul unui așa-numit moderator, amestecat cu creștinismul și conservatorismul din Europa, cu pandemia, e un fel de ciorbă în care e foarte greu să-ți dai seama cum suntem, când e campanie electorală și când ieșim din ea.

Emisiunile cu Legile Puterii sunt absolut halucinante. Alea nu au nicio legătură cu nimic. În momentul în care moderatorul îți vorbește 10 minute în deschiderea emisiunii și toate 10 minute sunt o campanie electorală împotriva unui partid, poți tu după aceea să aduci și pe tata mare...

Este singura televiziune în care un partid este absent complet. Nu are niciun fel de reprezentant, niciodată, la nicio emisiune. Nici măcar o brumă de analist care să aibă o altă opinie față de ceea ce se discută în studio.

Ideea este că în momentul în care moderatorul însuși deschide emisiunea cu un fel de manifest împotriva unui partida, orice n-ai ce face, nu poți aduce echilibru în emisiunea ai. Că n-ai cum. Nici măcar ascuns, e pe față. Repet, restul emisiunii, chiar dacă ar fi 10 PSD-iști, ar fi inutil. Eu așa ceva nu am văzut.

În nicio campanie electorală nu am văzut așa ceva și îmi aduc aminte cât l-am sancționat pe Rareș Bogdan pentru derapaje și lipsă de obiectivitate și de echilibru, în nicio campanie Rareș nu și-a permis așa ceva. Nu și-a permis așa ceva!”

Monica Gubernat, în ședința CNA:

„Și de aia a fost revolta mea, pentru că doar unele posturi sunt considerate propagandiste pentru un partid, dar așa ceva niciodată nu se vede. Probabil că domnul Oreste vrea titlul de propagandistul anului.”

În urma discuțiilor s-a votat o somație publică pentru emisiunile lui Oreste. Propunerea a venit din partea Monicăi Gubernat și a fost votată de Ramona Sorescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Orsolya Borsos, Oana Dincă și Răsvan Popescu. Împotrivă au fost Cristina Pocora și Dorina Rusu.

Tot în cadrul ședinței Realitatea Plus a mai primit încă o somație publică, de data asta pentru emisiunea Ancăi Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea. În cadrul producției „Culisele Statului Pararel” din 12 noiembrie, jurnalistul Sorin Roșca-Stănescu i-a adus acuzații lui Victor Ponta că ar fi fost ofițer acoperit.

Somația a venit din partea lui Radu Herjeu și a fost votată de nouă membri, singurul împotrivă fiind Răsvan Popescu.

Ce spune Legislația:

Art. 40 - (1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.

(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.

Art. 67 - În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu