Skip to main content

Jurnalistul Liviu Iancu s-a stins din viaţă

 
Jurnalistul Liviu Iancu s-a stins din viaţă

Liviu Iancu, jurnalist la publicaţia economică Profit.ro, s-a stins din viaţă. Ziaristul a suferit un infarct în cursul zilei de azi.

Publicitate

Liviu Iancu lucra în presă de peste 20 de ani, în ultima perioadă la Profit.ro. De-a lungul timpului, a lucrat în special pe jurnalism economic şi de turism, în redacţii precum Mediafax, Naţional, Business Magazin, Capital şi Profit.

Pe lângă activitatea din presă, a semnat şi volumul Xanax, carte în care se regăsesc experienţele personale şi profesionale. Volumul avea, în opt luni, scria profit.ro, peste 10.000 de exemplare tipărite, în mai multe tiraje.

În urmă cu câţiva ani, Liviu Iancu a fost operat la inimă şi i s-a montat un stimulator cardiac. În cartea lui, Xanax, povesteşte momentul dificil de atunci şi căruia a reuşit atunci să îi supravieţuiască.

Ai fost în pragul morţii, ai trăit o experienţă incredibilă. S-a schimbat ceva în modul în care percepi viaţa şi lumea?, a fost întrebat acum un an, de un jurnalist Hotnews.

Liviu Iancu: Da, s-au schimbat multe. Mi-am dat seama că, pe cât posibil, vreau să fac doar ceea ce îmi place şi să nu mai pierd vremea cu lucruri care mă enervează.

Am refuzat un salariu triplu în altă parte doar pentru că mie îmi place Profit.ro, oamenii cu care lucrez şi programul de acolo, am refuzat de multe ori să mă întâlnesc cu oameni importanţi, care mă sunau din interes, doar pentru că în ziua aia aveam programată o ieşire pe câmp cu câinii, mă întâlnesc şi vorbesc pe cât posibil cu oameni care îmi plac şi, iată, m-am hotărât să aştern sincer experienţa mea într-o carte care sper să-i ajute pe unii să treacă peste momentele grele din viaţa lor.

Liviu Iancu, în urmă cu un an, pentru Profit.ro:

"Atât de tare m-a deformat meseria asta încât, după două decenii de presă, dacă trec cu maşina pe lângă un accident oribil, primul gând e să-mi sun colegii şi să le livrez ştirea cu accidentul. Dacă pică un avion lângă mine, pe stradă, aş avea, probabil, acelaşi impuls. Presa te înrăieşte, te abrutizează, iar o parte din Xanax vorbeşte despre mica luptă a unui mic jurnalist alcoolic şi afemeiat cu această dezumanizare.

Noi, jurnaliştii economici, suntem fericiţi dacă am aflat primii o ştire cu o mare companie care intră în insolvenţă şi scriem asta senini, fără să ne gândim că în urma acelui faliment rămân familii pe drumuri şi că-n casele fiecăreia se declanşează o dramă. Jurnalistul urmăreşte falimentul, pe când scriitorul ar trebui să vorbească despre dramele din spatele falimentului".

"Presa pierde un jurnalist extraordinar, cu 20 de ani de experienţă într-un domeniu în care a fost cel mai bun, Profit.ro pierde talentatul şi umorul celui mai bun scriitor din echipa căreia i s-a alăturat din prima zi, în 2015, şi un prieten drag. Dumnezeu să te odihnească, Liviu!, scriu azi colegii lui de redacţie, pe Profit.ro.

Colegii reamintesc cum se prezenta singur Liviu Iancu, în secţiunea dedicată echipei:

"A ajuns din întâmplare în presă în anul 2000, când a crezut că Mediafax e o agenţie imobiliară, dar s-a lămurit în următorii doi ani că e mai interesant să scrii ştiri de turism decât să vinzi case.

Au urmat alţi doi ani la departamentul economic al tabloidului Naţional, însă găinile care nasc pui vii fuseseră descoperite deja, iar lipsa unor provocări serioase l-a făcut să plece în echipa care a lansat pe piaţă Business Magazin, iar peste un an a ajuns la Capital.

După mai puţin de doi ani s-a întors la Mediafax, de unde a plecat după şapte ani, când a început să se teamă ca agenţia, intrată în insolvenţă şi relocată într-un spaţiu mult mai mic, să nu se transforme într-o simplă afacere imobiliară."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • cristi cristi
    sufocant de nedrept. nici eu nu-l cunoasteam personal, dar sa treci in intuneric la 45 de ani, cu mintea si sufletul atat de bogate...
  • Presa... Presa...
    Dumnezeu sa-l ierte... Tanar. Jurnalist tanar. Pacat.
    Nu-l cunosteam, dar il urmaream.
    Raluca, sa fii tare cat poti tu

Trimite un comentariu

sus