Skip to main content

SFIDAREA la rang de lege! Ce au în comun Revelionul Vacanța Mare, Ionuț Cristache și Augusta Lazarov?

 
SFIDAREA la rang de lege! Ce au în comun Revelionul Vacanța Mare, Ionuț Cristache și Augusta Lazarov?

OPINIE. Da, vă sfidăm! Și? TVR, Revelionul cu Vacanța Mare și de ce nu vedem pădurea de copaci! Ce au în comun Vacanța Mare, Ionuț Cristache, Augusta Lazarov și fata de la Zile cu stil (știți, cea publicitatea deșănțată la Plush Bio? Încerc în continuare o scurtă (sper) radiografie. Cu politicul drept “combustibil” al sfidării.

Publicitate

Să mă explic:

E o rușine!”, “Mă voi ocupa personal!”, “Jos cu Doina Gradea”, “Asta e educație?” A plouat cu reproșuri și e ditamai scandalul cu Revelionul Vacanța Mare. Cel de 50.000 de euro, că doar Paginademedia.ro a scris în exclusivitate despre asta. OK, o dăm jos pe Gradea, dar asta rezolvă ceva? Nimic! Revelionul e doar o mică pată dintr-un lung șir de sfidări.

Problema este una structurală la TVR: ține nu de cine e șef, ci de cum se pune șeful. Politic! Câtă vreme conducerea Televiziunii publice e numită politic, tot mecanismul funcționează ca atare și alimentează sfidarea! Și cum în politică nu meritocrația, ci loialitatea primează, așa e și la TVR. Fiecare șef și i-a adus pe ai lui, nu a stat să aplice vreun criteriu de competență.

SFIDAREA este litera de lege într-un astfel de sistem politic, așa cum este TVR. Și nu ține de un om anume. Sistemul o permite. Un sistem în care nimeni nu dă socoteală nimănui.

SFIDĂM PARLAMENTUL. Amintiți-vă cum a venit cu avocatul Doina Gradea la Parlament și a refuzat să răspundă comisiilor. Avea “spate” politic.

SFIDĂM COLEGII. Nume din afara televiziunii au apărut pe post, fără ca profesioniști (încă) din TVR să fie băgați în seamă. Frustrările sunt mari, dar nimeni nu are curajul să vorbească. Un exemplu: Augusta Lazaroz, adusă “pe ușa din spate”. Nu contest calitățile profesionale, ci modul în care a apărut. Aproape nimeni nu a știut. Ce a ieșit, vedeți și voi: un matinal cu numele Cu capul în zori, dar cu spiritul “Noapte bună, copii!

SFIDĂM PRESA. Când a venit Ionuț Cristache în TVR, am întrebat pe ce criterii. Niciun răspuns clar. Toată lumea vedea doar că Cristache a fost înainte la Antena 3, de unde îl “sâcâia” pe Traian Băsescu. Și apoi că, pe Facebook, se exprima direct împotriva lui Klaus Iohannis. Să zică presa ce vrea, nu ne pasă! Ce o să pățim? Îi și dăm în judecată dacă scriu de salarii!

Și legat de Vacanța Mare i-am întrebat cum au fost aleși, de ce atâția bani. Mailul cu întrebările e încă la TVR.

SFIDĂM PUBLICUL. Am scris de multe ori pe Paginademedia.ro despre conținutul TVR. Revelionul este doar un exemplu. Ce să mai conteze publicul? Oricum, Guvernul ne plătește. Mai contează câți se uită?

SFIDĂM CONDUCEREA. Vacanța Mare, ca și Augusta Lazarov au ajuns la TVR ocolindu-se părerea consiliului de administrație. Cu tot felul de tertipuri (contractul cu Vacanța Mare, de exemplu, a fost spart în bucăți – 24.800 de euro pe o firmă, restu separate lui Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu. După 25.000 de euro, erau alte reguli).

SFIDĂM LEGEA. Vezi cazul emisiunii Zile cu stil, de care am mai scris, unde prezentatoarea Alina Ionescu făcea reclamă la greu la cosmetice (cum a ajuns Alina Ionescu la TVR e un alt subiect! Și cine să ne amendeze? Ce, dăm din banii noștri?

Sistemul axat pe sfidare a funcționat mereu, indiferent de președinte. A contat doar “scala” acestei sfidări, influențată de personalitatea fiecărui președinte (și ajunsă la apogeu cu Doina Gradea).

Credeți că un alt președinte ar schimba fundamental instituția? Greșit! O persoană poate doar să diminueze mai mult sau mai puțin nivelul sfidării, dar sistemul tot e vulnerabil. Și se va găsi altcineva să îl speculeze.

Doar schimbare structurală – depolitizarea numirilor, contracte de management cu obiective și responsabilități penalizabile, criterii clare pentru toate pozițiile – pot reclădi TVR. Adică schimbarea legii.

Altfel, să nu ne mai mirăm de Vacanța Mare! Că au fost și vor mai fi și altele!

P.S. Și, pe scurt, despre cazul Vacanța Mare punctual:

 • Umorul poate fi mai reușit sau de prost gust. Iar prostul gust nu se penalizează.
 • Satira – mai fină sau mai brutală – e în AND-ul nostru, de la Constantin Tănase, la Divertis sau Vacanța Mare. Evident că nu poate mulțumi toate gusturile. CNA nu cred că poate amenda ceva. Până acum, amenzile din zona de umor nu au fost pentru prost gust, ci pentru protecția minorilor (limbaj sau scene la ore nepotrivite). Dacă intri pe conținut, dai în cenzură.
 • Ce i se poate reproșa TVR ține de ce am întrebat și noi, printre altele: cum au fost aleși cei de la Vacanța Mare, pe ce criterii, au știut ce teme se vor aborda, ce invitați vor fi (Dan Bittman a fost la miezul nopții, la câteva săptămâni supă declarațiile lui controversate), cum s-a ajuns la 50.000 de euro, de ce șefa TVR nu s-a consultat cu consiliul de administrație și de ce nu au supervizat cumva producția.
 • Râmănem cu ironia: Televiziunile dau gratuit reclama pro-vaccin a Guvernului, dar același Guvern plătește o televiziune – TVR, pentru glume cu iz de Covid.

Pentru că, mare atenție, din cauza glumelor cu trimitere la normele de protecție sanitară s-a iscat scandalul, nu din cauza faptului că Vacanța Mare l-a ironizat pe Klaus Iohannis! Glumele despre reguli au stârnit revolta, nu glumele despre președinte. Nu e nimic politic aici, care să facă o "victimă" din TVR.

Restul sunt detalii.

Citește și: EXCLUSIV. Cât costă Revelionul TVR cu Mugur Mihăescu și Vacanța Mare? Câteva zeci de mii de euro. Contractele, detaliat

Citește și: Cremele PlushBio, reclamă la greu pe TVR! Marcaj - minim! Realizatoarea emisiunii promovează cremele – nemarcat - și pe Instagram
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Autorul nu cunoaste intelesul cuvintelor "rang de lege". Nu s-a dat o lege sau OUG prin care Garcea sa fie obligat sa sfideze. Ori, daca primele 5 cuvinte indica analfabetism secundar, nu te injosesti citind restul?
 • Programul de revelion al TVR 1 a fost execrabil! Cel mai slab program de când exista TVR 1 . Oracaiala Vacanta Mare , caterinca lor ieftina , afișarea frustrărilor lor sunt din alta epocă. Programul prezentat nu merita sumele de bani platite din fonduri publice.
 • este normal ca tvr 1 sa nu lupte pentru audiente ci sa umple segmentul refuzat de televiziunile comerciale adica cultura chiar daca se adreseaza unui public mic Altfel ne umplem de vulpite ,viorei sau dive cu buzele cit colacu de salvare Dar... atunci cind il chemi pe garcea ,, ca sa ne ridem ,,devine o mare problema de etica Nu este drept la exprimare cind esti obligat sa inghiti subcultura Asta trebuie cenzurata pentru ca prostia se raspindeste mai repede ca virusul Este evidenta activitatea frenetica a tvr 1 de a albi psd-ul cu ajutorul lui cristache dinescu cristoiu nistorescu etc care prin comentariile lor tendentioase pe bani buni induc oamenilor creduli maretia guvernelor psd Un remember al interviurilor date de dancila ar fi fost cel mai distractiv show de revelion
 • Mama cate persoane spalate pe creier de Român....ăăăăă am vrut să zic cu opinii solide care se exprimă liber avem aici!Vai vai,și tot noi suntem ăia manipulați,da!
 • d. gradea; dacă livrai acest revelion la pro tv, in jurul gâtului aveai acum un laptop, care îți fusese aruncat in cap de Demiurg.... in alta ordine de idei, se înțelege perfect de ce ai fost trasa pe linia moarta , adică băgată fix in coteț de același demiurg , ca probabil îți pierdusei “acoperirea moscovita”; cât despre coteț ... ești acolo ca tot preferi brand-ul PORC
 • presa trebuie sa critice puterea. dar cand la putere ajung neomarxistii, nu mai ai voie sa critici. trebuie sa cenzurezi orice opinie contra.
 • Problema tuturor este ca TVR incepe sa conteze din nou din punct de vedere audiente si asta deranjeaza grav intereselor de toate felurile. Umorul si satira nu se comenteaza...unde au fost deontologii in campania electorala cand Presedintele facea reclama pe fata la PNL...
 • Daca TVR da programe culturale sau documentare si, normal, nu se uita nimeni pentru ca marea majoritate a celor care se uita la TV vor show si distractie (vezi topul audientelor unde este Las Fierbinti sau Chefi la Cutite pe primele locuri) tipa toti ca TVR nu face audiente si trebuie sa faca audiente.
  Cand TVR face ceva pentru audiente si da ce vor romanii si asta s-a vazut (pentru prima data dupa mult timp TVR a fost in top 5 audiente) toti tipa ca nu dau programe culturale sau documentare).
  Pai cum e asta? Si cu .... si cu sufletul in rai nu se poate. Sau e vorba doar de ipocrizie si plans de mironosite? Dubla masura ca de obicei e lege in Romania.
 • @Liviu Andrei Vorbesti. Doamna Dobrovolschi a facut interviul cu dl. Iohannis la B1tv. Citeaza sursele tale. Acum l-ai citat pe Nistorescu.
 • Aflu ca Doina Gradea este o absolventă submediocră de ASE- Secția Economie Agrară. Smaranda Vornicu o dințară nepricepută, habar nu avea să pună plombe, iar la extractii avea nevoie de sfaturile asitentei. Blebea are liceul la bază si doar atât. La fel si supleanta Camelia Ivascu. Soein Iliesiu un traseist politic, dat afara ddin GDS. Astfel de tovarăși a trimis PSD in CA al TVR. Doamne ferește!
 • Nu m-am uitat la TVR la revelion si in general nu ma uit dar cu aducerea lui Cristache am mai si zis peste tot ca e ciudezno tare e sfidare pe fata si ei stiu asta. La TVR pare ca sunt adusi tot felul de oameni discretionar si asta n-ar fi nimic daca ar fi platiti cu salarii normale nu cu mii de euro/luna. Sau nu dai oricui emisiuni in prime-time. Ok il aduci pe Cristache ii dai o emisiune ca lu' Badea la 1 noaptea sau dimineata la 10 pe 3000 de lei si era ok. Dar asa...vrei sa-ti faci casa in Pipera si sa-ti iei gip de 70.000 coco te angajezi la TVR cu o emisiune de o ora 4 zile pe saptamana.
 • Daca tot o dati pe cultura ,incercati "Actorul si salbaticii" ,poate ramaneti cu ceva . Iar pentru Petrisor : 1) vaccinarea nu e obligatorie 2) exista deja o decizie judecatoreasca care spune ca obligarea purtarii mastii in exterior nu e o decizie legala ,deci abuziva
 • Petrisor, nu face nimeni reclama gratis, nu mai dezinforma. Sunt 40 milioane de Euro alocati de guvern televiziunilor la inceputul crizei Covid. Recunoscuti ca atare. Ti se pare gratis? Oare banii acestia nu creeaza curente de opinie?
 • Doamne fereste...dictatura?!De fapt,ma rog,sunteti unii care ziceti ca e dictatura ca se opresc sursele "credibile" cu 5G-ul implantat în dos...jur
  Din ce am citit pe adevărul au fost mai multe momente de contestat.Dar din pdv legal al CNA nu stiu ce se poate lua.Poate ca "e dupa 23" dar a fost si noaptea de Revelion,deci minori au fost slava Domnului.Vedem ce se va decide

Trimite un comentariu