Skip to main content

„TVR și angajații, ținta unor atacuri concertate” - Sindicatul salariaților din TVR, reacție după scandalul iscat de Revelionul cu Garcea

 
„TVR și angajații, ținta unor atacuri concertate” - Sindicatul salariaților din TVR, reacție după scandalul iscat de Revelionul cu Garcea

După MediaSind, un alt sindicat din TVR reacționează în contextul scandalului legat de Revelionul cu Garcea. Este vorba despre  Sindicatului pentru Unitatea salariaților TV - SPUS, care critică „atacurile”, așa cum le numesc ei, la adresa „TVR-ului și angajaților”, conform unui comunicat de presă. 

Sindicaliștii se declară „revoltați” de faptul TVR este „denigrată” din cauza a „doar 90 de minute de emisiune”, referindu-se la programul de Revelion cu Vacanța Mare și Dan Bittman, care a atras critici dure din partea unor politicieni, unui membru CNA, dar și din partea opiniei publice. 

Publicitate

Documentul trece în revistă o parte din programele pe care le-a avut TVR anul trecut: Teleșcoala și Teatrul de vară, printe altele. 

„Este cel puțin revoltător faptul că celelalte 780 de minute de programe originale realizate de colegii noștri sau achiziționate și difuzate de TVR 1, 2 și 3 în seara și noaptea trecerii dintre ani, sunt complet ignorate și doar cele 90 de minute contează și justifică etichetarea jignitoare a colegilor noștri, denigrarea TVR în ansamblul său”, menționează sindicaliștii. 

Amplul comunicat conține 14 puncte, în care sindicaliștii compară des postul public cu televiziunile comerciale, pe care Paginademedia.ro le prezintă pe scurt: 


Comunicatul, pe larg, AICI


1. Numărul de angajați ai TVR este de aproximativ 2100 de persoane care asigură producția pentru 10 canale din întreaga țară și din republica Moldova.

2. Câte dintre stațiile comerciale ar accepta în grilele lor programe dedicate tuturor minorităților naționale, persoanelor cu dizabilități, tuturor partidelor parlamentare, instituțiilor fundamentale de apărare și siguranță națională, ori culturale, precum Academia Română? Pentru noi, a le produce sau difuza în sute de minute săptămânal este nu numai o obligație legală, ci și o onoare, de multe ori chiar o provocare profesională.

3. Producătorii independenți de film sunt susținuți de TVR cu 15% din veniturile încasate din publicitate, potrivit legii.

4. Imediat după declararea stării de urgență, la TVR a început programul Teleșcoala.

5. Singurul teatru deschis în vara lui 2020 a fost curtea TVR.

6. În toată perioada stării de urgență și a celei de alertă, colegii noștri de la sediul central și de la studiourile teritoriale au asigurat, de pe teren, prompta și corecta informare a telespectatorilor din întreaga țară, în jurnalele tuturor posturilor.

7. Cu dedicare, seriozitate și inventivitate, în condițiile dificile impuse de pandemie, colegii noștri au realizat noi sezoane ale unora dintre cele mai îndrăgite programe emblematice ale TVR: Vedeta populară, Câștigă România, Drag de România mea.

8. În aceleași condiții dificile, TVR a continuat realizarea spectacolelor de teatru TV, producție proprie și a documentarelor.

9. Absolut toate titlurile consacrate ale TVR, peste 50, au continuat în anul trecut cu noi sezoane în premieră. Ele acoperă viața culturală, socială, artistică, politică din întreaga țară.

10. TVR promovează și difuzează de ani de zile filme românești de lung și scurtmetraj, filme de artă importante, documentare ale producătorilor independenți.

11. Producțiile exclusive ale TVR, preluate de toate celelalte televiziuni românești (unele dintre ele nici măcar nu au avut eleganța de a menționa sursa, arogându-și drepturi profesionale inexistente) există și nu sunt puține. Vom aminti doar maratonul jurnalistic impecabil realizat de colegii noștri la funeraliile Majestății Sale Regele Mihai I, la vizita în România a Suveranului Pontif și la toate evenimentele desfășurate în perioada deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

12. Câștigă România, a fost selecționat la Eurovision Creative Forum, organizat de EBU, s-a aflat printre finaliste la International Format Awards și, peste ocean ori în Europa, există mari companii interesate de achiziționarea acestui format 100% românesc al companiei Zucchero Media în colaborare cu TVR, 100% realizat în TVR, de angajați ai TVR.

13. De ani de zile, în mod constant, producțiile realizate de colegii noștri sunt premiate de asociații profesionale precum UNITER, UCIN, UZPR, la festivaluri internaționale dedicate producțiilor de televiziune jurnalistice ori de ficțiune, la gale organizate de publicații și organizații nonguvernamentale. Colegii noștri au primit premii și din partea Asociaţiei Corespondenţilor ONU, ori cu ocazia celebrării celei de-a zecea aniversări a apariţiei Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite.

14. Întreaga presă și clasă politică vorbesc despre „Revelionul TVR”, ca și cum singurul program din acea noapte, difuzat la televiziunea publică, ar fi cel incriminat. Din nou, complet nedrept! Au existat două programe de Revelion realizate de colegii noștri în studiourile proprii și difuzate de TVR 2, „Gala Telerevelioanelor” la care au participat: Florin Piersic, Ion Dichiseanu, Horațiu Mălăele, alături de Bogdan Mălăele, Marius Rizea, Mirela Zeţa, Silviu Debu și Fuegovelionul 2021 la care au participat artiști importanți ai scenei muzicale românești. TVR 1 a difuzat, în seara de Revelion, finala concursului ”Vedeta populară”, și el realizat integral de noi, în studiourile noastre și programul ”Noaptea asta, nimeni să nu doarmă!” care a reunite cele mai îndrăgite și respectate nume ale muzicii lăutărești și de petrecere. TVR 3 a difuzat un concert extraordinar al Filarmonicii din Viena care l-a celebrat pe marele compozitor de muzică de film John Williams, solista concertului fiind violonista Anne Sophie Mutter. Despre aceste programe, despre protagoniștii lor, despre calitatea lor nu vorbește nimeni pe primele pagini ale ziarelor, ori în talkshowuri incediare.


Citește și: SFIDAREA la rang de lege! Ce au în comun Revelionul Vacanța Mare, Ionuț Cristache și Augusta Lazarov?


Citește și: Despre Revelionul TVR, cu Vacanța mare: „Un show de prost gust”- Iulian Bulai, șeful comisiei mass-media din Parlament


Citește și: Un membru CNA critică Revelionul de la TVR 1, cu Vacanța Mare: „Televiziunea publică a oferit un spectacol grotesc”


CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV. Cât costă Revelionul TVR cu Mugur Mihăescu și Vacanța Mare? Câteva zeci de mii de euro. Contractele, detaliat


CITEȘTE ȘI: Audiențe Revelion 2020


CITEȘTE ȘI: AUDIENȚE. Pe pe post erau românii la miezul nopții? Aproape trei milioane pe Antena 1


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

 • Eu zic sa lasati atitudinea asta triumfalista gen epoca de aur sa va uitati la emisiunile jalnice pe care le produceti si sa renuntati la ele. Emisiunile de succes sunt cele pe care le faces Tudor Vornicu si altii ca el, cele din zilele noastra sunt o rusine. Vedeta populara un concurs vizibil partinitor, niste jurate sub orice critica, o doamna care nu se mai satura sa se autoadmire, nici un succes nu va mai laudati. Sau cum spune o vorba din popor lauda de sine nu miroase bine.
 • Ce naiba de sindicat e asta ? sindicatul sefilor tvr ( poate ) ! daca nu a inteles care a fost buba atunci ma intreb daca sint de profesie Chiar ei spun ca ,,doar 90 min ) nu este mult inseamna ca pretul pentru ele a fost exorbitant Dar 90 min sint suficiente ca sa improsti o seara care trebuia sa fie frumoasa cu excrementele subculturii
 • Mut iubiti și stimati colegi de la SPUS, tovarăși și prieteni ai Doinei Gradea&co. Știți vorba veche? Dacă tăceai, filosof rămâneai! Nu ați tăcut, filosofi nu ați prea fost vreodată- asta se vede și din cât de prost e conceput comunicatul vostru (vai de capul ei dacă aici e pixul Nicoletei!)- doar v-ați făcut de râs. La mulți ani, minte și demnitate, drăgălașilor!
 • Doar intreb: daca in acea secventa de program nu se facea bascalie de presedinte si pandemie credeti ca mai zicea cineva ceva si aflam atatea despre TVR? Sa zicem “ merci” , pe linga faptul ca ne-a si distrat!
 • TVR pe zi ce trece se prăbușește. Este o structură in care se toaca bani, se angajează sub diferite forme pile, cunoștințe, relații. Mediocritatea definește instituția, raportul dintre ce cheltuie si ce produce e uriaș, într-o instituție privată lucrurile functioneaza pe performantă, acolo dacă nu ești performant dispari, la TVR dacă nu performezi îți mai da statul bani. Rușine Tvr, rușine sindicalistilor care au ,,reușit " să scrie astfel de inepții!
 • Gradea l-a dat afara sii pe seful de la Vr Cluj ca nu a vrut sa vanda un pamant, actualul impins in fata de UDMR o va face. GRADEA AFARA!
 • Mare problema a conducerii nu e Revelionul, acesta e doar unul din efectele haosului, imposturii si lipsei de idei de pe inaltele paliere. Ati publicat deunazi lista zecilor de directori, iar daca priviti spre numele dinspre zonele editoriale va ia durerea de cap. Impostori, pilosi, insi si inse fara legatura cu profesiunile peste care sunt numiti vatafi. E un imens dispret fata de cei care muncesc cinstit incercand sa-si construiasca in mod onest o cariera. Daca stam sa ne uitam la cine s-a perindat pe cea mai importanta pozitie strategica din organigrama TVR, cea de producator general, numele respective fie sunt ca nuca-n perete, fie sunt pafaristi, fie penali. Si asta in ultimul cincinal, nu doar in mandatul Doinei Gradea, ci si in cel al lui Stelian Tanase sau al Irinei Radu. Doar o lectura simpla indica asa: Cristian Zgabercea, condamnat penal (sentinata nu e definitiva) la ani grei de puscarie pt delapidarea institutiei, fost caraus de scule intre studiouri, devenit cameraman; Liana Sandulescu, adusa de la pensie, realizatoare de emisiuni obscure; Titi Dinca, producator de emisiuni religioase; Alexandru Sassu, politruc PSD si fost PDG, renumit pt zecile de milioane de euro aruncate pe fereastra pt transmisiile din Liga Campionilor, zero profesional; Cristian Vaileanu, fost administrator la PRO TV (sef peste consumabile, soferi, femei de serviciu, tamplari, instalatori); Irina Negraru, sefa arhivei. In orice TV care se respecta jobul de producator general e un Everest al profesiei, o recunoastere care vine dupa multi ani de experienta in bransa. Producatorul General transpune in fapte strategia institutiei fixata de CA, pt asta trebuie sa fie un profesionist recunoscut, cu capacitati manageriale, cu talent, cu intelegere a nevoilor departamentelor. La TVR, cu una-doua exceptii, chiar si producatorii generali ai canalelor sau ai departamentelor sunt niste ambuscati profesional.
 • Cum sa nu-ti crape obrazul de rușine cu acest comunicat comunist? Dacă tot se leagă de televiziunile comerciale, nu spun și câte sute de milioane primește TVR de la stat? Aia nu se spune. Are curaj sindicatul sa facă o comparație cu cât a costat revelionul la televiziunile comerciale, cât a costat la TVR și care au fost ratingurile? Sau cât costa jurnalul TVR și cât costă la ,,comerciale,, și care sunt diferențele de buget? Are curaj sindicatul sa se facă publice sumele?
  Sau cum face Minimax audienta mai mare decât TVR. 15 angajați vs 2100! Și altele.
 • Am avut un nod de emoție în git și lacrimi în ochi la lectura acestei capodopere. Mi-am adus aminte de tinerețe, de vremea în care ședințele de partid ascultam sfioasa și mindra Raportul secretarului nostru PCR. Mulțumesc, SPUS!
 • Comunicatul Spus este plin de minciuni si dezinformari.

  Un singur exemplu: la punctul 2 se afirma ca TVR accepta emisiuni dedicate minoritatilor, spre deosebire de televiziunile comerciale. Minciuna. TVR este obligata prin legea ei de functionare sa aiba emisiuni dedicate minoritatilor nationale. Deci nu face un favor, e obligatia ei.In acest stil apar minciuni la aproape fiecare punct din comunicat.

  Nu vad in comunicat si lucurile pe care unii angajati ar trebui sa le faca si nu le fac, nu vad in comunicat si deficientele de functionare, lipsa de personal, starea echipamentelor, nivelul de salarizare injust samd. Vad ca totul este perfect la TVR. Si o spune un sindicat care ar trebui sa serveasca angajatii.
 • Comunicatul asta dovedeste supunerea de care da dovada SPUS fața de Doina Gradea. Nimeni nu a atacat angajatii TVR. A fost criticata dur conducerea instituției. Cei de la SPUS au scris (prost) la ordin ceva de genul Dai in mine, dai in tine, dai in fabrici si uzine. Dezamăgitor. S-au facut profesional de ris.
 • cand reforma bate la usa, toate rudele din tvr au inceput sa tipe... desfiintarea ar fi cea mai simpla solutie si poate singura pentru tvr!

Trimite un comentariu