Skip to main content

Au dat-o la pace! Știrile revin pe Facebook în Australia, în „zilele următoare”

 
Au dat-o la pace! Știrile revin pe Facebook în Australia, în „zilele următoare”

Facebook și Guvernul din Australia au ajuns la un numit comun, iar știrile de pe rețeaua socială vor reveni „în zilele următoare”, scrie Variety.

„După discuții suplimentare cu guvernul australian, am ajuns la un acord care ne va permite să sprijinim editorii pe care îi alegem, inclusiv editorii mici și locali. Restabilim știrile pe Facebook în Australia în zilele următoare”, a declarat Campbell Brown, vicepreședinte al parteneriatelor de știri globale pentru Facebook.

Publicitate

Decizia Facebook de a bloca știrile în Australia a fost aspru criticată de politicieni și alte servicii sociale sau de urgență, catalogând rețeaua socială drept „arogantă”. De asemenea, Guvernul din Australia amenința Facebook că va redirecționa o parte din bugetul său către publicitate pentru alți furnizori.

Acum, în urma negocierilor dintre Facebook și Guvernul de la Antipozi, prim-ministrul Scott Morrison a intodus câteva modificări la legea care obliga Facebook sau Google să ofere bani site-urilor de știri. Legea noua le va permite celor doi giganți o perioadă de mediere de două luni pentru a putea face tranzacții, însă fără să fie forțați să apeleze la un „liber arbitru”.

„În viitor, Guvernul a clarificat că vom păstra capacitatea de a decide dacă vor apărea știri pe Facebook, astfel încât să nu fim supuși automat unei negocieri forțate.

Întotdeauna a fost intenția noastră de a sprijini jurnalismul în Australia și în întreaga lume și vom continua să investim în știri la nivel global și să rezistăm eforturilor conglomeratelor media pentru a avansa cadre de reglementare, care nu țin cont de schimbul real de valori dintre editori și platforme precum Facebook”, a continuat Campbell Brown.

Context. Pe 18 februarie Facebook a blocat tot ce înseamnă știri în Australia. Reacția a venit ca răspuns la încercarea autorităților de a impune prin lege giganților tech (Facebook, Google) să plătească bani site-urilor de știri.

Au fost blocate toate paginile site-urilor de știri locale și internaționale. Mai multe pagini guvernamentale de sănătate și de urgență au fost blocate, dar ulterior Facebook a spus că a fost o greșeală. A fost blocată inclusiv pagina Facebook.  

CITEȘTE ȘI: Google dă bani site-urilor de știri înainte să fie obligat de o lege. A semnat cu o mare companie din Australia, țară care pregătește o astfel de lege


CITEȘTE ȘI: Facebook reduce conținutul politic. Au mai fost luate și alte decizii


CITEȘTE ȘI: Fără precedent. Facebook taie de pe platformă tot ce înseamnă știri în Australia


CITEȘTE ȘI: DEZBATERE. Facebook și eliminarea știrilor. Dan Tăpălagă: „Nu poți forța Google și Facebook să te plătească daca ei nu vor, fără a pierde pe termen lung”


CITEȘTE ȘI: DEZBATERE. Ziariștii români și blocajul Facebook din Australia. Artene, Gândul: Comportament dictatorial. Țepelin, GSP: Site-urile cad dacă depind doar de Facebook și Google 

 

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Trimite un comentariu