Skip to main content

Au dat-o la pace! Ştirile revin pe Facebook în Australia, în „zilele următoare”

 
Au dat-o la pace! Ştirile revin pe Facebook în Australia, în „zilele următoare”

Facebook şi Guvernul din Australia au ajuns la un numit comun, iar ştirile de pe reţeaua socială vor reveni „în zilele următoare”, scrie Variety.

Publicitate

„După discuţii suplimentare cu guvernul australian, am ajuns la un acord care ne va permite să sprijinim editorii pe care îi alegem, inclusiv editorii mici şi locali. Restabilim ştirile pe Facebook în Australia în zilele următoare”, a declarat Campbell Brown, vicepreşedinte al parteneriatelor de ştiri globale pentru Facebook.

Decizia Facebook de a bloca ştirile în Australia a fost aspru criticată de politicieni şi alte servicii sociale sau de urgenţă, catalogând reţeaua socială drept „arogantă”. De asemenea, Guvernul din Australia ameninţa Facebook că va redirecţiona o parte din bugetul său către publicitate pentru alţi furnizori.

Acum, în urma negocierilor dintre Facebook şi Guvernul de la Antipozi, prim-ministrul Scott Morrison a intodus câteva modificări la legea care obliga Facebook sau Google să ofere bani site-urilor de ştiri. Legea noua le va permite celor doi giganţi o perioadă de mediere de două luni pentru a putea face tranzacţii, însă fără să fie forţaţi să apeleze la un „liber arbitru”.

„În viitor, Guvernul a clarificat că vom păstra capacitatea de a decide dacă vor apărea ştiri pe Facebook, astfel încât să nu fim supuşi automat unei negocieri forţate.

Întotdeauna a fost intenţia noastră de a sprijini jurnalismul în Australia şi în întreaga lume şi vom continua să investim în ştiri la nivel global şi să rezistăm eforturilor conglomeratelor media pentru a avansa cadre de reglementare, care nu ţin cont de schimbul real de valori dintre editori şi platforme precum Facebook”, a continuat Campbell Brown.

Context. Pe 18 februarie Facebook a blocat tot ce înseamnă ştiri în Australia. Reacţia a venit ca răspuns la încercarea autorităţilor de a impune prin lege giganţilor tech (Facebook, Google) să plătească bani site-urilor de ştiri.

Au fost blocate toate paginile site-urilor de ştiri locale şi internaţionale. Mai multe pagini guvernamentale de sănătate şi de urgenţă au fost blocate, dar ulterior Facebook a spus că a fost o greşeală. A fost blocată inclusiv pagina Facebook.

CITEŞTE ŞI: Google dă bani site-urilor de ştiri înainte să fie obligat de o lege. A semnat cu o mare companie din Australia, ţară care pregăteşte o astfel de lege


CITEŞTE ŞI: Facebook reduce conţinutul politic. Au mai fost luate şi alte decizii


CITEŞTE ŞI: Fără precedent. Facebook taie de pe platformă tot ce înseamnă ştiri în Australia


CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Facebook şi eliminarea ştirilor. Dan Tăpălagă: „Nu poţi forţa Google şi Facebook să te plătească daca ei nu vor, fără a pierde pe termen lung”


CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Ziariştii români şi blocajul Facebook din Australia. Artene, Gândul: Comportament dictatorial. Ţepelin, GSP: Site-urile cad dacă depind doar de Facebook şi Google

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus