Skip to main content

VIDEO. Paraschivescu și Striblea, totul despre noul podcast „Vorbitorincii”

 
VIDEO. Paraschivescu și Striblea, totul despre noul podcast „Vorbitorincii”

VIDEO. Cum a venit ideea podcastului Vorbitorincii? Ne-au spus-o chiar cei doi "vorbitorinci,  adică Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea, la Interviurile Paginademedia.

Publicitate

Cătălin Striblea a fost cu ideea unui podcast, Radu Paraschivescu a venit cu numele.

Cătălin Striblea:

„Lumea ne privește și vede doar o felie din viața noastră.

Poate lumea ne-ar percepe mai bine - plus că sunt atâtea lucruri de vorbit în lume cărora nu le găsim spațiu - încât e mare păcat să nu vorbim despre ele”.

De ce „Vorbitorincii”? Există acest cuvânt?

Radu Paraschivescu:

„ E un nume care deja a produs impresii, deși a trecut doar un episod. A produs impresii de toate felurile.

Unii l-au găsit plăcut, năstrușnic, simpatic, alții i-au reproșat divorțul de dicționar. Cuvântul acesta nu ar exista în dicționar. Într-adevăr, nu există, m-am uitat și eu”, spune Paraschivescu.

Scopul podcastului?

Cătălin Striblea:

„Credința mea personală este că începând din acest an toată comunitatea noastră se află într-un deceniu al schimbării.

Aș dori să contribui un pic la această schimbare, cred că este un deceniu decisiv pe care niciunul dintre noi nu-l mai poarte pierde pentru a construi o societate modernă, de aici și micul nostru demers. Despre asta e vorba.”

Cum este făcut podcastul din punct de vedere tehnic, dar și alte idei din interviu, în continuare:

Petrișor Obae: De unde a venit ideea de Podcast? Dar numele?

Radu Paraschivescu: „Recunosc fapta, dar nu o regret. Noi practicăm diviziunea muncii, eu și Cătălin, ne știm de niște ani și vine cu ideea, pentru că ideea îi aparține în totalitate, iar eu vin cu numele.

E un nume care deja a produs impresii, deși a trecut doar un episod. A produs impresii de toate felurile. Unii l-au găsit plăcut, năstrușnic, simpatic, alții i-au reproșat divorțul de dicționar. Cuvântul ăsta nu ar exista în dicționar. Într-adevăr, nu există, m-am uitat și eu.

Am folosit acest termen și într-un articol, în titlul unui articol, pe care l-a scris anul trecut pentru Gazeta Sporturilor. E vorba despre cei care mestecă vorbe pe margine despre meciuri și nu vorbesc despre jucători.

Dar cel care mi-a dat curaj a fost Dan C. Mihăilescu, care are o carte care se cheamă „Scriitorincul”, adică acea vietate complicată, care are trăsături din mai multe porțiuni ale anatomiei sau zoologiei și care are o alcătuire zburdalnică reușește să perplexeze multă lume.

O prietenă pe Facebook a venit cu găselnița „Ascultătorincii”, care iarăși e un cânvut simpatic și de aici povestea poate continua.”

Petrișor Obae: De ce acest podcast?

Cătălin Striblea: „Noi ne-am găsit demult, dar îmi era dor de Radu. Noi am avut tot felul de discuții cărora nu nu avem tot timpul din lume să i-l dăm. Asta era marea mea problemă. Și eu sunt ascultător de podcasturi, eu în mașină ascultă podcasturi cu zecile.

Eu am mereu o dificultate, cel puțin pe mine, cred că și în cazul lui Radu, lumea ne privește și vede o felie din viața noastră și zice: „Ăla e!”.

Și pentru că e chestiunea asta că lumea ne-ar percepe mai bine, plus că sunt atâtea lucruri de vorbit în lume cărora nu le găsim spațiu, încât e mare păcat să nu vorbim despre ele. De exemplu, discuțiile despre concedii, călătoriile lui Radu, și am zis că e păcat să le știm doar noi, atunci hai să le punem într-un loc.”

Petrișor Obae: Când se face episodul 2?

Cătlin Striblea: „Sâmbătă, la ora 6 îl facem.”

Petrișor Obae: Cum construiți acest podcast? Aveți vreo structură anume?

Radu Paraschivescu: „Am procedat printr-o sistematică improvizație la primul episod, la fel cum Revoluția din 89 a fost o emanație spontană pregătită cu mult timp înainte. Ne-am întâlnit, întâi am avut grijă să mâncăm bine și după am spus: „Hai să trecem la treabă!”.

Din episodul 2 ne-am propus să fim un pic mai riguroși, fără să ne luăm foarte în serios și să avem o agendă asupra căreia să zăbovim și pe care să o punem în operă. Am vreo 2-3 propuneri pentru următorul episod, pentru episodul 3, dar sunt câteva direcții și ar fi bine să nu fructificăm doar geniul nativ, pentru că geniul nativ te mai lasă în pană, ți se ia curentul minții și riști să produci ceva indigest. E bine să avem măcar un pic de planificare.”

Cătălin Striblea: „Există o structură, pentru că sunt anumite subiecte asupra cărora am căzut de acord că ar fi bine să le transmitem.”

Petrișor Obae: Din punct de vedere tehnic cine se ocupă?

Cătălin Striblea: „Avem o echipă de producție în spate, avem oameni din profesia noastră care se pricep la așa ceva, cu care am lucrat de-a lungul timpului. Sunt profesioniști care lucrează cu sunetul, sunt profesioniști care ne ajută cu imaginea, cu împachetarea, cu realizarea acestui produs.

E o echipă de oameni pe care i-am cunoscut de-a lungul timpului și care lucrează în agenții de publicitate, care ne ajută începând cu chestiunile tehnice, până la producția audio și dezvoltarea produsului.

Nu am vrut să lucrăm întâmplător, deși eu, personal, stăpânesc o parte din lucrurile astea, pentru că noi avem o experiență împreună și ne dorim ca lucrurile să sune bine, să fie foarte bune, atunci e bine să te bizui pe niște profesioniști.”

Petrișor Obae: E și o componentă lucrativă în podcastul vostru?

Cătălin Striblea: „Nu s-a oferit nimeni să ne sprijine. Nu prea avea cum să se ofere, pentru că abia lumea află de el. Dacă lumea dorește să cumpere publicitate, este bine-venită. Pentru mine și pentru noi nu e un drive chestiunea asta.

Astea sunt lucruri care se întâmplă ulterior unor munci. Ideea principală a aceste discuții este că simțim că avem lucruri de spus care rămân în spațiul public și cred că ele pot contribui un pic mai bine în societatea noastră.”

Un cuvânt de încheiere din partea celor doi:

Radu Paraschivescu: „Vă invit la Vorbitorincii și ce putem noi să promitem este că nu o să ne pierdem buna dispoziție, că n-o să fim întotdeauna de acord, iar eu încerc să fac tot ce depinde de mine ca să introduc acest cuvânt în dicționar. O să depun eforturi ca următoarele ediții de Dex Online să conțină cuvântul „Vorbitorincii”, care este un derivat din „Ornitorincii”.”

Cătălin Striblea: „Mulțumesc tare mult. Am ajuns la concluzia că avem foarte multă treabă și mi se pare important să contruim câte un pic, câte un pic, fiecare dintre noi, pentru că credința mea personală începând din acest an toată comunitatea noastră se află într-un deceniu al schimbării.

Aș dori să contribui un pic la această schimbare, cred că este un deceniu decisiv pe care niciunul dintre noi nu-l mai poarte pierde pentru a construi o societate modernă, de aici și micul nostru demers. Despre asta e vorba.” 

VIDEO. Interviul integral cu Radu Paraschivescu și Cătălin Striblea - „Vorbitorincii”

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro

Trimite un comentariu