Skip to main content

Facebook va plăti pentru ştiri în Australia. A ajuns la un acord cu trustul lui Rupert Murdoch

 
Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Facebook a realizat primul parteneriat în Australia pentru a transmite ştirile pe platforma Facebook News. Compania condusă de Mark Zuckerberg a încheiat un acord cu trustul media condus de Rupert Murdoch - News Corp, scrie CNN.

Publicitate

Astfel, Facebook va plăti pentru conţinutul care va fi postat pe reţeaua socială în Australia, la câteva săptămâni după ce Guvernul de la Antipozi a adoptat o lege prin care giganţii tech (Facebook sau Google) trebuie să plătească bani pentru conţinutul furnizat.

Contractul dintre Facebook şi News Corp se întinde pe durata a trei ani. Astfel, conţinutul furnizat de publicaţiile lui Rupert Murdoch vor apărea pe Facebook News.

Compania News Corp deţine publicaţii precum The Daily Telegraph, The Herald Sun, The Australian, news.com.au, dar şi televiziunea Sky News Australia.

Context. Pe 18 februarie Facebook a blocat tot ce înseamnă ştiri în Australia. Reacţia a venit ca răspuns la încercarea autorităţilor de a impune prin lege giganţilor tech (Facebook, Google) să plătească bani site-urilor de ştiri.

Au fost blocate toate paginile site-urilor de ştiri locale şi internaţionale. Mai multe pagini guvernamentale de sănătate şi de urgenţă au fost blocate, dar ulterior Facebook a spus că a fost o greşeală. A fost blocată inclusiv pagina Facebook.

Pe 23 februarie Facebook şi Guvernul din Australia au dat-o la pace. În urma negocierilor dintre Facebook şi Guvernul de la Antipozi, prim-ministrul Scott Morrison a intodus câteva modificări la legea care obliga Facebook sau Google să ofere bani site-urilor de ştiri. Legea noua le va permite celor doi giganţi o perioadă de mediere de două luni pentru a putea face tranzacţii, însă fără să fie forţaţi să apeleze la un „liber arbitru”.

Pe 25 februarie s-a adoptat legea de către Guvernul din Australia, iar Facebook şi Google vor trebui să plătească pentru conţinutul media.

CITEŞTE ŞI: Fără precedent. Facebook taie de pe platformă tot ce înseamnă ştiri în Australia

CITEŞTE ŞI: Au dat-o la pace! Ştirile revin pe Facebook în Australia, în „zilele următoare”

CITEŞTE ŞI: Facebook şi Google, obligate să plătească conţinutul media în Australia

CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Facebook şi eliminarea ştirilor. Dan Tăpălagă: „Nu poţi forţa Google şi Facebook să te plătească daca ei nu vor, fără a pierde pe termen lung”

CITEŞTE ŞI: DEZBATERE. Ziariştii români şi blocajul Facebook din Australia. Artene, Gândul: Comportament dictatorial. Ţepelin, GSP: Site-urile cad dacă depind doar de Facebook şi Google

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mihai mihai
    O mare prostie,dreptul de a fi informat nu trebuie cenzurat,maine pagina de media nu mai poate oublica o stire de pe... ca nu plateste
  • ONe ONe
    Stiu ca nu are legatura cu asta,dar am observat ceva nou la Realitatea.E legat de id-urile de la publicitate,promo.Plus cred ca s-a schimbat si sloganul statiei

Trimite un comentariu

sus