Skip to main content

Sinteza zilei, cu Mihai Gâdea, amendă pentru acuze de "Şmecherii crizei" aduse unor politicieni USR

 
Sinteza zilei, cu Mihai Gâdea, amendă pentru acuze de "Şmecherii crizei" aduse unor politicieni USR

SUPER-ŞMECHERII CRIZEI a fost titlul pus într-o ediţie Sinteza zilei cu Mihai Gâdea, de pe Antena 3. Se refereau la politicieni din USR. După şase luni, emisiunea din februarie a fost amendată de CNA.

Publicitate

Pentru o altă emisiune, în care a fost invitat Dan Puric, Antena 3 a primit somaţie.

Detalii, în continuare:

5.000 de lei amenda

Antena 3 a fost sancţionată cu o amendă de 5.000 de lei pentru emisiunea de la începutul lui februarie. De ce? Au fost acuzaţii care trebuie susţinute de dovezi, iar cei vizaţi nu şi-au spus punctul de vedere.

Ce s-a spus în emisiune, printre altele:

Sinteza zilei a vorbit despre presupuse afaceri pe politicienii din USR le-au dezvoltat în perioada pandemiei.

Mihai Gâdea:

Au fost nişte oameni care au făcut nişte mega-afaceri, nişte mega-tunuri. Unii dintre ei încearcă să-şi justifice aceste tunuri prin tot felul de tâmpenii pe care le spun. Haide să ne oprim şi să vedem pe câţiva dintre mega-şmecherii acestei perioade de criză care s-au îmbogăţit.

Voce din off din material:

"Cele mai tari lozuri, în mod clar, le-au tras nişte USR-işti, iar pleaşca s-a numit PNRR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Un PNRR negociat şi parafat pe ultima sută de metri de fostul ministru USR-ist, Cristian Ghinea şi care, deşi este încă intens disputat în ţară între toate partidele politice, a început deja să producă pentru ONG-urile şi firmele de casă USR-iste. 

De exemplu, chiar pentru Cristian Ghinea, dar şi pentru apropiatul său, Dragoş Pâslaru, europarlamentar şi fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloş, PNRR-ul nu se mişcă, dar un ONG înfiinţat de Ghinea a prins deja aproape un milion de lei pentru fondarea platformei Monitor PNRR.

Cel mai şmecher USR-ist este cu siguranţă, fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, care a reuşit să-şi crească declaraţia de avere cu nu mai puţin de trei milioane de dolari în doar opt luni, timp în care a fost şi ministru."

Justificarea CNA:

Radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 40 alin. (1) din Codul audiovizualului, conform cărora „În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt”;

Monitorizarea CNA vorbeşte şi despre acuzaţii aduse unor politicieni din PNL, dar accentul din materialul Antena 3 a fost pus pe USR.

Somaţie din cauza lui Dan Puric

Prezenţa actorului Dan Puric s-a lăsat cu o somaţie pentru Antena 3, care a fost invitat la emisiunea Subiectiv, pe Antena 3.

Ce a spus Puric?

„Oricum, ea (pandemia) a fost lansată ca să fie seriale, ca la Elodia”, „S-a dorit, aici trebuie să fim foarte atenţi, dincolo de chestia asta, depresia! Sistemul nervos să fie distrus...”.

Ce a fost încălcat?

Articolul care vorbeşte despre informarea corectă a publicului şi vorbeşte despre:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificatăşiprezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Pensiut Pensiut
    Tocmai ca rolul presei este sa acuze ha

    Nivel scăzut de intigenta însă prinde. Nu postac ? Asta prinde la Antenuta Pensionara.
  • Bervo Bervo
    Tocmai ca rolul presei este sa acuze ha

    Ii suspectați de prea multa inteligenta , nu postac ? Asa ziceai pe stirea cu Pro TV. Aici nu zici la fel postac ?
  • Amalia Amalia
    "Cei vizati nu si-au spus punctul de vedere". Important aici e daca au fost contactati in acest sens, nu daca si l-au spus sau nu. Atata timp cand au fost informati( daca au fost) si daca li s-a cerut un punct de vedere si ei au refuzat nu e vreo problema legata de dreptul la replica
  • Mile Mile
    Tocmai ca rolul presei este sa acuze ha
  • jk jk
    +o alta somatie din cauza Budeancăi

Trimite un comentariu

sus