Skip to main content

Mii de euro amendă pentru Realitatea Plus. Teme din propaganda rusă la Anca Alexandrescu

 
Mii de euro amendă pentru Realitatea Plus. Teme din propaganda rusă la Anca Alexandrescu

Realitatea Plus a primit astăzi o amendă de 40.000 de lei de la CNA. Moderatoarea Anca Alexandrescu şi invitaţii săi au pus la îndoială războiul şi au lansat în spaţiul public temele susţinute de propaganda rusă.

Publicitate

Consiliul a monitorizat o serie de emisiuni ale televiziunii Realitatea Plus: Culisele stratului paralel, Raport de zi, dar şi programe de Breaking News, difuzate în primele zile ale declanşării războiului în Ucraina.

Deşi au fost descoperite şi câteva erori în relatările postului, pe care membrii CNA le-au considerat umane, aceştia nu au putut trece cu vederea peste afirmaţiile făcute de moderatoarea Anca Alexandrescu şi de invitaţii săi, cărora nu le-a cerut dovezi care să le susţină.

Invitaţii au pus la îndoială războiul. Pe Putin l-au considerat vinovat, dar l-au pus pe picior de egalitate cu alţi lideri occidentali cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Ce burtiere au rulat în timpul ediţiilor Culisele stratului paralel:

  • Occidentalii care şi-au dorit acest război
  • Val de fake news de la marile agenţii de presă

Astfel, unul dintre invitaţi, Ioan Talpeş (fost director SIE) a făcut o metaforă care a atras atenţia membrilor CNA. Acesta a comparat teatrul de luptă cu un peisaj de natură moartă cu tancuri.

Mai mult decât atât, unii membri CNA, precum Mircea Toma şi Cristina Pocora, au apreciat faptul că moderatoarea Anca Alexandrescu s-a poziţionat în linie cu temele susţinute de de propaganda rusă.

Mircea Toma, membru CNA:

„Mesajul pe care-l transmit toate cele trei emisiuni ale doamnei Alexandrescu este următorul: asistăm la o înscenare, nu e adevărat tot ceea ce vedem, nu e sigur că este război (…) Punerea la îndoială a unei drame în condiţiile în care are posibilitatea să întrebe alţi colegi de la alte televiziuni care au echipe acolo. (…)

Strecurăm îndoiala în realitatea faptelor: 1. Rusia nu face un război, e acolo o aplicaţie militară. 2. Responsabilitatea nu e doar a lui Putin, e egal împărţită.(…)

Nu trebuie să-ţi trimiţi reporterii în Ucraina, că e scump. Poţi să-i trimiţi la Gara de Nord, e mai comod, şi acolo să întrebi: se moare sau nu se moare. Este sau nu este război. (…)

Ca să nu mai spun că domnul Cozmin Guşă, care este un erou al acestor mesaje, aduce informaţii suplimentare care nu sunt puse deloc la îndoială. (…)

Mesajul în întregimea lui, în cele trei emisiuni, e cutie de rezonanţă pentru teme ale propagandei Moscovei care au fost identificate de specialişti ca atare.

Eu consider că Anca Alexandrescu face de bună credinţă această analiză, se poziţionează greşit pe o presupusă echidistanţă.“

Cristina Pocora, membru CNA:

„Lucrurile sunt amestecate: fapte cu opinii. (…) Moderatorul nu a avut o reacţie promptă să intervină când un invitat a făcut anumite afirmaţii. Chiar şi discursul doamnei Alexandrescu, (…) spunând că vinovaţi sunt şi unii şi alţii, statutul nostru ca membru UE nu reiese din discursul dumneai.

Postul dvs., prin această emisiune, e pe linia cu ceea ce înseamnă temele susţinute de propaganda rusă“

Nicoleta Cone, reprezentanta postului Realitatea Plus, a negat aceste consideraţii:

Anca nu a spus niciodată că nu există război. Eu nu am văzut ca Anca să fi făcut propagandă rusească.“

Gafa Realitatea: Un soldat român ucis pe front

În plus, postul Realitatea Plus a dat o ştire, pe care a repetat-o de câteva ori, despre moartea unui soldat român în războiul din Ucraina.

Postul a afişat pe ecran că un soldat român a murit pe front, dar era vorba despre un soldat ucrainean de etnie română.

Care a fost explicaţie Nicoletei Cone, reprezenta postului?

„A fost pur şi simplu o eroare acolo. Probabil că de pe burtieră cineva a scos etnic, vechea problemă că nu intră foarte multe caractere. (…) Erau multe probleme acolo, multe informaţii (…) Nu încerc să mă scuz.

Este o gafă acolo. (…) Din discuţiile cu rudele lui, s-a pierdut acest „soldat etnic român“ şi a rămas doar „soldat român“. Este o eroare în primele trei zile de război.“

„Emoţiile primelor două, trei zile ale războiului justifică erorile, inclusiv povestea asta cu soldatul român care nu e soldat român declanşa un război. Noroc că nu s-a uitat Putin la emisiunea asta“, a spus Mircea Toma, membru CNA.

În final, membrii CNA au votat în unanimitate amendarea postului de televiziune cu 40.000 de lei.

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

(Legea audiovizualului)

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

(Codul audiovizual)

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jumanji jumanji
    @B.A.M: am ptr tine o intrebare: e bine sa fii rusofil intr-o tara UE?
  • jumanji jumanji
    @B.A.M: tu ai un tic? sau ai un "rictus" la tastatura? de ce folosesti majuscule? simti ca esti mai interesant? cu siguranta daca te compari cu mouse-ul pe care il folosesti! am fost destul de "SUBCINT"?...nealiniatule...realistule care esti...rusofilule... :))
  • membri.echipei membri.echipei
    Anca Alexandrescu are o poreclă printre membri echipei de fotbal Sportul Studențesc de la sfârșitul anilor '80. Încercați să o aflați și nu mai comentați despre ea, pur și simplu nu merită.
  • Nacele Nacele
    E o frustrata. Pacat ca injecteaza informatii false.
  • B.A.M B.A.M
    Ce înseamnă la tine, "de placare"?
  • Bogdan n Bogdan n
    Pentru astfel de derapaje suma aceasta ar trebui sa fie "de placare".
  • ProPatria ProPatria
    Anca Alexandrescu e orice, numai moderator nu!
  • Dragos Dragos
    B.A.M, 1 - Ca sa pot citi ce ai scris, lasa naibii CAPS-ul ala ca ma dor ochii. Daca apesi pe el, nu devii musai mai inteligent. 2. Articolul este despre amenda pe care si-a luat-o Realitatea, televiziune (nu singura) pe care o aperi de cenzura CNA. Apropo, te faci de ras la faza cu jocurile video. Eu nu m-am jucat niciodata nici pe telefon, nici pe vreun PC, laptop sau orice mai are ecran si tot mi-am dat seama ca ala e un joc video. Te-am definit ca fiind rusofil tocmai pentru ca iei constant apararea unor televiziuni cu inclinatii spre Rusia (Romania TV, Antena 3 sau Realitatea). Zi-mi mai bine ce e in neregula cu aceasta amenda. Ti-am dat si link cu ce se intampla la altii. Daca nu esti in stare sa citesti niste legi pe baza carora functioneaza CNA, nu mai comenta aiurea. Repet: pune mana si citeste carti despre media, despre manipulare prin media, despre fake-news, despre rolul unui CNA (sau cum s-o numi la altii) si apoi poti sa vii sa aberezi, dar fara CAPS, te implor!
  • DODO DODO
    CALM ! ca sa vedem cine are dreptate trebuie sa rasfoim cartea de istorie care nu poate minti Ceea ce s-a petrecut se poate verifica usor dar unii vor avea surpriza ca sa nu-si regaseasca opiniile. Indiferent de simpatiile personale exista un adevar care trebuie acceptat de toti Nu cred ca e bine ca cei de o alta parere sa fie catalogati ,, pro ...x , y ,, si stigmatizati CE ZICE ISTORIA : crimeea si zona est ucrainiana a fost teritoriul dacilor liberi apoi al scitilor A fost cucerita de tatari si infiintat cel mai mare hanat al lor care au intrat in imperiul otoman pina in sec 18 cind a fost anexata rusiei ( modo grosso ) Dupa moartea lui stalin a venit la conducerea urss nikita hrusciov de origine ucrainean care a trecut aceste regiuni in administrarea rss ucraina care facea parte din marele urss Aici rusii au facut investitii uriase in centrale atomice , uzinele de avioane ,,tupolev ,, dotarea cu armament nucleat ,sau marele port militar sevastopol .In 1991 cind s-a pus problema unirii celor doua germanii si independentei republicilor sovietice ,rusii au conditionat asta prin instaurarea unei zone neutre ( fostele rss ) neafiliate nici la nato nici ue pact ACCEPTAT si SEMNAT de sua & co .( nu stiu daca a fost o hotarire temporara sau definitiva ) Cit timp ucraina a avut o conducere pro rusa au fost toate bune dar odata cu reorientarea ei spre vest rusii vor inapoi ceea ce a fost al lor .La asta se adauga si politica nationalista extrema a ucrainei care a pus pumnul in gura minoritatilor lor interzicind ori ce manifestare in limba materna ( lg din 2014 ) cit despre scoli nici vorba Asta rusii au considerat ca un genocid asupra minoritatii ruse ( defapt era pt toate ) Se dovedeste ca nici ucraina nu este chiar fata mare Ca sa nu mai vorbim de teritoriile pe care rusia i le-a facut cadou si despre care ei tac chitic : bucovina , insula serpilor , bugeac sau estul galitiei poloneze plus ceva de la slovaci si unguri Acum ucrainienii vor sa-si construiasca propria lor viata dar este conditionata Concluzia o putem trage fiecare dupa capacitatea lui de a intelege .Intotdeauna adevarul este la mijloc .Istoria nu este nici pro rusa nici pro ucraineana asa ca ....Personal consider ca astia sint doi dulai care se bat pe un ciolan care nu apartine nici unuia Pacat de oamenii care se chinuie
  • B.A.M B.A.M
    Dragoș, dacă citeai cu atenție comentariile, ai fi văzut că a fost un schimb de replici între mine și Farcaș Rareș, pe tema unei emisiuni cu Dan Puric!!!!! Emisiunea NU a ajuns la CNA și, implicit, nu a fost găsit ÎNCĂ ceva ce "AR fi rău"! Schimbul nostru de replici NU a avut nicio legătură cu PREZENTUL articol!!!
    P.S.
    1)Dacă NU scria Rareș prostiile acelea și NU se deschidea aiurea în fața unor ANONIMI/STRĂINI/ETC (n.r. NOI), NICI NU AȘ FI AVUT VREO REACȚIE LA PREZENTUL ARTICOL!
    OARECUM (NU total), membrii CNA au fost mai echilibrați, DE DATA ASTA!!! (se putea ȘI MAI MULT, dar asta e...)
    De aceea NU am simțit nevoia de a reacționa la conținutul PROPRIU-ZIS articolulu! ÎNCĂ NU E TÂRZIU! Dar trebuie să am și ceva important de zis pentru a avea vreo reacție...
    2)ÎNCEARCĂ SĂ-ȚI RESPECȚI PROPRIILE REGULI!!! Zici că NU mă poți face nu știu cum, sau că NU poți zice lucruri despre mine FĂRĂ dovezi! Dar TOT TU AI ÎNCEPUT comentariul spunând că sunt "rusofil", chiar dacă NU ai furnizat vreo dovadă!!!
    Una e să fii ÎMPOTRIVA ipocriților politruci din CNA (indiferent de culoarea lor), care prin deciziile lor DISTRUG industria TV, ȘI E CU TOTUL ALTCEVA să fiu "rusofil".
    De asemenea, DOAR pentru că NU am căzut AȘA de tare în capcana PR-urlui apărut în jurul Ucrainei, U.E., S.U.A, etc, asta NU înseamnă că sunt "rusofil". Înseamnă că văd defectele AMBELOR PĂRȚI, FĂRĂ "A FANATIZA" pentru una din ele!!!
    În plus, DOAR pentru că văd că "adevărurile" corect politic ("politically correct") NU COINCID ÎNTOTDEAUNA cu adevărurile faptice, asta NU mă transformă în "rusofil". Mă transformă DOAR într-o persoană mai puțin visătoare/optimistă, respectiv mai ancorată în aceea realitate gri, pe care PR-ul mondial l-a vopsit color ca să ne simțim "mai UTOPIC"!!! Acest lucru NU merge (întotdeauna) cu mine...
  • Dragos Dragos
    B.A.M, ia uite cum e prin alte parti, ca sa nu mai zici ca astia de la noi sun Baubau: https://www.paginademedia.ro/stiri-media/russia-today-licenta-retrasa-marea-britanie-20642228 Le-a incalcat "dreptul la exprimare libera", asa-i?
  • Dragos Dragos
    Iar a aparut rusofilul B.A.M cu comentarii aberante. In logica lui, e bine sa lasam si filmele pentru adulti la liber, ca au tot dreptul sa fie pe tv. O sa repete ce am mai spus: Libertatea de exprimare nu inseamna ca poti sa versi ce vrei pe radio sau pe tv, ca asa pot sa spun si eu despre tine, B.A.M o gramada de neadevaruri, chiar daca nu te cunosc. Pana nu aduc dovezi, nu sunt credibil. Asa si cu astia care improsca cu fake news. In articol, daca te-ai obosit sa citesti, se citeaza si urmatorul articol din Codul audiovizual: Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă. Unde e impartialitatea, stimabile? Unde este distinctia intre fapte si opinii? O tot dai cu dreptul la libera exprimare, dar habar nu ai ca libera exprimare trebuie sa fie pana la un punct, ca altfel, daca n-ar exista un organ de control (cenzura, cum ii spui tu), astia sunt capabili sa si injure pe post, ca doar e opinia lor si nu trebuie nicicum ingradita. Vai de noi! Pune mana si citeste manuale de jurnalism, daca te tot dai aparatorul celor care improsca cu fake news in numele libertatii de exprimare.
  • B.A.M B.A.M
    Alex, TOATĂ presa INTERNAȚIONALĂ i-a crezut morți pe cei de pe Insula Șerpilor, în primele zile!!!! De abia după câteva zile, trupele ruse au anunțat că i-ar ține ostatici...
    Cât despre faza cu jocurile video, NU TOȚI NE JUCĂM pe PlayStation ca să știm când vedem sau NU un joc video, sau o secvență dintr-un joc video!!!!
    În România, numărul de jocuri video cumpărate/vândute și de obsedați/dependenți/etc de jocuri video e mic!!! (Raportat atât la celealte țări prin COMPARAȚIE, cât și la nivelul de trai scăzut, respectiv de mentalitate al românilor. ÎNCĂ sunt preferate jocurile fizice. Rămâne de văzut cât timp mai ține MINUNEA...)
  • B.A.M B.A.M
    O COMPLETARE către Rareș Farcaș:
    DOAR pentru că TU NU AI ACCEAȘI OPINIE ca cea a lui Dan Puric, NU îți dă dreptul de a încerca SĂ-L REDUCI LA TĂCERE!
    P.S. (2)
    NU SUNT fanul lui Dan Puric! De abia știu cine e, respectiv un actor! NU l-am văzut în seriale, filme sau pe scena teatrelor! Dar faptul că e ANONIM pentru UNII oameni, NU reprezintă o ocazie legală sau morală de a-i interzice dreptul la opinie și libera exprimare a acesteia!!!
  • Alex Alex
    Dacă ei i-a dat 400 de ml amendă pt presupusă dezinformare, oare Antena 3 cât tre să ia că a mințit in legătură cu grănicerii "uciși" în insula Șerpilor?
    Și mai ales pt difuzarea de scene video din jocuri pe calculator pt post de atacuri în Ucraina?
    Și nu doar odată - ci de nenumărate ori!

    Mi-e scârbă - ***

Trimite un comentariu

sus