Skip to main content

CNA. Realitatea, somată pentru o paralelă între Iohannis şi Hitler

 
CNA. Realitatea, somată pentru o paralelă între Iohannis şi Hitler

CNA. Somaţie luată de postul de ştiri Realitatea Plus din cauza unui invitat la emisiunea Legile Puterii, moderată de Alexandra Păcuraru.

Publicitate

Un invitat a făcut trimitere la naţionalitatea germană a preşedintelui Iohannis şi a făcut trimitere, în discuţiile din platou, la Adolf Hitler.

Ce s-a spus în emisiune? Iată un fragment din emisiune:

Petrişor Peiu (profesor): Domnul senator, hai să vă spun o chestie... În ziua de 21 noiembrie 1942, toată lumea de pe globul ăsta înţelegea că Germania va pierde bătălia de la Stalingrad... inclusiv feldmareşalul von Paulus care conducea trupele germane acolo, la Stalingrad şi care-i cerea lui Hitler... Domne, lăsaţi-ne să ieşim din încercuire! Lasă-ne să capitulăm! Lasă-ne să facem ceva! Numai Hitler n-a înţeles. Şi a mers până la capăt până când în ianuarie '43 au capitulat. Cam în situaţia aia suntem... Ei merg... el merge până la capăt...

Irineu Darău (deputat USR-Plus): Da, bine, nu ştiu dacă putem face comparaţia aceea...

Petrişor Peiu: Nu, nu vreau să-l compar cu... dar în sensul că nu vede realitatea... el nu vede realitatea...

"Un strop de instigare de tip naţionalist"

Afirmaţiile din platoul Realitatera s-au ales cu somaţie. De ce nu amendă?

„Există un strop de instigare de tip naţionalist. Atacul acolo se referă la faptul că nu este român. Deci este o formulare xenofobă, clară, dar nu are încadrarea de instigare la ură“, a remarcat Mircea Toma, justificând motivul pentru care nu a considerat necesară aplicarea unei amenzi.

Mircea Toma a propus sancţiunea de somaţia publică, care a trecut cu voturi în unanimitate. El a considerat că, în cazul acestei emisiuni, „moderarea a fost abuzivă“.

„Moderatorul a fost total absent!“, a apreciat şi Cristina Pocora.

De asemenea, Dorina Rusu a propus o amendă de 10.000 de lei, iar Cristina Pocora una în valoare de 5.000 de lei, în plus faţă de somaţia publică.

Însă, în final, membrii CNA au decis ca postul Realitatea plus să primească doar o somaţie publică. 

Sancţiunea a fost aplicată pentru lipsa de reacţie a moderatorului:

"În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii." (Art. 67)

 

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    De data asta sunt de acord cu tine, @DODO! :)
  • DODO DODO
    daca i s-a dad un minipromter invitatului atunci postul trebuie amendat daca nu atunci moderatorul nu poate ghici ce perla scoate invitatul si atunci logic el trebuie sa primeasca sanctiunea Este pe riscul lui pina la penal Paravanul cu ,, libera exprimare ,, se loveste de ,, atingerea persoanei ,, si atunci numai instanta o poate lumina
  • B.A.M B.A.M
    @Ștefan, articolul spune că "În exercitarea dreptului LOR de a-și exprima opinii sau puncte de vedere..., prezentatorii și moderatorii trebuie să...".
    În opinia ta, cine e acest "LOR" dacă nu prezentatorii? Nu se spune NIMIC de invitați în articolul PREZENT!
    NU spun că nu există. Dar nu-i acesta!
  • Stefan Stefan
    B.A.M., cred ca nu intelegi articolul. Acesta se refera la prezentatori si in sensul ca trebuie sa intervina si sa atraga atentia invitatului ca nu e tocmai ok ce spune. "...prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte".
  • Stefan Stefan
    Doar somata? Dezamagitor.
  • B.A.M B.A.M
    Articolul de lege postat de VOI face referire la opiniile PREZENTATORILOR (și la libera exprimare a acestor persoane), NU la ce opinii au voie sau nu INVITAȚII, sau la ce opinii trebuie contrazise de prezentator, chiar și în lipsa unei argumentații CONVINGĂTOARE din partea acestuia (MOTIVUL SOMAȚIEI)!!!!
    P.S.
    Sunt covins că există un articol și pentru invitați, dar NU cel postat de voi, care se referă la "exercitarea dreptului la liberă exprimare" al PREZENTATORILOR!

Trimite un comentariu

sus