Skip to main content

CNA, sesizare către Directoratul de Securitate Cibernetică pentru mai multe site-uri înşelătoare, printre care şi cel care anunţă în mod fals arestarea lui Robert Turcescu

 
Imaginea folosită în clipul fake raportat de CNA Direcţiei de Securitate Cibernetică - Sursa: CNA
Imaginea folosită în clipul fake raportat de CNA Direcţiei de Securitate Cibernetică - Sursa: CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să trimită către către Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică o serie de clipuri înşelătoare, unul dintre acestea foloseau imaginea Andreei Esca şi a lui Robert Turcescu, dar şi imaginea companiei Transgaz. 

Publicitate

Forul audiovizual a primit de la utilizatori de internet o serie de clipuri catalogate drept înşălătoare postate pe platoforma Facebook.  

Potrivit monitorizării CNA, printre materialele vizate este şi un clip de 50 de secunde în care o voce asemnănătoare cu a Andreei Esca anunţă că Robert Turcescu a fost reţinut după declaraţiile pe care le-ar fi făcut la emisiunea 40 de întrebări cu Denise Rifai cu privire la „modalitatea rapidă prin care ar câştiga bani”.

„Textul ştirii pare să fie redat de către un sintetizator vocal care are o voce asemănătoare cu cea a Andreei Esca”, arată monitorizarea CNA. 

CNA a mai trimis către DNSC şi o serie de site-uri care fură identitatea site-urilor Adevarul, Digi24 şi B1 TV, anunţând „o oportunitate unică pentru cetăţenii români” şi „Platforma Transgaz îi face pe români bogaţi”. 

Reclamele înşelătoare care folosesc imaginea unor celebri prezentatori de la noi au apărut de ceva vreme deja. Paginademedia.ro a relatat în urmă cu câteva luni despre cum a fost folosită şi imaginea Andreei Esca, prezentată şi ea ca fiind „arestată”.

Digi24 a anunţat în luna august că imaginea i-a fost clonată, iar pe Facebook au apărut ştiri false despre arestarea jurnalistului Mihai Gâdea de la Antena 3. La fel şi Dan Negru

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus