Skip to main content

COMUNICAT. DESCOPERA.ro a fost restricţionat pe nedrept de Facebook din cauza unor postări pe subiecte de istorie

 
COMUNICAT. DESCOPERA.ro a fost restricţionat pe nedrept de Facebook din cauza unor postări pe subiecte de istorie

COMUNICAT. Pagina de Facebook a DESCOPERA.ro este în pericol de ştergere din cauza unor articole şi postări pe subiecte de istorie (bazate pe surse credibile şi adevăruri unanim recunoscute de istorici).

Publicitate

În prezent, nu există nicio posibilitate de a contesta decizia şi nici de a cere analiza unui factor uman, deoarece sistemul reţelei de socializare nu permite asta. Totodată, de la începutul lunii iulie, reach-ul paginii urmărită de peste 368.000 de oameni a scăzut cu circa 92%.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Duminică, 8 august, pagina DESCOPERA.ro a primit, în secţiunea „Calitatea Paginii” (Page Quality), „buton roşu” cu mesajul „!Pagina riscă să-i fie anulată publicarea”.

Asta înseamnă că pagina a fost limitată ca vizibilitate de către Facebook şi riscă să fie ştearsă din cauza „încălcărilor repetate a Standardelor comunităţii”.

Avertizarea că pagina riscă să fie nepublicată a venit după ce duminică, 8 august, unul dintre redactorii paginii au publicat o imagine din categoria curiozităţilor „Ştiaţi că?”, pe care Descopera.ro le publică pe Facebook de mai bine de patru ani, în fiecare dimineaţă la ora 7.

În imaginea „Ştiaţi că” de duminică apărea Henry Ford şi textul: „Adolf Hitler şi Henry Ford – fondatorul Ford Motor cu care dictatorul avea o relaţie de prietenie – păstrau pe birou fiecare fotografia înrămată a celuilalt”. Această curiozitate este un adevăr istoric recunoscut de către specialiştii în domeniu (istorici). De altfel, imaginea a mai fost postată şi în trecut în pagina DESCOPERA.ro.

Sistemul Facebook a considerat că această postare încalcă standardele comunităţii privind persoanele şi organizaţiile periculoase. Prin urmare, a şters-o din pagina DESCOPERA.ro, iar persoana care a postat-o a fost penalizată cu 3 zile în care nu putea să posteze sau să adauge comentarii. Totodată, pagina a primit „buton roşu” că riscă să fie nepublicată (ştearsă).

Decizia a fost contestată, iar sistemul Facebook a repus postarea, afişând mesajul: „Ne cerem scuze pentru interpretarea greşită. Am analizat din nou postarea şi aceasta respectă standardele comunităţii noastre”.

Algoritmii Facebook nu au şters însă şi „butonul roşu”, astfel că pagina riscă în continuare şi astăzi să fie ştearsă. Această decizie de menţinere a „butonului roşu”, avertizarea că pagina riscă să-i fie anulată publicarea, fost luată de sistemul Facebook fără a ne da posibilitatea să o contestăm în vreun fel. Nu există niciun buton / bifă / secţiune sau factor uman unde să conteşti decizia şi să ceri o analiză.

Penalizări pe articole de istorie

În „cazierul” întocmit de Facebook pentru această decizie se mai menţionează un video şi un articol, ambele pe teme de istorie.

Video este despre Benito Mussolini şi apare şi într-un material care cuprinde, în cea mai mare parte, textul afişat pe burtiera din video. De altfel, articolul respectiv a fost postat pe Facebook anterior publicării materialului video şi nu a fost sancţionat de niciun fel de sistemul reţelei.

Facebook a considerat că respectivul video, postat în pagina DESCOPERA.ro în 2 iulie, încalcă standardele comunităţii privind persoanele şi organizaţiile periculoase, astfel că l-a şters din pagină. Materialul video, respectiv articolul aferent lui, este unul de relatare istorică a faptelor, verificate şi bine cunoscute, şi în niciun caz unul de promovare sau de susţinere a unor fapte, persoane şi organizaţii periculoase. De altfel, respectă legislaţia română în vigoare privind scrierile şi materialele video despre persoanele şi organizaţiile periculoase.

În 6 iulie, sistemul Facebook a şters respectivul video şi, deşi persoana care l-a postat a contestat decizia, algoritmii platformei de socializare au considerat că, în continuare, nu respectă standardele comunităţii şi şi-au menţinut decizia.

Din 6 iulie şi până în prezent, reach-ul paginii DESCOPERA.ro a scăzut cu circa 92%, Facebook reducând practic spre zero vizibilitatea DESCOPERA.ro, o pagină în care se postează conţinut verificat, credibil şi autentic, care respectă legislaţia în vigoare privind scrierea şi difuzarea articolelor, materialelor video şi fotografice în mediul online.

Al doilea articol pe care Facebook l-a considerat că nu respectă standardele comunităţii este unul legat de salonul Kitty, bordelul folosit de nazişti pentru acţiuni de spionaj. Acest articol de istorie, publicat în site-ul descopera.ro în 22 mai 2016, a fost repostat pe pagina DESCOPERA.ro în 5 decembrie 2020.

Deşi a mai fost postat pe aceeaşi pagină de Facebook şi în trecut, de data aceasta sistemul reţelei de socializare a considerat că nu respectă standardele comunităţii.

Pagina DESCOPERA.ro a fost restricţionată arbitrar, fără posibilitatea de a contesta

Acestea sunt „infracţiunile” DESCOPERA.ro din „cazierul” întocmit de Facebook.

Într-o postare la secţiunea „Centrul de ajutor”, reţeaua de socializare afirmă că, din cauza pandemiei de COVID-19, a eliminat butonul de revizuire pentru cei vizaţi de o restricţie.

„De obicei, oferim ocazia de a solicita o analiză şi răspundem dacă deciziile noastre sunt greşite.

Momentan avem mai puţini revizori, din cauza epidemiei de coronavirus (COVID-19). Încercăm din răsputeri să prioritizăm revizuirea conţinutului care are potenţialul cel mai mare de a provoca vătămări.

Aceasta înseamnă că este posibil să vezi opţiunea Nu sunt de acord cu decizia, în locul opţiunii Solicită o analiză.

Atunci când selectezi opţiunea Nu sunt de acord cu decizia, este posibil să nu asigurăm follow-up, dar feedbackul tău ne va ajuta pe viitor.”

DESCOPERA.ro nu este singura pagină din România care a fost sancţionată în acest fel. HotNews.ro a fost sancţionat în acelaşi mod (îmtre timp restricţia a fost ridicată) după un articol despre comemorarea a 77 de ani de la debarcarea din Normandia.

descopera.ro, cel important site de popularizare a ştiintelor din Romania, cu o istorie de 18 ani, şi pagina de Facebook aferentă, DESCOPERA.ro, publică şi postează articole verificate pe teme de ştiinţă, istorie, relaţii internaţionale şi cultură generală, natură şi tehnologie.

Restricţionarea nedreaptă primită din partea algoritmilor Facebook, fără drept de apel, ridică semne de întrebare legate de potenţialele abuzuri şi cenzură pe care sistemul Facebook îl aplică paginii DESCOPERA.ro şi despre limitarea accesului utilizatorilor la informaţii şi conţinut.

 

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Lu' Tucarberg nu ii place descopera.ro pt ca au dezvaluit ca face parte din reptilieni. :) Treziti-va baieti la realitate. Pe Fb nu e democratie, e dictatura.
  • Nick Adrian Nick Adrian
    Si pagina mea a fost restrictionata dintr-un motiv asemanator.
    I-a fost ridicata cuiva restricția? Cat durează? Teoria mea e ca pagina ramane restrictionata pana cand expira restrictia profilului personal al celui care a postat continutul.

Trimite un comentariu

sus