Skip to main content

Campanie de dezinformare în online împotriva vaccinului Pfizer-BioNTech. Cu influenceri din Franţa şi Germania

 
Foto: dw.com
Foto: dw.com

O misterioasă agenţie de PR le-a oferit bani vloggerilor axaţi pe subiecte de sănătate pentru a răspândi informaţii false despre vaccinul Pfizer-BioNTech, scrie Deutsche Welle.

Publicitate

Youtuber-ul francez Leo Grasset a publicat un mesaj pe Twitter, în data de 24 mai, în care anunţat că o agenţie de PR numită „Fazze” îi oferea o sumă de bani pentru a publica informaţii false despre vaccinul realziat de Pfizer-BioNTech. I se cerea să acţioneze ca şi cum ar fi părerea lui şi nu ar fi influenţat de vreo agenţie.

Material din cadrul secţiunii Fake-News în pandemie, susţinută de Deutsche Welle

Într-un interviu acordat televiziunii France 5, Grasset a spus că agenţia îi cerea să spună că există un grad ridicat de deces după ce faci vaccinul Pifzer. „Dovada” ar fi fost o listă care arata o rată a mortalităţii ridicată în rândul persoanelor ce au primit vaccinul Pfizer, în comparaţie cu cei care au făcut vaccinurile Astra-Zeneca sau Johnson & Johnson.

Agenţia „Fazze” a încercat să contacteze vloggeri din Franţa şi Germania, menţionează sursa citată. În Germania a fost contactat Mirko Drotschmann, cel care are canalul „MrWissen2Go” pe Youtube, cu 1,5 milioane de abonaţi.

Agenţia de PR, posibile legături cu Rusia

Jurnaliştii din Franţa au încercat să afle mai multe detalii despre agenţia de PR Fazze. Cotidianul francez Le Monde a descoperit că sediul companiei nu este în Londra, aşa cum se anunţa pe site-ul oficial, ci în Insulele Virgine.

Mai mult decât atât, Le Monde a aflat că email-urile primite de influenceri au fost trimise de pe contul unui presupus şef de vânzări, care avea sediul la Moscova, nu la Londra.

Între timp, site-ul agenţiei Fazze nu mai e funcţional, iar conturile angajaţilor au fost închise.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Didi Didi
    Degeaba, pfizer s a impus deja ca cel mai bun vaccin anti covid 19. Sunt tari care folosesc exclusiv pfizer. Iar altele, ca romania, prefera pfizer indiferent ce spun vlogablogarii. Sputnik, de exemplu, nu e folosit nici in rusia, care ilproduce, rusii cauta pfizer si se vaccineaza pe bani in strainatate.
  • Lake Lake
    Spre deosebire de guverne care au plătit companiile de media să răspândească altă vrăjeală, nu, Simp la Clotilde?

Trimite un comentariu

sus