Skip to main content

România, sub Papua Noua Guinee şi Ghana la libertatea de exprimare. Raport Reporteri fără frontiere

 
Foto: DW
Foto: DW
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a publicat clasamentul mondial al libertăţii presei din 2021. Unde e România?
Publicitate
 
Concret, România se află pe locul 48, având un scor mai slab decât ţări precum Papua Noua Guinee, Taiwan, Tonga, Ghana, Namibia sau Samoa.
 

Pe primele locuri la libertatea de exprimare sunt Norvegia (locul 1), Finlanda (locul 2) şi Suedia (locul trei). În top 10 se mai află Costa Rica (locul 5), Jamaica (locul 7) sau Noua Zeelandă (locul 8). Clasamentul complet poate fi văzut AICI.
 
Ce mai spune raportul?
 
În peste 130 de ţări, jurnalismul este aproape blocat din cauza dezinformărilor legate de vaccin.
 

Pandemia sporeşte dezinformările

În raportul organizaţiei, 73% dintre cele 180 de ţări evaluate reprezintă un pericol pentru libertatea jurnaliştilor, iar principala cauză a degradării situaţiei o reprezintă pandemia de coronavirus, care a maximizat dezinformările legate de vaccin. Doar în 12 ţări din 180, adică 7% situaţia este una bună.
 
Pandemia a avut un rol important în ţări „reduse la tăcere” precum Iran (locul 174), Arabia Saudită (locul 170), Egipt (locul 166) şi Siria (locul 173). În aceste zone jurnaliştii nu au mai avut acces pe teren pentru a face investigaţii.
 
De asemenea, Reporteri Fără Frontiere (RSF) critică multe guverne şi lideri stat pentru dezinformările legate de pandemie. Printre cei criticaţi se numără Donald Trump (fostul preşedinte al Americii), Jair Bolsonaro (preşedintele Braziliei) şi Nicolas Maduro (preşedintele Venezuelei).
 
Europa rămâne cea mai sigură regiune, dar agresiunile şi arestările abuzive au crescut în special în Germania (locul 13), în Franţa (locul 34), în Italia (locul 41), Polonia (locul 64), Grecia (locul 70) sau Bulgaria (locul 112).
 
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Canadezul Canadezul
    Raportul mi se pare incorect. Canada apare pe locul 14? Este o tara in care libertatea de exprimare a scazut dramatic in ultimii ani.Orice opinie cit de cit diferita in raport cu BLM, problemele indienilor, politica Chinei, fodatorii Canadei (ale caror statui trebuie distruse) te poate conduce la concediere "on the spot" (fara dezbatere, argumente, judecata, etc.). Romania este o oaza de libera exprimare prin comparatie.
  • Hetxor Hetxor
    Ce fac ei e dezinformare sau propagandă jurnalistii astia . Ei pendulează între. Ca de unde sa stie ei tot adevărul cum e si cum cade
  • mile mile
    DODO - *** ***. N-ai inteles nimic. ***. Nu mai comenta daca esti paralel. Comenteaza la videoclipurile lui salam/ Acolo te pricepi cel mai bine.
  • DODO DODO
    asta-i rezultatul ,, pseudojurnalismului ,, romanesc Atita timp cit presa minte sau aservita cuiva este normal sa i se puna frina Asa ca nu va plingeti Aveti ceea ce ati creat
  • Marian Marian
    Taiwan i-a sunat lu' Samuilă exotic... Probabil el crede că e vreo dictatura, ceva... prin Polinezia...

Trimite un comentariu

sus