Skip to main content

Cine crede mai mult în teoriile conspiraţiei? „Cei mai educaţi se consideră şi mai bine informaţi. Este un soi de iluzie a competenţei”

 
Foto: DW
Foto: DW

România, între relaxarea restricţiilor şi proteste anti-vaccin. Cam aşa au stat lucrurile în weekend, în Bucureşti. Circa 200-300 de oameni au protestat împotriva vaccinării, iar Deutsche Welle a realizat un material pe această temă. Cine crede în teoriile conspiraţiei? De unde vin aceşti oameni? Cine îi informează greşit?

Publicitate

Răspunsurile le-a oferit sociologul Cătălin Stoica, cel care a oferit câteva declaraţii interesante pentru DW. Concluziile:

- Nu persoanele mai puţin educate cred în teoriile conspiraţiei, ci, dimpotrivă, cei cu studii medii sau ridicate

- „Cei mai educaţi se consideră şi mai bine informaţi. Este un soi de iluzie a competenţei

- Oamenii care nu au prieteni şi nu comunică sunt mai predispuşi să creadă în teoriile conspiraţiei

- Persoanele mai vârstnice au şanse mai mari să creadă în conspiraţii decât tinerii. Pentru că „în comunism, zvonurile şi teoriile conspiraţiei erau principalele surse de informare”, spune Stoica

- Televiziunile de ştiri cu audienţe mari au un rol în răspândirea fake news-urilor, mai spune Stoica. „au promovat mesaje extrem de confuze şi controversate, au promovat personalităţi din lumea artistică sau mai ştiu eu de unde, multe scoase de la naftalină, care sunt împotriva vaccinurilor în general sau care contestă realitatea virusului, a pandemiei.

Nu trebuie să gândim însă la modul conspiraţionist. Pur şi simplu, nişte oameni care au statut de personalitate publică, au fost promovaţi de dragul audienţei de diverse canale media, îndeosebi televiziuni”, mai declară sociologul pentru DW.

- „Semne de întrebare care hrănesc reticenţa faţă de vaccinare au de a face şi cu teorii ale conspiraţiei, fie legate de originea virusului corona, fie de realitatea propriu-zisă a bolii”, continuă sociologul Stoica

- Valul de scepticism din Românua nu depăşeşte, însă, media europeană: „Nu suntem unici sau excepţionali nici din acest punct de vedere”, conchide Stoica.

 

Citeşte materialul COMPLET pe Deutsche Welle.

Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alin Alin
    Ințeleg din articol ca pe cei "nescolarizați" zice sondatorul i-a școlarizat extraterestrii să nu creadă în medicina complementară si gratuită oricare ar fi ea. Cum e si vaccinul gratis. Foarte bine bun asa
  • Z Z
    Eu nu am terminat facultatea și nici nu am de gând să o termin. Mă îngrijorează oamenii care nu pot să asculte pe fiecare. Îl ascult și pe Nașu' cu al său Q. Abereaza, dar și o sămânță de adevăr trebuie să fi fost până la un punct. Iluminatti sigur există, la cât se chinuie să se facă văzuți, cred că se simt și jigniți dacă li se neagă existența. Singura intrebare este : câtă putere au și cât este PR. Părerea mea este că sunt mai multe grupuri care își arată mușchii. Vaccinurile nu sunt 100% sigure, niciun vaccin nu este, de ce să le acordăm mai multă încredere decât cer înșiși creatorii lor? Singura prostie este să decizi din start că nu vrei să auzi ce are de spus oricine.
  • Didi Didi
    Credinta in teorii ale conspiratiei nu are legatura cu anii de stat in scoala, ci nu predispozitia fiecaruia, anturaj si surse de informare. Daca citesti doar sputnik si pravda si te uiti la russia today, poti fi doctor in astronomie ca tot cum canta rusii dansezi.
    Oliva stir e oricum, numai nescolita nu. Asta nu o impiedica sa promoveze toate prostiile antivacciniste de ani de zile. Are si scuza decesului surorii ei, si ceva gargauni, dar asta nu o face needucata.
    Mai sunt si aia platiti sa promoveze aiureli, din diverse motive, gen subminarea autoritatii statului, ridiculizarea unor entitati politice etc.

    Dar fapt e ca increderea in conspiratii nu tine prea mult de gradul de scolarizare.

    Ia ziceti, elvis traieste? Ozn urile exista? Jfk a fost asasinat de cia? Vedeti? Si presupun ca ati terminat macar o facultate...
  • Mile Mile
    Si ce va îngrijorați, fiecare face ce vrea
  • Z Z
    Unde se trage linia între școliți și nescoliti? Doar anii pe care i-au petrecut pe o bancă într-o sală sunt totul? Nu contează ce școală au făcut? Nu contează dacă au fost în stare să aibă succes în meseria pe care si-au ales-o? Unii stau închiși într-o cameră așteptând să le vină inspirația și au zero cultură socială. Alții sunt mecanici auto și te curăță de bani dacă apelezi la ei. Mulți doctori te omoară cu zile pt. că sunt răi, dezumanizati și incompetenți. Nu multumesc, nu mă vaccinez.
  • DODO DODO
    adevarat ! aia scoliti sint convinsi ca stiu totul ( dar sint putini ) iar aia mai tonti ii considera guru si se iau dupa ei ca o dorinta de emancipare Sa se frece si ei de aia cu scoala Dupa atita timp si atitea dovezi ale beneficiilor vaccinarii inca mai sint sceptici ? sau pur si simplu se achita contra cost de sarcinile primite de a raspindi incontinuare confuzia Deci aia scoliti iau banu pe spinarea galeriei

Trimite un comentariu

sus