Skip to main content

Interviu Exclusiv. Emilia Şercan, în Studioul Paginademedia: "Ce face Adrian Cioroianu este să pună o ţintă pe mine". Ce trebuie să facă? "Demisia" (VIDEO)

 
Interviu Exclusiv. Emilia Şercan, în Studioul Paginademedia: "Ce face Adrian Cioroianu este să pună o ţintă pe mine". Ce trebuie să facă? "Demisia" (VIDEO)

Emilia Şercan: "Ce face Adrian Cioroianu este că pune o ţintă pe mine, îmi vulnerabilizează munca, mă vulnerabilizează pe mine ca persoană". Jurnalista a fost în direct în Studioul Paginademedia.

Publicitate

Un interviu în contextul în care Adrian Cioroianu (directorul Bibliotecii Naţionale a României) a făcut publice materialele cerute spre consultare de Emilia Şercan. S-a întâmplat după ce jurnalista a scris despre frigul din sălile de lectură de la Biblioteca Naţională condusă de Cioroianu.

Din interviul acordat Paginademedia:

- "Suntem în această situaţie în care dl. Cioroianu practic divulgă o informaţie care nu este destinată publicităţii. Dacă eu voiam să studiez o carte cu un cu un anumit conţinut, nu este treaba absolut nimănui! Acum vine directorul bibliotecii şi spune ce teză de doctorat am solicitat eu. Ce face Adrian Cioroianu este că pune o ţintă pe mine, îmi vulnerabilizează munca, mă vulnerabilizează pe mine ca persoană.

- Problema de fond este faptul că domnia sa a făcut public ce anume consultă o persoană, o informaţie care nu este publică şi nu este de destinată publicităţii.

- În primul rând, aş pune în discuţie codul etic al instituţiei pe care dl. Cioroianu o conduce. Există un cod de etică pe care dl. Cioroianu îl încalcă. Apoi, există un regulament de acces, un regulament privind protecţia datelor cu caracter personal ale celor care au raporturi de cititor cu Biblioteca Naţională. Acolo există două prevederi, dincolo de faptul că se spune foarte clar că datele sunt confidenţiale, că datele sunt protejate, că biblioteca are obligaţia să protejeze datele. Ţine şi de intimitatea mea ca persoană de a consulta ceea ce vreau eu, dincolo de meseria de jurnalist, instituţia trebuie să-ţi protejeze ţie datele.

- Ce ar trebui să se întâmple după o astfel de situaţie? Demisia! Domnul Cioroianu ar trebui să-şi dea demisia pentru o asemenea situaţie.

- Comportamentul domniei sale a fost de o grosolănie inimaginabilă, având în vedere statutul său, demnitatea pe care ar trebui să o aibă în raport cu funcţia de demnitate publică pe care a ocupat-o cândva. Iar diplomaţia, având în vedere că domnia sa este un fost diplomat, îi lipseşte cu desăvârşire.

- Eu vreau să pot să îmi fac meseria, iar domnii precum Cioroianu să îşi vadă de treburile lor instituţionale şi să nu divulge informaţii publice. Asta îmi doresc, iar instituţiile statului, atunci când se întâmplă lucruri de genul ăsta, să se mai şi autosesizeze, să verifice şi să ia măsuri.

- Las weekendul ăsta să treacă, să pot să am timp, să mă pot şi odihni, pentru că de două nopţi îţi spun că nu am dormit. M-am simţit efectiv agresată de comportamentul domnului Cioroianu.

Cu siguranţă voi depune plângere la ANPC. Probabil nu va răspunde pe persoană fizică, va răspunde instituţia. Însă să fie foarte clar că, aşa cum am spus, noi trebuie să învăţăm să ne apărăm profesia şi să ne apărăm dreptul de a ne face în mod liber, independent şi departe de orice presiune publică.

Citeşte şi: FĂRĂ PRECEDENT. Adrian Cioroianu, şeful Bibliotecii Naţionale, aflat în conflict cu Emilia Şercan, a făcut public subiectul unei investigaţii a jurnalistei. Şercan: „o mârşăvie inimaginabilă”

Citeşte şi: ActiveWatch şi alte trei ONG-uri cer demiterea lui Adrian Cioroianu din funcţia de director al Bibliotecii Naţionale, după ce a dezvăluit ce doctorat analizează Emilia Şercan

VIDEO. Emilia Şercan şi cazul Adrian Cioroianu, în Studioul Paginademedia

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus