Skip to main content

INTERVIU. Laura Dinu, „măicuţa” de la Românii au talent, a lansat primul album muzical, integral pe YouTube. „Cântecele acoperă zece ani din lumea mea interioară”

 
Laura Dinu a lansat primul album muzical din carieră, după succesul din 2021 de la Românii au talent, unde a cântat melodia Unii şi alţii / foto: arhiva personală
Laura Dinu a lansat primul album muzical din carieră, după succesul din 2021 de la Românii au talent, unde a cântat melodia Unii şi alţii / foto: arhiva personală

În primăvara lui 2021, o tânără măicuţă în devenire atrăgea atenţia la Românii au talent (Pro TV). Vocea sa angelică şi versurile melodiei „Unii şi alţii” au cucerit pe loc publicul şi juriul – format atunci din Smiley, Andra, Alexandra Dinu şi Florin Călinescu. La doi ani şi jumătate de atunci, Laura Dinu (30 de ani) anunţă lansarea primului album muzical, intitulat „În limba mea” şi disponibil integral pe YouTube. „Cântecele au fost scrise în momente diferite din viaţa mea şi acoperă o perioadă de aproximativ zece ani din lumea mea interioară”, a mărturisit artista, într-un interviu în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

Laura Dinu a povestit cum s-a schimbat viaţa sa între timp. La 31 iulie 2022 s-a măritat şi la un an distanţă a lansat primul album muzical.

A spus, de asemenea, ce gânduri are pentru întoarcerea la mănăstire şi care este dorul ei cel mai mare din acea perioasă.

Interviul oferit de Laura Dinu în exclusivitate pentru Paginademedia.ro poate fi citit integral mai jos.

Laura Dinu: „În limba mea” este primul meu proiect muzical. Cântecele au fost scrise în momente diferite din viaţa mea şi acoperă o perioadă de aproximativ zece ani din lumea mea interioară. Vă puteţi gândi la album ca la un jurnal muzical. Toate cântecele au fost scrise în mod organic, inconştient chiar. Scriu de la 14 ani. 

VIDEO. A fost cel mai viral moment de la Românii au talent în 2021

„M-am întors în oraş de câteva luni, am fost retrasă la mănăstire şi încerc să înţeleg viaţa”, spunea Laura Dinu, în 2021, când a urcat pe scenă, în faţa publicului. „Şi te-ai răzgândit?”, a întrebat-o Smiley, care în acea ediţie de la Românii au talent făcea parte din juriu, în mod excepţional, în locul lui Andi Moisescu. „Nu”, a răspuns ea.

„Deci mai vrei să te faci călugăriţă?”, a continuat Smiley. „Da, dar am vrut să descopăr dacă muzica este ceva ce ar trebui să fac, dacă pot face ceva cu ea, care să conteze mai mult decât un hit la radio. Eu mă aflu aici încă sub ascultare. Practic, sunt încă soră de mănăstire. Aici vreau doar să descopăr dacă muzica este cu adevărat chemarea mea sau nu, dacă este nevoie de mine aici sau nu, dacă eu am nevoie de ce este aici sau nu”, a completat Laura.

Succesul pe care l-a avut atunci cu melodia „Unii şi alţii” şi felul în care a fost primită de public au convins-o pe Laura Dinu să rămână în lume. Locuieşte tot în Braşov şi s-a dedicat muzicii în totalitate. Anul trecut s-a căsătorit şi anul acesta, la prima aniversare a căsniciei sale, în data de 31 iulie, a lansat primul album muzical, iar lansarea a avut loc în exclusivitate pe canalul ei de YouTube.

„Versurile sunt foarte puternice şi mi-a plăcut şi sensibilitatea cu care ai transmis mesajul”, i-a spus, în 2021, Smiley. Cuvintele acestea, precum şi celelalte ecouri ale participării sale de la Românii au talent au convins-o să continue să compună şi să cânte.

Mai jos, interviul exclusiv pentru Paginademedia.ro

VIDEO. Laura Dinu – Albumul de debut: „În limba mea”

Paginademedia.ro: Ce îţi mai aminteşti despre experienţa Românii au talent?

Laura Dinu: Îmi amintesc totul, până la cele mai mici detalii. Fiind o experienţă nouă, pe care la momentul respectiv nu puteam să o asociez cu nimic, am fost foarte atentă să înţeleg cât mai mult din structura spectacolului. Este o psihologie întreagă ceea ce se întâmplă acolo; de-a dreptul impresionantă prin complexitatea sa. Nu este greu de înţeles de ce concursul este atât de popular. Este gândit şi organizat în aşa fel încât să satisfacă nevoile fiecarei categorii de tele-spectatori.

Paginademedia.ro: Care este cea mai frumoasă amintire păstrată din participarea la acea competiţie?

Laura Dinu: Nu pot să spun că a existat un eveniment anume care să mă marcheze pozitiv în mod deosebit. Sunt un om greu de luat prin surprindere, în general. Bănuiesc că are de-a face cu faptul că am văzut şi făcut foarte multe lucruri într-un timp scurt. Însă amintirile care mă fac să zâmbesc, privind înapoi, au de-a face cu interacţiunea directă, de la om la om, cu diferiţi membri ai staff-ului: o doamnă de la curăţenie, un cameraman, o fată din organizare etc.

GALERIE FOTO. Laura Dinu: „Am terminat un album şi m-am măritat”

Paginademedia.ro: Ce ai mai făcut de atunci până acum? Pe unde ai mai fost?

Laura Dinu: În linii mari, am terminat un album şi m-am măritat. Însă pe lângă evenimentele acestea au existat zeci de alte momente şi etape transformative pe care le-am depăşit doar cu ajutorul lui Dumnezeu. Viaţa este o continuuă schimbare, iar eu sunt atentă la mine, la schimabrile din mine, că să asmilez transformările şi noile roluri care apar în viaţă mea, la timpul prezent. Ce pot să va garantez însă este că nu a fost şi nu este uşor.

Paginademedia.ro: Să înţeleg că, cel puţin momentan, alegi să rămâi în lume? Sau te mai curtează gândul de a reveni la mănăstire?

Laura Dinu: Am înţeles că muzica este calea mea şi prin urmare m-am măritat. Măritată fiind, fac cele specifice unei vieţi în lume.

Paginademedia.ro: Acesta este primul album din carieră? Te rugăm să ne spui mai multe despre el...

Laura Dinu: Da, „În limba mea” este primul meu proiect muzical. Cântecele au fost scrise în momente diferite din viaţa mea şi acoperă o perioadă de aproximativ zece ani din lumea mea interioară. Vă puteţi gândi la album ca la un jurnal muzical. Toate cântecele au fost scrise în mod organic, inconştient chiar. Scriu de la 14 ani. Este unul dintre lucrurile pe care le fac cel mai usor. Însă oricând am fost mişcată de un text oarecare în mod deosebit, am încercat să îl cânt. Astfel am compus linii melodice pentru poezii de-ale lui Mihai Eminescu, Octavian Goga, George Coşbuc, Robert Frost şi Licuţa Pantia.

VIDEO. Laura Dinu, numită de Părintele Constantin Necula „vocea virală de la Românii au talent”

Paginademedia.ro: Am auzit si o voce rap masculină. Te rugăm se ne spui a cui este şi cum a început colaborarea voastră?

Laura Dinu: Da, l-aţi auzit pe Nimeni Altu’. Eu am crescut într-un cartier de la periferia oraşului Hunedoara. Voluntar şi involuntar ascultăm rap în scara blocului. Aşa am descoperit şi început să respect rapperi cu o colană vertebrală. Nimeni Altu’ era un fel de supraom pentru noi, diferit ca nimeni altu'... Mi-am dorit mult să pot face o piesă cu el. Slavă Domnului, s-a legat! Mi-a plăcut muzica hip-hop, fiindcă pe vremea aia era ancorată în realitatea istorică a timpului: a anilor 2000. Vorbea exact despe nevoile şi problemele de zi cu zi ale oamenilor din jurul meu, despre lipsurile mele.

Paginademedia.ro: Ai mai mers măcar în vizită la mănăstirea unde stăteai înainte de Românii au talent?

Laura Dinu: Da, am mai fost o singură dată, fiindcă este foarte greu accesibilă şi nu avem măşină. Însă la mănăstirea Oaşa merg regulat, acolo este duhovnicul meu, la care mă spovedesc încă dinainte să mă întorc în România din Norvegia.

Paginademedia.ro: Ce amintiri ai păstrat de acolo?

Laura Dinu: Dorul după sfinţenie...

Paginademedia.ro: Cum este viaţa ta în Braşov?

Laura Dinu: Simplă, fiindcă încerc mereu să o simplific. Când m-am întors în ţară m-am mutat aici pentru natură. Acum locuiesc lângă pădure şi caut liniştea cu orice ocazie. Ies rar în oraş în sensul clasic al cuvântului.

Paginademedia.ro: Mai ai şi alt job în afară de muzică?

Laura Dinu: Am avut câteva joburi care nu au avut nici o legătură cu muzica. Anul trecut am lucrat cu un copil care suferea de autism şi într-o librărie, însă din ianurie până acum m-am concentrat exclusiv pe song-writing.

Paginademedia.ro: Poate fi chemată Laura Dinu la evenimente, la concerte? Sau cum îţi doreşti să aduci muzica ta la public?

Laura Dinu: Sigur că da. Concertele sunt cele care mă ţin la suprafaţă. Artist independent fiind, am investit foarte mult în producţie, poze, videoclipuri etc. Că să mă pot apuca de un alt album, trebuie mai întâi să ajung la zero cu investiţia pentru primul.

Paginademedia.ro: Care este melodia pe care o alegi pentru primul videoclip?

Laura Dinu: Am scos Carbunii prima data. Dar toate cele 17 piese vor avea videoclipuri oficiale. Subscribe la canalul meu de YouTube.

Laura Dinu, despre cum a ajuns la mănăstire

„Am absolvit universitatea de teatru din Londra, m-am specializat în teatru fizic, solo performing, am avut o companie de teatru educaţional, cu câţiva colegi, am dezvoltat o metodă de învăţare a limbii engleze prin joc, prin artă.

Am văzut foarte multe lucruri, am făcut foarte multe lucruri şi am văzut că nu sting setea aceea după absolut. Nu te împlineşte nici destinaţia, nici mâncarea, nici băutura, nici oamenii din jur. Cu adevărat nu reuşesc să umple golul acesta. Iar România este foarte deosebită, Duhul de aicea nu se poate compara cu alte lumi.

După şase ani am înţeles, cred, că plângem şi râdem în aceeaşi limbă, toţi avem aceeaşi căutare, anume Dumnezeu. Iar la mănăstire am plecat, pentru că am vrut să devin maică”, a spus Laura Dinu, la Românii au talent, în primpvara lui 2021.

A lucrat la album cu banii strânşi din donaţiile de după participarea la Românii au talent

„În urmă cu doi ani am primit trei mesaje de la trei prieteni diferiţi cu aceeaşi poezie. Anume, «Unii şi Alţii», de Licuţa Pantia. Prima dată când am citit poezia am rămas pe gânduri. A două oară mi-a trecut prin minte că un text aşa de frumos merită cântat. A treia oară am înţeles că este bine să compun chiar eu muzica.

Nu după mult timp am primit un telefon de la organizatorii emisiunii «Românii au talent», care îmi propuneau să mă prezint la preselactia din Braşov, care avea loc peste două săptămâni. În aceeaşi zi l-am sunat pe Robert Watzatka (Watzzy), pe care la momentul respectiv nu îl cunoşteam, să îl rog să mă ajute să pregătesc trei cântece pentru audiţie.

Am reuşit să ne întâlnim de trei ori şi să construim progresii muzicale pentru două cântece în limba română şi unul în engleză. La audiţie, cum probabil vă şi aşteptaţi deja, am cântat «Unii şi alţii» la final, fiind a treia piesă prezentată. Abia atunci s-au luminat la faţă juraţii şi mi-au spus că ne vedem la Bucureşti.

Ce s-a întâmplat mai departe, ştiţi şi voi. Cântecul a ajuns la milioane de oameni şi eu am devenit o persoană publică, recunoscută pentru muzică. Când m-am decis să încep să lucrez la primul album, aţi fost tot voi cei care mi-aţi trimis fonduri ca să mă apuc de înregistrat. Doi ani mai târziu, albumul este gata şi vă aparţine.

Nu ştiu să vă mulţumesc cum se cuvine pentru susţinerea pe care mi-aţi oferit-o în tot acest timp. Sper doar că vă pot răsplăti măcar puţin, prin arta mea. Vă doresc sănătate şi o viaţă frumoasă, tuturor!”, a povestit Laura Dinu, pe conturile ei de pe reţelele sociale.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus