Skip to main content

INTERVIU. Marius Saizu, coordonatorul ştirilor de la Prima TV. „În Ucraina, mi-a fost pusă arma la tâmplă” – Amintiri la aniversarea a 17 ani de Focus

 
Marius Saizu realizează multe reportaje speciale pe teren, deşi este şeful ştirilor de la Prima TV / foto: arhiva personală
Marius Saizu realizează multe reportaje speciale pe teren, deşi este şeful ştirilor de la Prima TV / foto: arhiva personală

Se împlinesc 17 ani de când Marius Saizu lucrează în redacţia de la Prima TV. S-a angajat la acest post în data de 6 iulie 2006. De atunci a avut mai multe roluri în echipă şi a realizat multe reportaje speciale care i-au marcat viaţa. „În Ucraina, mi-a fost pusă arma la tâmplă”, îşi aminteşte jurnalistul, într-un interviu oferit exclusiv pentru Paginademedia.ro.

Publicitate

În urmă cu 17 ani, Marius Saizu păşea plin de entuziasm în redacţia ştirilor Focus de la Prima TV. Spune că şi astăzi are aceeaşi bucurie atunci când ajunge la job, unde se simte ca în familie. Acum, Marius coordonează redacţia ştirilor Focus şi prezintă jurnalele Focus de la ora 18.00, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Paginademedia: La mulţi ani! Care este prima ta amintire din redacţia Focus, la 17 ani distanţă?

Marius Saizu: În 2006, pe 6 iulie, eram angajat ca reporter în secţia Eveniment. Redacţia era la subsolul Facultăţii de Jurnalism din complexul Leu.

Ştiu şi acum prima ştire la care am mers ca reporter Focus. A fost un incendiu extrem de puternic la Complexul Europa. Pentru că era foarte târziu, ne apropiam de ora de difuzare a Focus-ului, am făcut acea ştire doar din ambianţe, stand-up şi sincroane. Fără text.

Editorul de atunci, când a luat ştirea la editat nu a înţeles de ce nu este text. I-am spus să aibă încredere că e ok aşa şi merg la montaj. După ce a fost difuzată ştirea... a venit la mine şi mi-a spus: Bravo!

Paginademedia: Mai ai un pic şi eşţi major. Nu în televiziune, ci în redacţia Prima TV. Care sunt evenimentele de la care ai transmis ştiri în calitate de reporter special şi te-au marcat cel mai mult?

Marius Saizu: Sunt multe, foarte multe! De la războiul din Georgia la cel de acum, din Ucraina. De la alegerea lui Obama în 2008, la cutremurul din Turcia de anul acesta. Este foarte dificil ca jurnalist să faci astfel de diferenţe. Fiecare eveniment de la care transmit are specificul şi emoţia lui.

Paginademedia: Şi ce te-a impresionat cel mai mult în Turcia, din acele clipe de groază cauzate de cutremure?

Marius Saizu: În Turcia m-a impresionat enorm neputinţa oamenilor în faţa unui asemnea dezastru. Atât neputinţa celor care au fost prinşi sub dărâmături, cât şi a salvatorilor. De multe ori, salvatorii auzeau vocile celor prinşi în casele dărâmate, dar nu putea intra acolo imediat.

La o astfel de operaţiune de salvare chiar am fost martor. Mai bine de 12 ore a durat, au participat şi salvatori români şi, la final, doi oameni au fost scoşi în viaţă. Din păcate alţi doi erau morţi...

Marius Saizu: „Mi-a spus că sunt spion şi că mă împuşcă... Am fost martor la momente care vor fi menţionate în cărţile de istorie”

Paginademedia: Dar cea mai mare realizare de până acum care este, în cariera de jurnalist, fireşte?

Marius Saizu: Faptul că am reuşit să transmit de la evenimente care contează şi influenţează vieţile noastre. Şi faptul că am fost martor la momente care vor fi menţionate în cărţile de istorie.

Paginademedia: Şi cele mai grele momente care au fost?

Marius Saizu: Momente grele sunt acelea de pe teren când trebuie să decid în doar câteva secunde ce să fac pentru a nu-mi pune viaţa în pericol. În Ucraina, în 2014, în Donetsk, mi-a fost pusă arma la tâmplă de către un separatist, pentru că a văzut în pasaport ca am viza de SUA.

Mi-a zis că sunt spion şi că mă împuşcă. Mi-am păstrat calmul, l-am liniştit şi pe cameraman, pe Ştefan, şi l-am calmat şi pe separatist, care devenise foarte nervos. Se întâmpla la intrarea în oraşul Slovyansk. În cele din urmă am intrat şi în oraş.

Paginademedia: Cum crezi tu că arată televiziunea acum, în comparaţie cu ce ai întâlnit la începutul carierei tale?

Marius Saizu: Pentru mine este ca acum 22 de ani, atunci când am întâlnit-o... Doar că acum am ceva experienţă. Televiziunea o descoperi în fiecare zi, te surprinde în fiecare zi.

Acum parcă se întâmpla totul mai repede. Trăim totul în viteză, consumăm informaţii cu viteza luminii. Avem acces la variate platforme online, ne luptăm cu fake news şi încercăm să fim tot timpul în pas cu vremurile. Sau am îmbătrânit eu?

Paginademedia: Apropo... Te-ai gândit deja când o să ieşi la pensie din jurnalism?

Marius Saizu: Vreau să mai descopăr lucruri câţiva ani. În plus, cred că „aşa cum m-a chemat”, tot aşa televiziunea o să îmi spună chiar ea când e momentul să fac un pas deoparte. Şi atunci o să mă transform în telespectator. Chiar sunt curios când va veni vremea pentru asta.

Marius Saizu: „Înainte să fiu jurnalist, eram DJ”

Paginademedia: De ce spui că meseria te-a ales pe tine?

Marius Saizu: Pentru că de la prima filmare am avut o anume emoţie în stomac. Aceeaşi emoţie o am şi astăzi, atunci când merg pe teren şi când prezint ştirile.

Paginademedia: Unele studii indică meseria de jurnalist ca fiind una dintre cele mai stresante din lume. Tu ce faci atunci când simţi că nu mai poţi?

Marius Saizu: Când nu mai poţi… mai poţi încă puţin. Glumesc! Nu am ajuns la momente în care să zic că nu mai pot. Poate de aici şi statornicia mea, la Prima TV.

Am, deja, 17 ani de muncă aici. Sunt ca acasă, în familie. Îi ştiu pe toţi, reuşesc să „strunesc” redacţia ştirilor Focus, am pasiune, curiozitate şi mare drag de meserie.

Paginademedia: Să facem un exerciţiu de imaginaţie: au trecut alţi 17 ani. Cum arată televiziunea şi ce face Marius Saizu?

Marius Saizu: Peste încă 17 ani sper să-ţi pot acorda alt interviu, de pe o plajă, după ce am terminat de scris măcar a două carte. Televiziunea peste alţi 17 ani o să fie precum vor fi telespectatorii acelor vremuri.

Nu vreau să intru în polemică acum cu cei care cânta prohodul televiziunii, dar eu cred că şi peste 17 ani românii se vor uita tot la televizor şi că eu voi fi un senior al televiziunii.

Paginademedia: Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să îmbrăţişeze o carieră ca a ta?

Marius Saizu: Tinerii care vor să intre în meseria asta cred că ar fi bine să o facă din convingere proprie, din plăcere, nu din dorinţa de vizualizări şi like-uri.

Paginademedia: Dar dacă ar trebui să alegi altă carieră, care ar fi aceea?

Marius Saizu: Altă carieră... Doar cea de DJ ar putea fi. Asta făceam atunci când am devenit jurnalist. Am făcut SSJ (Şcoala Superioară de Jurnalistică, n.r.), dar fără să mă gândesc că voi deveni jurnalist.

Mă uitam la ştiri, mi-ar fi plăcut să intru într-o redacţie şi să înţeleg lucruri, dar nu am visat să devin reporter şi, ulterior, prezentator. La o scară mai mică.... cred că se îndeplineşte „o dorinţă” de când eram foarte mic.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus