Skip to main content

Ştiaţi că este incorect "Centrare în careu"? Comentatorul Ion Alexandru ne spune de ce

 
Ştiaţi că este incorect "Centrare în careu"? Comentatorul Ion Alexandru ne spune de ce

VIDEO. De câte ori aţi auzit comentatorii spunând "centrare în careu"? Ei, bine, formularea este incorectă. Ne spune chiar un comentator, un comentator experimentat - Ion Alexandru - la Ora de dicţie.

Publicitate

Ion Alexandru recunoaşte că şi comentatorii greşesc: "Comentatorii nu sunt maşini. Şi arbitrii greşesc în meci, şi jucătorii."

De ce este greşită formularea "centrare în careu"?

Ion Alexandru la Loud&Clear - Ora de dicţie, primul podcast de dicţie din România:

"Sunt multe exprimări care sunt considerate de lemn. Eu cred că sunt multe. Un exemplu care mi se pare elocvent şi care este folosit de comentatorii de la noi - „centrare în careu”.

Cam toate centrările sunt în careu, nu există altfel de centrare. E o expresie de care comentatorii trebuie să scape."

Altă greşeală:

Ion Alexandru: Au fost adoptate unele expresii care nu au legătură cu limba română. Există o expresie care pe mine m-a blocat: în loc de „echipa X” „efectivul X”.

Această expresie vine din franceză. Cred că trebuie diversificat vocabularul comentatorilor din România şi nu numai.

Cum scapă de o bâlbă în direct?

"Onestitatea e cea mai bună politică şi cred că ar trebui să recunoască omul care a greşit. În condiiţiile în care o echipă pleacă pe contraatac şi nu tu nu spui jucătorii, atunci e o greşeală scuzabilă.

Dar dacă greşeşti o informaţie despre jucătorul respectiv şi îţi dai seama sau îţi dă un mesaj un prieten, găseşti o variantă în care îmbraci acea informaţi şi spui „da, am greşit. Cel puţin asta fac eu.

Ar fi foarte bine pentru oameni să ştie lucrurile astea. Comentatorii nu sunt nişte maşini."

Despre numele complicate:

Ion Alexandru: Încercăm să fim cât mai aproape de limba maternă a jucătorilor pe care îi pronunţăm, dar să nu exagerăm foarte tare

Pregătirea trebuie făcută cu un instrument pe care eu îl folosesc. Se numeşte „forvo”, e un website unde scrii numele şi îţi dă pronunţiile în limbile respective.

Poloneza e cea mai grea limbă. Există un oraş numit „Lodz” şi se pronunţă „Ugi”.

O altă limbă complicată este islandeza. Am comentat la Euro 2016, eram cu Mihai Mironică şi am vorbit cu comentatorul islandez şi l-am întrebat cum se pronunţă numele jucătorilor, dar am renunţat după ce mi-a zis trei nume.

Loud&Clear - Ora de dicţie, primul podcast de dicţie din România, este un proiect Paginademedia.ro şi Dicţie.ro, susţinut de Vodafone.

Vezi episodul complet (care este dedicat comentatorilor sportivi), aici

Citeşte şi: Loud&Clear - Ora de dicţie. Unde greşim când spunem scenă, piscină sau ascensiune?

Citeşte şi: Episodul 1. Ce greşeli fac ziariştii? Aud mereu "cit'torii", "punc ro" sau "căs'torie! Dar copiii? Cum vorbesc oltenii, moldovenii şi ardelenii

Citeşte şi: Episodul 2. Cum vorbesc comentatorii? Ce greşeli fac? Invitat special Ion Alexandru! Loud&Clear - Ora de dicţie

VIDEO. Comentatorul Ion Alexandru la Loud&Clear - Ora de dicţie

Alte idei despre despre comentatorii sportivi:

Carmen Ivanov:

- În urmă cu câţiva ani, Televiziunea Publică din România m-a chemat ca fiind un expert extern să fac o analiză a tuturor oamenilor care intră pe post cu voce şi cu imagine. Departamentul cu cele mai mari note a fost departamentul sport.

Pentru că oamenii de acolo, cel mai probabil că vorbesc mult mai mult decât ceilalţi şi, cu siguranţă, pe lângă faptul că o fac cu pasiune, nu e un lucru uşor să pronunţi numele străine şi dacă ţii la imaginea ta, te vei pregăti temeinic înainte de un meci. Trebuie să-ţi îndrumi telespectatorul încât să aibă o experienţă de neuitat.

- Comentatorii sunt oameni curajoşi care îşi asumă un rol extraordinar, trebuie să ştii foarte multe lucruri despre jucători şi trebuie să ai grijă la cum vorbeşti, să nu faci dezacorduri, să foloseşti cuvinte variate

Ion Alexandru:

Radio vs TV: Există o diferenţă foarte mare, la televizor contează atmosfera în care introduci omul. Oamenii sunt încântaţi de ce aud decât de ce văd. La TV e foarte important să-ţi faci o pregătire intensă pe perioada jocului pe care îl vei comenta.

La radio e mai complicat din punct de vedere al ritmului, pentru că oamenii nu văd meciului şi nu ai mult timp să introduci elemente de background. E foarte important acolo să ştie oamenii ce se petrece acolo. Trebuie să fii concentrat pe ceea ce se întâmplă şi pe ce pase dau jucătorii.

Ambele meserii (care sunt diferite din punctul meu de vedere) eu spun că trebuie respectate un pic mai mult de către oamenii care văd meciurile sau le ascultă la radio.

Despre intonaţie:

Atunci când există evenimente importante ale meciului, trebuie să măreşti ritmul. Pe oameni îi introduci într-o atmosferă. De altfel, ăsta e rolul comentatorului de a introduce lumea în atmosfera de pe stadion.

Comentatorul face parte din acest show. El ar trebui să fie un ghid pentru oameni.

Mai se întâmplă evenimente nefericite cum e cea cu Eriksen, atunci trebuie să laşi imaginile să vorbească, trebuie să ai o tonalitate mult mai gravă, trebuie să gestionezi acele momente. Pentru mine a fost destul de greu să comentez acele momente, am sperat ca lucrurile să fie ok şi iată că s-au întâmplat.

- Golul este bucuria sportului, a fotbalului. Ea trebuie trăită la fel ca personalitatea comentatorului. Sunt unii comentatori care ţipă la goluri, chiar dacă e dat din foarfecă sau din penalty. Eu simt altfel astfel de goluri. Golul de 6-0 este trăit cu totul altfel, jucătorii trăiesc cu decenţă aceste goluri, cred că şi la comentatorii e o situaţie asemănătoare.

Vorbim de modul cum am trăit partida dintre Scoţia şi Cehia, unde s-a dat un gol de la centrul terenului. E un gol de evidenţiat vocal şi de adus amănunte în jurul golului. Trebuie să vii cu alte informaţii. E important ca meciul de fotbal să fie comentat în doi şi de pe stadion. Sunt două elemente tari.

De ce nu comentează femeile:

O să am plăcerea să comentez cu Ioana Cosma la Pro TV partidele din grupa F, grupa de foc de la Euro. Sincer să fiu, societatea românească e o societate patriarhală din punctul de vedere al fotbalului şi până acum aceasta a fost situaţia.

Ioana Cosma este jurnalistul femeie cel mai potrivit care să comenteze meciuri. Cred că va fi ceva deosebit şi ceva plăcut de către fanii din România.

Am ascultat meciuri comentate de două fete la televiziuni din Suedia şi mi s-a părut în regulă. Fetele aduc ceva în plus fotbalului şi cred că Ioana cea mai bună alegere din acest punct de vedere.

Ce e mai greu: să comentezi un meci sau să prezinţi ştiri?

Ion Alexandru: Este total diferit. Să prezinţi ştiri înseamnă să citeşti un prompter pe care l-ai citit de 10,20,30 de ori. Chiar şi la un breaking news lucrurile sunt cunoscute. În timpul meciului se pot întâmpla o grămadă de lucruri.

Cred că pregătirea unui comentator este un element extrem de important, comentatorii ar trebui să facă dicţie şi cred că oamenii apreciază ceea ce facem noi din punctul de vedere al dicţiei.

Important e să construieşti bine fraza şi să ai în cap ce să spui, background-ul e foarte important, trebuie să pronunţi numele jucătorilor.


Citeşte şi: Loud&Clear - Ora de dicţie. Unde greşim când spunem scenă, piscină sau ascensiune?


Citeşte şi: Episodul 1. Ce greşeli fac ziariştii? Aud mereu "cit'torii", "punc ro" sau "căs'torie! Dar copiii? Cum vorbesc oltenii, moldovenii şi ardelenii


Citeşte şi: Episodul 2. Cum vorbesc comentatorii? Ce greşeli fac? Invitat special Ion Alexandru! Loud&Clear - Ora de dicţie

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Lili Lili
    Mi-e greu sa aleg care e mai incompetent dintre Ioana Cosma si Mironica. Daca asta nu il deranjeaza nimic nu il deranjeaza. Cum sa te califici la turneu final daca nu gasesti in tara o persoana doua sa poata comenta?
  • Centralu' Centralu'
    Daca este sa credem in DEX, atunci "a centra in careu" este o expresie pleonastica.
    CENTRÁ, centrez, vb. ....(la fotbal) a trimite mingea din marginea terenului în careul de la poartă. – Din fr. centrer.
    Asta nu inseamna ca microbistii trebuie sa studieze DEXul inainte de a comenta, mai ales ca acesta, fiind mai gros, este folosit pentru a sustine canapeaua din fata " plasmei" cu diagonala de 2m, mostenita de la taticu'
  • paul S paul S
    Ioane, sa nu mai ziceti "National Arena"! I-am explicat acum cativa ani si lui Burleanu, ca tot asa scrisese si FRF pe bilete. Deontologul Tolontan e si el nationalarenist agramat, in calitatea lui de director de ziar si rege al deontologelii. Ii rasuceste el in mormant pe Pruteanu, Paunescu si Vadim, cu homosexualii si transgenderii lui, dar pana si cu cu gramatica sa ii chinuiasca?
    In rest, numai de bine. Succes!
  • DODO DODO
    asta confunda termenul ,, centra ,, cu ceva central
  • Robert Robert
    Mor de ras, el nu știe ce înseamnă centrare, centrarea este trimiterea spre un coechipier prin ridicarea mingii în aer, deci și când trimiți la mijlocul terenului de pe o parte pe alta, dar nu la firul ierbii, tot centrare e... Săracul, a vrut sa facă le desteptul
  • Adi Adi
    Deci este greșit ,,centrare în careu,, deoarece CAM toate centrările sunt în care!! Wow! Și vă mai mirați de perlele scoase de comentatorii de la protv?

Trimite un comentariu

sus