Skip to main content

EXCLUSIV. Visuri la cheie revine curând, cu sezonul 10. Fără arhitecta Mara Ciubotaru, care spune de ce s-a retras din proiect: „Decizia a fost...”

 
Mara Ciubotaru este arhitect de meserie şi în această calitate a participat în emisiunea Visuri la cheie de la Pro TV, anul trecut / foto: arhiva personală
Mara Ciubotaru este arhitect de meserie şi în această calitate a participat în emisiunea Visuri la cheie de la Pro TV, anul trecut / foto: arhiva personală

Arhitecta Mara Ciubotaru nu mai face parte din echipa emisiunii Visuri la cheie, care va reveni în curând la Pro TV cu sezonul cu numărul 10. A participat doar la filmările de anul trecut. Într-un interviu exclusiv pentru Paginademedia.ro a povestit de ce a luat decizia de a părăsi acest proiect, ce face acum şi ce planuri are. „Experienţa trăită la Visuri este una complexă, solicitantă şi am simţit că, pentru moment, a fost suficient un sezon”, ne-a spus Mara.

Publicitate

Paginademedia.ro: Visuri la cheie revine, curând, cu un nou sezon, cel cu numărul 10. Am remarcat că nu mai eşti parte din echipă. Cât a fost decizia ta, cât a fost decizia Pro TV?

Mara Ciubotaru: Decizia a fost în egalitate de ambele părţi, ceea ce a făcut tranziţia să fie mult mai uşoară.

Paginademedia.ro: De ce ai ales să te retragi, pentru moment, din acest proiect?

Mara Ciubotaru: Visuri la cheie are un loc special în viaţa mea profesională şi a fost punctul meu de interes pentru anul 2022. Atunci când iau parte dintr-un proiect, mă infuzez complet în el şi dau foarte mult acolo.

Experienţa trăită la Visuri este una complexă, solicitantă şi am simţit că, pentru moment, a fost suficient un sezon. Mi-am dorit să reiau şi să dezvolt proiectele pe care le aveam în curs şi să încep şi unele noi, pe care le aveam de ceva timp în minte.

Dar las o uşă deschisă pentru Visuri, pe care o voi deschide la momentul potrivit.

GALERIE FOTO. Mara Ciubotaru: „Nu am privit decizia ca fiind una uriaţă şi nici permanentă”

Paginademedia.ro: Ca mai orice decizie importantă în viaţă, bănuiesc că nu a fost uşor de luat...

Mara Ciubotaru: Da şi nu. Într-adevăr, mi-a luat ceva timp să aleg. După ce în toamnă am filmat ultimul episod, cel de Crăciun, am pus în balanţă dacă să continui sau nu. Şi m-am hotărât abia la finalul anului. Însă nu am privit decizia ca fiind una uriaţă şi nici permanentă, fiindcă îmi privesc viaţa într-o perspectivă dinamică, având oportunităţi diverse.

Intuiţia mă ajută mereu să iau decizii cu uşurinţă, fiindcă îmi spune unde este momentul să îmi canalizez energia pentru a avea cele mai bune rezultate.

Paginademedia.ro: Ce îţi place cel mai mult la „Visuri la cheie”?

Mara Ciubotaru: Că poţi schimba viaţa unor oameni într-un timp foarte scurt, cu un impact uriaş şi pe termen lung. E ca şi cum le oferi o nouă carte a vieţii lor, cu pagini goale, iar primul capitol îl scrii tu şi îl umpli cu multe aspecte pozitive.

E mult mai uşor să construieşti o poveste nouă şi optimistă dacă ai un început favorabil. Faptele bune care li se întâmplă oamenilor vor fi mereu o sursă de energie din care se vor hrăni şi vor atrage şi alte lucruri bune către ei.

Paginademedia.ro: În ce relaţii ai rămas cu foştii colegi de acolo?

Mara Ciubotaru: Cu mulţi oameni, este o echipă mare. Au existat şi diferenţe de opinii profesionale, însă asta nu ne-a oprit niciodată să păstrăm relaţiile bune. M-am simţit apropiată de echipa de filmare, de producători, de fetele de la make-up şi styling şi, desigur, de Cristina şi de Alex.

Am avut multe momente frumoase cu fiecare dintre ei: jocuri de ping pong şi un meci de fotbal în Bucovina, cu echipa de producţie, muzică şi râsete în rulotă, în timpul pregătirilor cu fetele de la styling şi interminabilele discuţii filosofice despre viaţă, spiritualitate şi condiţia umană cu Alex şi cu Cristina. A fost un amalgam de trăiri frumoase.

Mara Ciubotaru: „Fac alegeri care să mă avantajeze şi să îmi dea o stare bună”

Paginademedia.ro: Care consideri că sunt, pentru tine, avantajele şi dezavantajele deciziei?

Mara Ciubotaru: Nu simt că sunt dezavantaje. În general fac alegeri care să mă avantajeze şi să îmi dea o stare bună. Dar pot spune că îmi lipseşte acel sentiment de a lua parte la schimbarea în bine a unor vieţi într-un timp scurt şi cu un impact major. Însă timpul nu e pierdut şi binele îl putem face oricând, cu acţiuni mici, care pot fi mari pentru alţi oameni.

Paginademedia.ro: Ce face Mara Ciubotaru acum, de când nu mai filmează pentru Pro TV?

Mara Ciubotaru: În mare parte, aceleaşi lucruri pe care le făceam şi înainte de a filma. Poate chiar puţin mai multe: proiectele de amenajări, şantierele, drumurile au fost mereu în programul meu. Însă anul acesta am mai adăugat şi altceva.

Am făcut un proiect de scenografie pentru Elena Gheorghe, la videoclipul celei mai recente piese, Ochelarii de soare. M-a bucurat genul acesta de experienţă, fiindcă este un proces dinamic şi rapid, iar creativitatea e la cote maxime. Sper să se mai repete.

Alt proiect pentru care am avut timp este un curs de song writing (scriere de cântece, n.r.), pe care l-am urmat timp de două luni, la casa de producţie SICVRIO. Sunt atrasă de scris, poezie şi muzica, iar zona de songwriting le îmbină pe toate.

Mi-a plăcut extrem de mult, mai ales că am avut ocazia să transformăm versurile scrise în melodii, la studio, alături de alţi scriitori şi producători. A fost un exerciţiu grozav şi e ceva ce voi explora şi continua.

Paginademedia.ro: Ce îţi place cel mai mult la meseria ta?

Mara Ciubotaru: Dinamica, diversitatea, complexitatea. Şi faptul că necesită să îţi foloseşti partea raţională cu partea creativă, artistică, dar şi socială.

GALERIE FOTO. Mara Ciubotaru: „Arhitectura nu a fost un vis din copilarie”

Paginademedia.ro: Asta ţi-ai dorit mereu să faci? Dacă nu, care mai erau visurile profesionale din copilărie şi din adolescenţă?

Mara Ciubotaru: Arhitectura nu a fost un vis din copilarie, dar pot spune acum că a fost drumul care m-a ajutat şi mă ajuta în continuare să mă şlefuiesc pentru visele mele. Ca şi copil, voiam să devin scriitoare. Iar ca adolescent, îmi doream să devin regizor. De mică m-am exprimat cel mai natural prin creativitate şi emoţie, am fost foarte visătoare, şi încă sunt.

Prin arhitectură am dobândit şi gândirea pragmatică. Meseria de arhitect este ca o enciclopedie a vieţii. Pentru a o practica, îţi cere să explorezi perspective şi cunoştiinţe din toate domeniile: tehnice, creative, sociale.

Arhitectura te ajută să îţi creezi o disciplină mentală, o gândire structurată, dar îţi cere, în acelaşi timp, să fii creativ şi să ai un simţ artistic. De asemenea, îţi cere să studiezi omul şi nevoile sale. Astfel, te provoacă să foloseşti raţiunea, creativitatea şi empatia în acelaşi timp. Şi atunci, nu asta face un bun scriitor sau regizor? Eu încă visez şi sunt cu un pas mai aproape.

Paginademedia.ro: Care sunt cele mai mari satisfacţii pe care ţi le aduce profesia ta?

Mara Ciubotaru: Mă fascinează că profesia asta face următorul lucru: materializarea în formă reală şi palpabilă a unui gând. Odată ce acest gând prinde formă, oamenii se pot bucura şi pot interacţiona cu el, chiar dacă eu nu mai sunt acolo. E o satisfcaţie să ştii că în urma ta laşi lucruri pozitive de care oamenii se pot bucura mult timp.

Mara Ciubotaru are propria companie din 2020

Paginademedia.ro: Te rugăm să ne spui povestea companiei tale: cum a început, care crezi că sunt secretele dezvoltării, care au fost primele proiecte, dar proiectele pe care le consideri cele mai wow?

Mara Ciubotaru: După absolvirea facultăţii, am lucrat într-un birou de arhitectură. Mi-am dorit apoi să am autonomie şi să am proiectele mele personale. Pasul acesta l-am făcut la începutul anului 2020, înainte de pandemie. M-a speriat puţin acest scenariu neaşteptat, însă nu am dat înapoi şi, din fericire, nici nu a fost nevoie.

Din punctul meu de vedere, nu există nici un secret al dezvoltării. E important să fii consecvent, să ai curaj, să crezi şi să fii deschis pentru orice fel de proiect, fie el mare sau mic. Primul proiect a fost o cameră de copii, apoi un apartament, şi au urmat şi proiecte mai ample.

Wow a fost întreaga experienţă din proiectul Visuri la cheie, dar şi unele care acum sunt în şantier şi urmează să fie făcute publice după finalizare.

Paginademedia.ro: Sunt foarte mulţi care consideră că să apari la televizor e fascinant... Cum a fost pentru tine experienţa aceasta?

Mara Ciubotaru: Pe lista mea acest aspect nu era un highlight, fiindcă îmi imaginam că îmi fac meseria şi se întâmpla ca cineva să filmeze asta. Însă în momentul în care am început proiectul, am realizat că nu doar că îmi fac meseria, ci trebuie să o şi prezint pe înţelesul celor care ne urmăresc.

Mi se pare fascinantă nu apariţia în sine, ci faptul că televiziunea necesită o anumită prezenţă de spirit, e nevoie să ştii cum să livrezi un mesaj care să fie clar, captivant şi de folos. Mi-a plăcut că m-a ajutat să mă deschid şi să mă expun aşa cum sunt, e un bun exerciţiu pentru dezvoltarea personală.

Paginademedia.ro: Ce e făcut de mâna ta şi a echipei tale în Bucureşti şi în ţară?

Mara Ciubotaru: Până acum am avut proiecte rezidenţiale. Sunt mai multe apartamente finalizate în Bucureşti. Iar momentan sunt în desfăşurare de şantier amenajări de case în Sibiu, Bacău şi Comăneşti. Personal, sunt atrasă de zona HoReCa şi îmi doresc cât de curând şi astfel de provocări.

Paginademedia.ro: Ce proiecte ai acum în derulare?

Mara Ciubotaru: Pe partea de amenajări, anul acesta am avut mai multe cereri pentru case şi grădină. În Sibiu, de exemplu, lucrez pentru un cuplu de tineri proaspăt căsătoriţi şi este prima lor casă. Sunt multe provocări, dar e o energie frumoasă, de început şi de „prima casa”, iar entuziasmul lor mă încarcă şi mă inspiră.

În Bacău şi Comăneşti amenajez casele unor familii care au deja copii. Una dintre familii are patru copii şi îmi place să spun că nu sunt doi beneficiari, ci şase. Încă nu am ajuns la amenajarea camerelor celor mici, dar cu siguranţă va fi interesant să stau de vorbă cu fiecare în parte şi să le aflu dorinţele.

Am în plan şi să scriu o carte educativă de poezii pentru copii, pe care să o şi înregistrez într-un audiobook. Am prieteni apropiaţi care au copii şi, petrecând mult timp împreună, m-au inspirat foarte mult prin modul lor de a privi lumea, viaţa.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus