Skip to main content

PARTENERIAT. Festivalul Internaţional de Film şi Televiziune ”Simfest”, în septembrie la Târgu-Mureş

 
Foto: Simion Liviu via simfest.ro
Foto: Simion Liviu via simfest.ro

PARTENERIAT. SIMFEST este un festival – competiţie de film şi televiziune, singurul de acest fel din România şi unul din puţinele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an de ”Asociaţia culturală SIMFEST pentru sprijinirea şi promovarea creatorilor din media şi artele vizuale”. Ediţia a XVIII, cea din 2021, va avea loc între 13 şi 19 septembrie, la Târgu-Mureş.

Publicitate

Festivalul SIMFEST a avut un rol determinant în dezvoltarea massmedia electronice din România, adresându-se iniţial televiziunilor locale şi producătorilor independenţi (freelanceri), categorie profesională aproape inexistentă în 2003, când a fost fondat festivalul. În timp, tot mai multe solicitări de participare la competiţie venite din ţară şI din străinătate au determinat dezvoltarea lui şi transformarea într-un festival international.

La ediţia din 2020, deşi pandemia a impus desfăşurarea exclusiv online, au fost înregistrate aproape 1.300 de înscrieri din 92 de ţări. Practic, desfăşurarea festivalului şI informaţiile legate de el, inclusiv cele referitoare la sponsori şI parteneri, au ajuns în lumea întreagă, prin intermediul website-ului www.simfest.ro şI al paginii oficiale de facebook Simfest Romania

Festivalul a fost acceptat şI este promovat de două mari platforme internaţionale de festivaluri: Filmfreeway.com din SUA şI Festhome.com din Marea Britanie.

Urmare a organizării deosebite, ediţia de anul trecut a înregiatrat 14 catalogări internaţionale la nivel de 5 stele din 5.
               
Organizatorii îşi propun ca la ediţia din 2021 să prezerve în cea mai mare parte rezultatele celei precedente şI să aducă o calitate în plus, prin faptul că, păstrând şI modul de promovare şI derulare online, festivalul revine şI la modalitatea clasică de organizare, cu prezenţa fizică a creatorilor de media şI a publicului, în locaţiile deja tradiţionale din Târgu Mureş (Cetatea medievală, Cinematograful ARTA ş.a.). După doar o lună de la deschiderea perioadei de înscrieri în competiţie, sunt înregistrate producţii din peste 30 de ţări.

Componentele SIMFEST sunt:

- Competiţia
- Şcoala de Vară pentru jurnalişti şi creatori din media
- Programul oficial de festival

Competiţia este deschisă tuturor realizatorilor de televiziune, reporterilor, cameramanilor şi producătorilor de televiziune din ţară şi din străinătate, dar şi realizatorilor independenţi (free-lanceri), studenţilor şi corespondenţilor teritoriali ai televiziunilor centrale, caselor de producţie, precum şi tuturor creatorilor multimedia. Ea se desfăşoară pe nouă secţiuni şI mai multe sub-secţiuni, însumând, practic, toate genurile de creaţie audiovizuală şI multimedia. 

Juriul competiţiei este format din  personalităţi cunoscute în domeniul jurnalisticii, televiziunii şi cinematografiei din România şi din străinătate. Printre marile nume care vor fi prezente în juriul din 2021 se numără:

  • Manuela Cernat (cel mai apreciat critic de cinema din România, membră, de-a lungul vremii, în juriile marilor festivaluri de film de la Cannes, Veneţia, Berlin, San Sebastian ş.a.)
  • Erica Gudrun-Gutt (producător general al Ştirilor la televiziunea publică austriacă ORF)
  • Stephen Teers (editor de imagine la BBC World Service)
  •  Dorin Ion Ilie (director de imagine la France TV)
  • conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timişoara)
  • conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA).

Şcoala de Vară pentru jurnalişti şi creatori din media a fost înfiinţată şi inclusă în festival în 2007, iar prin intermediul ei SIMFEST a devenit în ultimii ani singura instituţie din ţară de educaţie non-formală a creatorilor din media, în special din audiovizual.

În cadrul ei au ţinut prelegeri, au condus workshop-uri sau au susţinut masterclass-uri jurnaliştii Romeo Couţi şi Brânduşa Armanca (TVR), scriitorul Bogdan Hrib, conf. univ. dr. Ion Stavre (SNSPA), conf. univ. dr. Lucian Ionică (Universitatea de Vest Timişoara), regizorul Ştefan Fischer (Germania), Charles Fletcher, MBE (Scoţia, trainer BBC World Service, Cavaler al Coroanei Marii Britanii), producătorul TV Codruţ Pânzaru, realizatorul TV Tamas Barok (Ungaria), regizorul Copel Moscu (UNATC Bucureşti), Iulia Badea Gueritee şi Raymond Clarinard (Courrier International Paris), Beata Biel (expert Google Polonia), prof. univ. dr. Laura Baron (UNATC Bucureşti) ş.a. Toţi participanţii la festival au acces gratuit la cursuri şi masterclass-uri.

Programul oficial de festival este deschis publicului larg: consumatorii de informaţie, în ideea înţelegerii corecte de către aceştia a mesajelor mass-media, iar pe de altă parte să ofere breslei jurnaliştilor o alternativă presiunilor la care este supusă zilnic, un spaţiu de exprimare liberă şi o platformă non-formală de ridicare a nivelului profesional. 

În programul ediţiei 2021  sunt prevăzute, printre altele:

- Expoziţie de fotografie
- Expoziţie de tehnică video
- Expoziţie şI workshop de caricatură
- Proiecţii publice ale producţiilor înscrise în competiţie, urmate de dezbateri, transmise şI online
- Proiecţii publice ale unor filme artistice şi/sau documentare, inclusiv premiere în România
- Călătorie de documentare în judeţ: întâlniri cu locuitorii unor comune şi proiecţii de film pentru aceştia ş.a.
- Evenimente aniversare dedicate susţinătorilor festivalului (sponsori, parteneri, voluntari ş.a.)
- Zilele cărţii şI muzicii, cu lansarea unor volume publicate de jurnalişti şI de români de peste hotare
- Gala Laureaţilor, care include momente artistice (recitaluri de muzică şi poezie ş.a.), cu streaming online

Festivalul, partenerii şi sponsorii săi vor fi promovaţi prin publicaţiile proprii ale festivalului (afişe, bannere, mash-uri, caiet program, pagină web şi social media ş.a.) şi prin intermediul partenerilor media. SIMFEST a încheiat, de-a lungul vremii, zeci de parteneriate media cu instituţii de presă din judeţ şi din ţară. Au fost publicate sau difuzate, în 16 ani, peste 1.500 de articole sau reportaje radio sau TV.

Autor: Redacţia contactpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus