Skip to main content

Sportul TVR, din scandal în scandal. Alina Alexoi, detaşată la COSR, ştire pe TVR cu fata şefului ei! "Slugărnicie gratuită! Vizionaţi acest material, cu ta-su, cu mă-sa..."

 
Alina Alexoi | Sursa foto: gsp.ro
Alina Alexoi | Sursa foto: gsp.ro

Încă un scandal la sportul TVR. Televiziunea Română a difuzat o ştire despre scrimera Amalia Covaliu (fiica şefului COSR), care a luat argint la o competiţie de cadeţi. Doar că materialul despre fiica şefului COSR a fost realizat de jurnalista Alina Alexoi, fostă angajată TVR, acum detaşată la Comitetul Olimpic notează gsp.ro.

Publicitate

Interesant este că Alina Alexoi a făcut un material despre fata şefului ei (locul doi), dar nu a pomenit nimic despre cine a câştigat competiţia. Nici despre un alt grup de români - echipa masculină de sabie - care a luat o medalie de aur.

GSP publică şi convorbiri de pe un grup al jurnaliştilor de la sport din TVR, care califică ce s-a întâmplat drept o "slugărnicie gratuită."

Alina Alexoi este detaşată din 2018 la COSR (Comitetul Olimpic şi Sportiv Român), unde este consilierul personal al preşedintelui Mihai Covaliu. 

Introducerea făcută pe post duminică seară de prezentatorul buletinului de ştiri al TVR, Costin Deşliu:

"La 16 ani, Amalia Covaliu a luat medalia de argint la Cupa Riposta, etapă din circuitul european la scrimă.  Sabrera de la dinamo duce tradiţia familiei mai departe şi spune că o preferă pe mama sa lângă planşă ca antrenoare. La masculin, Casian Cîdu a luat argint."

După introducerea lui Costin Deşliu, a intrat materialul video de 1 minut şi 15 secunde. În material nu se spune cine a câştigat, ci doar cine a terminat pe locul 2. Ştirea a fost transmisă de la faţa locului de Alina Alexoi, fosta jurnalistă TVR, acum detaşată la COSR.

În ştirea respectivă sunt evidenţiate performanţele realizate de Amalia Covaliu, fiica şefului COSR.

"Amalia Covaliu şi-a dorit enorm să urce pe podium la cea de-a şasea ediţie a Cupei Riposta de la Bucureşti. Pentru a aduna puncte şi pentru a intra în echipa României pentru Europene" a fost comentariul TVR care a însoţit imaginile cu fiica lui Covaliu. Au urmat şi câteva declaraţii ale scrimerei de la Dinamo.

În ştire au fost alocate 15 secunde pentru performanţa lui Casian Cîdu, locul 2 din competiţia masculină, şi o scurtă declaraţie a acestuia, plus alte 10 secunde cu Roxana Scarlat, secretarul general al FR Scrimă, vorbind despre noile criterii de selecţie ale concursului.

Departamentul de comunicare al TVR nu comentează subiectul

"Trebuie să cer aprobare pentru a vorbi despre subiect. Apoi trebuie să vorbesc cu editorul jurnalului să văd exact ce s-a întâmplat. Eu ca şef la Sport semnez mai mult acte decât să mă ocup cu jurnalismul... Trimiteţi solicitare la comunicare şi apoi, probabil, vă voi răspunde şi la întrebare", spune Mihnea Ionescu, şeful Departamentului sport al TVR

TVR nu a difuzat nimic despre cine a luat aur

În aceeaşi competiţie, echipa masculină de sabie cadeţi a României, în componenţa Casian Cîdu, Dacian Enache, Alexandru Eva şi Cristian Macovei, a cucerit medalia de aur, dar ei au lipsit complet din ştirea difuzată de TVR.

Alina Alexoi a explicat pentru Gazeta Sporturilor: "A trebuit să trimitem în redacţie cardul pe care filmase operatorul, ca să aibă timp să se facă ştirea. Şi n-am mai avut un alt card, pe care să filmăm această finală."

Gazeta Sporturilor a intrat în posesia mesajelor de la TVR. După difuzarea jurnalului de sport de duminică seară, angajaţii TVR au discutat pe un grup de WhatsApp.

  • "În această seară a intrat material cu Amalia Covaliu... Fata şefului COSR! Un minut şi jumătate! Şi nici nu a câştigat concursul de cadeţi! Ha, ha, ha! Cum apare în prime-time fata lui Covaliu?! E campioană mondială? E conflict de interese! E uluitor!!! Cum se poate aşa ceva? Chiar nu mai e nicio limită?"
  • "La cum îl cunosc pe Covaliu, eu nu cred că el impunea cuiva ca fata lui să apară la ştiri. Cred doar că este o chestie de slugărnicie gratuită"
  • "Slugărnicia a distrus această ţară! La toate nivelurile. La ce bătaie este pe minute... Mi se pare deplasat, complet aiurea! Vizionaţi acest material, cu ta-su, cu mă-sa..."

GSP a luat legătura cu Alina Alexoi. Jurnalista explică pentru GSP cum s-a ajuns ca pe post să intre un material despre fata preşedintelui pe care îl consiliază.

GSP: Doamnă Alexoi, bună ziua! V-am sunat să vorbim despre materialul dumneavoastră de la competiţia de scrimă difuzat pe TVR.
Alina Alexoi:Dar de unde ştiţi că am fost eu reporterul?

GSP: Nu contează. 
Alexoi: Aşa. Care este problema? Care este subiectul?

GSP: Că sunteţi consiliera domnului Covaliu...
Alexoi: Aşa.

GSP: Şi aţi realizat un material cu fata acestuia, care nici măcar n-a câştigat concursul. A luat doar o medalie de argint.
Alexoi: Editorul de la sport m-a sunat să mă întrebe dacă pot să merg la acest concurs. Am construit subiectul pe performanţele obţinute de sportivii români. Subiectul nu a fost fata lui Covaliu.

GSP: Când aţi stabilit asta?
Alexoi: Înainte de concurs. Aşa mi-am construit subiectul, axându-mă pe sportivii noştri. Am mers pe români, a fost doar o întâmplare că am făcut un material despre fata lui Covaliu! Ce puteam să fac dacă ea a luat medalie?

Dacă făceam materialul pe faptul că a câştigat o unguroaică (nr. Csenge Konya a învins-o cu 15-14 pe Amalia Covaliu în finală) pe cine interesa? Cu ce rămânea telespectatorul care se uita la ştire? Nu avea nicio relevanţă! Repet: am stabilit de la început cu editorul să ne axăm pe români.

GSP: Dar cum e posibil ca un angajat COSR să fie reporterul TVR la o competiţie?
Alexoi: Eu am mai comentat competiţii pentru TVR ... Vreau să ajut sportul românesc, nu vreau altceva. Uitaţi-vă şi la mine pe Facebook să vedeţi că scot în evidenţă problemele sportivilor şi încerc să-i ajut.

Ce contează că lucrez la COSR? În vară m-am întors două luni la televiziune pentru că altfel nu mi se putea prelungi detaşarea la COSR.

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus