Skip to main content

Situaţie ciudată: Un fost securist îl acuză pe Remus Rădoi de preluare ostilă a televiziunii sale, apoi vine cu el de mână la CNA. "V-a luat domnul Rădoi ostatic?" S-a lăsat cu amenzi de 10.000 de euro

 
Situaţie ciudată: Un fost securist îl acuză pe Remus Rădoi de preluare ostilă a televiziunii sale, apoi vine cu el de mână la CNA. "V-a luat domnul Rădoi ostatic?" S-a lăsat cu amenzi de 10.000 de euro

Situaţia mai puţin obişnuită la CNA. Un fost ambasador român în Coreea de Nord, fost membru al Securităţii îl acuza în primăvară pe controversatul Remus Rădoi - zis "Codiţă", că îi ia ostil televiziunea. Acum, la câteva luni distanţă, a venit în faţa CNA de mână cu Remus Rădoi, cu o poziţie total contrară.

Publicitate

Cazul i-a mirat şi pe membrii CNA: "V-a luat cumva domnul Rădoi ostatic? V-a adus legat", l-au întrebat ironic cei din CNA pe Alexandru Mica:

"Care este povestea reală, faptul că s-a făcut o preluare ostilă fără ştirea dumneavoastră sau faptul că aţi avut nevoie de bani şi dvs aţi ştiut foarte bine cine este în spatele acestor acţiuni şi că i-aţi cunoscut şi pe domnul Rădoi şi pe doamna Rădoi, aţi avut nevoie de bani şi că v-aţi predat?"

Dincolo de necunoscutele speţei, cazul s-a lăsat cu 10.000 de euro amendă. Asta pentru că, din punct de vedere juridic, două televiziuni controlate acum de Remus Rădoi au schimbat acţionariatul fără să anunţe CNA.

Cine este Remus Rădoi?

Rădoi a devenit cunoscut la nivel naţional după ce Libertatea a dezvăluit în plin scandal al crimelor de la Caracal, că poliţiştii din Olt au apelat la el pentru a o găsi pe Alexandra Măceşanu.

Posturile pentru care s-a dat amenda sunt Global News şi Melos TV, care şi-au schimbat proprietarii fără a cere acordul CNA, aşa cum spune legea audiovizuală. Global News a fost sancţionată cu 20.000 de lei, în timp ce Melos TV a primit o amendă de 30.000 de lei

Sunt posturi mici, dar cu difuzare naţională, aflate în lista must carry, a posturilor ce trebuie preluate obligatoriu de către cablişti. 

„Mergem mai departe până se ajunge la starea iniţială”, a spus Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA, cel care a şi propus sancţiunile. 

Cum arată structurile celor două societăţi: 

În cazul Global News (fosta televziune CineTube) deţinută de Codruţ Toboc (100%) a intrat acţionar, fără acordul CNA, Bîrlan Claudia Mirela (100%). Postul a fost reprezentat la CNA tot de remus Rădoi, în calitate de consilier juridic.

În cazul Melos TV, post TV care a primit licenţă în 2020, acţionar era fondatorul Alexandru Mica. Între timp, acţionariatul s-a modificat fără acordul CNA, astfel: Maria Rădoi (60%), Alexandru Mica (40%). 

„Acum chiar vreau să vă întreb, v-a luat domnul Rădoi ostatic? V-a adus aici legat?”

Cea mai ciudată situaţie este de departe la Melos TV, unde a intrat acţionar mama lui Remus Rădoi, cu un procent de 60%.

În prima parte a acestui an, fondatorul postului, Alexandru Mica, cel care avea 100% şi a rămas apoi minoritar (40%), spunea la CNA că postul de televiziune a fost preluat fără ştirea sa şi că nu a semnat pentru cedarea acţiunilor ci că „a fost semnat”, sugerând că s-ar fi făcut fals în acte. Moment în care, CNA i-a recomandat să facă o plângere penală în acest sens. Nu s-a întâmplat nimic. 

Alexandru Mica a venit şi ieri în faţa CNA, însă cu un alt discurs de data aceasta, în favoarea lui Remus Rădoi, ceea ce i-a făcut pe membrii să se întrebe, mai în glumă, mai în serios, dacă a fost luat „ostatic” de Rădoi. 

Dorina Rusu, membru CNA:

„Când aţi venit data trecută la noi, din ce ne-aţi spus, am înţeles – rezum, că nu mai ştiu exact cuvintele pe care le-aţi folosit – dar am înţeles că a fost un fel de preluare ostilă. Că dumneavoastră nu aţi ştiut despre ce e vorba, că nu aţi ştiut despre ce e vorba.

Acum chiar vreau să vă întreb, v-a luat domnul Rădoi ostatic? V-a adus aici legat? Şi chiar îmi aduc aminte, când noi am spus că dăm sancţiune pentru faptul că s-a schimbat acţionariatul fără ca noi să ştim, dvs aţi spus: da, da, daţi-ne, că poate în felul acesta se rezolvă situaţia. Dvs ne-aţi prezentat o poveste diferită faţă de ce ne-aţi prezentat astăzi. 

Care este povestea reală, faptul că s-a făcut o preluare ostilă fără ştirea dumneavoastră sau faptul că aţi avut nevoie de bani şi dvs aţi ştiut foarte bine cine este în spatele acestor acţiuni şi că i-aţi cunoscut şi pe domnul Rădoi şi pe doamna Rădoi, aţi avut nevoie de bani şi că v-aţi predat, ca să zic aşa?”

Alexandru Mica (78 de ani), cântăreţ de muzică populară şi fost ambasador în Coreea de Nord, le-a spus membrilor că l-a cunoscut recent pe Remus Rădoi şi îl apreciază pentru ceea ce intenţionează să facă în cadrul televiziunii Melos TV. 

„S-a întâmplat că nu aveam bani şi riscam să pierd licenţa dobândită cu greu”, le-a mai spus membrilor Alexandru Mica. 

Remus Rădoi

„Ceea ce vrem să exprimăm şi să suţinem e că e vorba de câteva locuri de muncă. E vorba despre o investiţie, sunt nişte investiţii făcute şi cred că merităm acest vot în alb pe care eu cred că Consiliul l-a mai dat.”

Dorina Rusu:

„Cui i-a mai dat Consiliul vot în alb? La ce vă referiţi?”

Remus Rădoi

„Am văzut că mai sunt societăţi în situaţii similare.”

Dorina Rusu, către Remus Rădoi: 

„Când am votat noi în alb pentru o societate, asta nu cred că puteţi să ne arătaţi în nici un fel. Nu am mai avut nici un caz niciodată de schimbare de acţionar.

Aţi avut o licenţă pe care noi nu am mai prelungit-o şi nu pentru că aveam ceva cu dumneavoastră, ci pentru că acel post în nenumărate cazuri a arătat lipsă de informare corectă, lipsă de bună credinţă pentru modul în care s-a făcut informarea. Noi nu am putut să votăm pentru că nu aţi arătat în relaţia cu noi şi cu interesul public bună credinţă.

În al doilea rând vorbim despre Global News unde dvs nu sunteţi pe faţă, dar sunteţi reprezentant legal.

Şi aici sunt probleme legate de acţionariat, legate de emisiuni care iarăşi sunt făcute fără respectarea legislaţiei.

Noi avem o experienţă cu dumneavoastră. Felul în care a fost preluat acest post care înţeleg că are probleme. Şi cu acel post am fost păcăliţi. Acum ne trezim iarăşi cu un post care este preluat în acest fel, pe furiş, ca să zic aşa, şi noi suntem informaţi după ce lucrurile s-au făcut şi doriţi să aveţi încrederea noastră. Cum să vă dăm vot în alb?”

Remus Rădoi

„Au mai fost alte posturi în aceeaşi situaţie cu noi, strict juridic vorbesc. Cel puţin 10 posturi au fost anul acesta. Noi nu ceream decât o măsurătoare egală. Nu cred că e vorba de latura subiectivă şi nu cred că legiuitorul a lăsat această latură subiectivă la deschiderea unei firme dacă o instituţie are sau nu încredere. (…)

Eu voi solicita consiliului să-mi justifice sau să-mi argumenteze ce lege încălcăm spre deosebire de celelalte posturi care au schimbat acţionariatul în aceeaşi condiţie şi de ce noi nu merităm ceea ce ceilalţi au meritat.”

Ionel Palăr, membru CNA:

„Eu nu cred sub nicio formă - şi asta o spun cu maximă încredere - nu cred că domnul Mica poate fi păcălit şi nici dumneavoastră domnule Rădoi.

De ce nu aţi intrat dvs pe uşa din faţă în acest acţionariat şi aţi pus-o pe mama dumneavoastră? Nu era mai fair, bărbăteşte, pe faţă, să fi intrat dumneavoastră acţionar? Nu era mai fair, băîrbăteşte, pe faţă, să intraţi dumneavoastră?”

Remus Rădoi:

„Credeţi că dacă ar fi fost vorba de a ascunde ar mai fi intrat mama mea? În momentul când un acţionar intră şi face o achiziţie, acela trebuie să dovedească provenienţa banilor şi aşa mai departe. Pentru că nu am nimic de ascuns, acei bani cu care s-a achiziţionat acest acţionariat veneau dintr-o firmă a mamei mele şi acesta a fost motivul.”

Valentin Jucan. vicepreşedinte CNA:

„Au fost extrem de puţine cazurile în care Consiliul a fost pus în faţa faptului împlinit în sensul modificării de acţionariat ţi acele cazuri puţine în care am sancţionat cu o somaţie sau o amendă mică a fost când reprezentanţii aceleiaşi familii în urma unui deces sau a unei moşteniri au preluat activele, pasivele firmei deţinută de o altă persoană.

Am avut alte situaţii, cele mai mult, în care acţionariatul a fost aprobat cu acord prealabil fiindcă cele două persoane, cel care ceda şi cel care prelua s-au prezentat în faţa consiliului extrem de clar, cu precizie, în mod transparent (…).

Şi am avut aceste situaţii în care s-au petrecut modificările de acţionariat fără ca noi să fim informaţi. Ulterior - şi aici sunt aspectele agravante – faptului că noi am aflat că s-a întâmplat acest lucru, am fost minţiţi.

Ni s-au prezentat situaţii trunchiate, ni s-au prezentat jumătăţi de adevăr. Colegii de la juridic şi licenţe au fost duşi în eroare prin fel de fel de fel de documente, de avocaţi, de e-mailuri şi atunci în aceste condiţii Consiliul a apreciat de fiecare dată că trebuie analizat cu precauţie.

În momentul când se petrece aşa ceva sub nasul instituţiei şi eşti minţit, nimeni nu poate să aibă pretenţia ca noi, în situaţia de faţă, brusc să nu ne mai aducem aminte şi să aprobăm.

Eu îmi amintesc foarte bine întâlnirea pe care am avut-o cu domnul Mica în cabinetul Preşedintelui. Îmi amintesc de parcă a fost ieri modul în care era expusă situaţia sub forma unui jef.

Nu puteţi să îmi cereţi acum, dându-mi alte exemple care au fost clare, ca eu să dau un vot şi să privesc această speţă ca fiind una simplă, normală şi clară. Tocmai din modul în care aţi ales să vă comportaţi în raport cu legea, făcând toate aceste modificări şi tot acest „comportament juridic” faţă de lege. Cred că  Consiliul ar trebui să sesizeze Comisiile de specialitate din Parlament pentru că astfel de preluări abuzive  ar trebui să se pedepsească nu cu o amendă, ci cu retragerea licenţei respective.”

Monica Gubernat, preşedintele CNA:

„Problema este că aţi venit în faţa CNA după ce aţi făcut modificarea de acţionariat şi nu înainte. Atâta vreme cât vedem bună credinţă şi onestitate şi noi reacţionăm la fel. Dvs, în schimb, domnule Mica, nu aţi avut onestitatea necesară de a veni în faţa Consiliului şi de a solicita modificarea de acţionariat înainte de a se întâmpla asta.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus