Skip to main content

Andrei Pleşu vine la emisiunea Dincolo de alb şi negru, la TVR 1. "Caut, mă întreb, mă tem, sper, dar merg"

 
Andrei Pleşu vine la emisiunea Dincolo de alb şi negru, la TVR 1. "Caut, mă întreb, mă tem, sper, dar merg"

Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu este invitat în această seară la emisiunea Dincolo de alb şi negru, la TVR 1, moderată de Cătălin Ştefănescu. În interviul cu Pleşu se va vorbi despre cultură, teatru, educaţie, istoria artei, dar şi despre faptul că visul acestuia era să devină actor.

Publicitate

Emisiunea cu Andrei Pleşu se va difuza diseară, de la ora 19.00, la Televiziunea Română.

Cătălin Ştefănescu, gazda emisiunii Dincolo de alb şi negru:
 

"Rareori cineva care scrie te mai ia pe tine, cititorul, în braţe în felul ăsta” spune Ştefănescu, referindu-se la volumul Capodopere în dialog, una dintre cele două cărţi ce poartă semnătura lui scriitorului Pleşu.
 
Ce spune Andrei Pleşu despre cultură?
 
"Detest oamenii care nu caută adevărul, dar detest şi pe cei care cred că l-au găsit... Dacă publici cărţi de tiraj, atunci trebuie să te gândeşti că nu te adresezi doar colegului de catedră.
 
Cultura nu este un hobby pe care poţi să-l faci ca amator simpatizant (...) dar pe de altă parte, ea nu trebuie nici idolatrizată.
 
Cultura nu face neapărat pe cel care o practică – chiar dacă o practică onorabil – un om de calibru, mai bun, moral... asta e o iluzie! Se cunosc mari oameni de cultură care au fost nişte lichele! Sau nişte dezorientaţi.
 
Dar cultura este cel mai bun mediu, cel mai bun intermediar către... dincolo de ea; către ce e mai sus de ea, către ce e alături de ea. E un perfect mijlocitor. Asta e cultura, dacă e bine practicată."
 
Tot în ediţia din această seară, scriitorul spune că ceea ce îl ţine ferit de „instalarea” de care suferă specialişti în diverse domenii este permanenta căutare.
 
"Aceasta trebuie să ţintească orizontul, (…) dar trebuie să lase mereu deschis drumul. Pe măsură ce avansezi în cunoaştere, ideea sensului, al vieţii, al realului, al umanităţii, al divinităţii, nu mi se limpezeşte. Dar asta este un stimulent extraordinar ca să rămân cu interogaţia vie. Caut, mă întreb, mă tem, sper, dar merg."

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus