Skip to main content

Captura.ro: Angajări fictive în presă pentru oamenii primarului de la Sectorul 4

 
Captura.ro: Angajări fictive în presă pentru oamenii primarului de la Sectorul 4

Dezvăluiri Captura.ro. Patru oameni importanţi în activul filialei PSD Sector 4, condusă de primar, au fost plantaţi degeaba în organigrama posturilor Etno TV şi Taraf TV, dezvălui publicaţia captura.ro, într-o achetă semnată de Mihai Munteanu, jurnalist cu experienţă pe investigaşii la EVZ şi Rise Project

Publicitate

Al cincilea a fost plătit de televiziunile folclorice printr-un sistem ingenios de compensare „la negru” cu regia care vindea publicitatea, mai notează captura.ro. 

Este o poveste „încâlcită”, în care actori principali sunt televiziunile Etno TV şi Taraf TV, fondate de familia Prigoană, regia de publicitate Media Sales Factory, condusă de Laurenţiu Ionete, care a intermediat în trecut publicitatea şi pentru grupul Intact şi radioul public (prin CLIR Media) şi compania de salubritate Rosal

Cine sunt angajaţii fictivi:

Marian Goleac: fost director în societatea primăriei Sectorului 4 timp de două decenii. De la gospodărit spaţii publice, a trecut brusc la intermedieri de publicitate pentru televiziuni. Potrivit captura.ro, Goleac s-a angajat pe un salariu brut de 17.000 de lei (aproximativ 3.500 de euro), la regia Media Sales Factory, fondată de Laurenţiu Ionete. Banii erau decontaţi la negru de Etno TV printr-un sistem paralel de compensare. 

Filmul s-a rupt în august 2021, când Felix Rache a preluat jumătate din acţiunile posturilor de muzică lautărească, iar regia de publicitate (Media Gold) a naşei sale de cununie (Brânduşa Vlanga) a înlocuit-o pe cea a lui Ionete, arată sursa citată. 

Sorin Ceacâr, consilier PSD, transferat de la USR, a fost angajat patru aniu, în perioada martie 2018 - noiembrie 2021 ca redactor „de teren” la casa de producţie Etno şi Taraf, Capodopera Production, parte şi ea atunci din holdingul Rosal. Consilierul PSD a încasat de aici 482.107 lei brut, sumă pe care firma o consideră prejudiciu şi o pretinde în instanţă de la fostul manager.

Loredana Murariu, despre care captura.ro spune că este o apropiată a primarului Daniel Băluţă. Ea a primit un job de asistent manager la casa de producţie Capodopera Production, unde nu s-ar fi prezentat niciodată. Arhiva de personal a companiei arată însă că a fost angajată acolo din iunie 2018 până în octombrie 2021. În trei ani şi patru luni, a încasat venituri brute de 342.338 lei.

Maria Ramona Popa a primit 10.389 lei brut din decembrie 2019 până în august 2021. În această perioadă a fost oficial economistă la casa de producţie a televiziunilor Rosal (Capodopera Production) şi la compania care deţine licenţa Taraf TV (Real Top Media), condusă atunci tot de fratele managerului Rosal.

Renata Alexandra Dincă este singura din reţea care a venit la serviciu, spun foştii angajatori. Din februarie 2020 până în septembrie 2021 a fost plătită cu 144.085 lei la Etno & Taraf, dar salariul ei nu a fost adunat la prejudiciile revendicate acum în instanţă de la fostul director al televiziunilor folclorice.

Omul care a dispus angajările fictive pentru clientela PSD la Etno TV şi la Taraf TV este fratele mai mic al managerului Rosal, Jean Niculescu, fostul director al televiziunilor între 2012 si 2021. Acesta este membru din 2018 şi în Consiliul de Administraţie al Rosal Grup, condus de fratele său mai mare, Bogdan Niculescu, notează sursa citată.

Jean Niculescu a încheiat actele contestate acum chiar de posturile tv pe care le-a condus timp de nouă ani: pe 23 martie, Etno si Taraf au deschis acţiune împotriva lui în instanţă pentru recuperarea prejudiciului creat de salarizarea unor oameni care n-ar fi lucrat acolo nici măcar o zi.

Situaţia a ieşit la iveală acum, pe fondul luptei dintre acţionarii companiei Rosal (familia Prigoană) şi managementul acesteia (fraţii Niculescu) pentru controlul afacerii de salubritate şi a portofoliului de contracte publice. Prieteni pe vremuri, combatanţii de azi se înfruntă în zeci de plângeri penale şi litigii comerciale.

Întorşi la butoanele posturilor Etno TV şi Taraf TV, familia Prigoană l-a concediat pe fostul executiv Jean Niculescu (în septembrie 2021) şi l-a acuzat totodată că ar fi delapidat holdingul împreună cu fratele său, directorul Rosal. Televiziunile sunt conduse acum de Honorius Prigoană, fiul cel mare al milionarului Silviu Prigoană, fost politician şi mogul de presă. 

Între timp, lui Prigoană Junior i s-a alăturat în afacere Felix Rache, actual vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Buzău, fost jurnalist şi consilier de comunicare al premierului Mihai Tudose. Rache deţine acum jumătate din acţiunile Etno TV şi Taraf TV (prin intermediul firmei Planning Media), în urma unei tranzacţii parafate în vara lui 2021.  

Nici Laurenţiu Ionete şi nici Felix Rache, patron la Etno TV, nu au putut fi contactaţi de captura.ro. 

Pe subiectul angajărilor fictive comunică însă asociatul lui Rache, Honorius Prigoană, manager al posturilor tv şi acţionar majoritar în compania Rosal Grup. De anul trecut, Prigoană Junior e în război total cu fraţii Niculescu pentru controlul afacerii de salubritate.

„Laurenţiu Ionete era destul tulburat pe chestia asta cu Goleac. La discuţia finală, când l-am anunţat că încheiem colaborarea, ne-a şi spus: <băi, m-am speriat când m-am uitat pe Internet să văd pe cine mi-au angajat ăştia>. Ionete e un tip decent, nu are treabă cu interlopi sau personaje din zona respectivă. Nu ştiu însă dacă Goleac mai lucrează la el, n-am mai avut discuţii ulterioare, noi am oprit atunci complet aranjamentul cu regia lui Ionete şi tot ce decurgea din acesta, la vedere sau nu”, a declarat Honoriu Prigoană pentru captura.ro.

Captura.ro citează şi un e-mail trimis de Laurenţiu Ionete către noua conducere a Etno şi Taraf, după eliminarea lui Jean Niculescu, fostul manager. 

„(…) În ianuarie 2021, Alex (Jean Niculescu – n.r.) m-a rugat să angajez pe cineva care era util postului sau grupului dvs de companii. L-am angajat cu acte în regulă pe respectivul în poziţia de director de dezvoltare.
 
În fiecare lună din perioada mai sus indicată i-am plătit salariul convenit (17 k ron brut lunar). Suma era scăzută din total realizat publicitate lunară (de ex: într-o lună în care se făceau 100 k realizat total publicitate, 17 k mergeau la salariat plătiţi direct de noi, 35 k erau comision şi 48 k îi plăteam staţiei).
 
Consumurile rezultate au fost înregistrate ca atare, lunar, în conta. În momentul apariţiei situaţiei litigioase între etno şi MSF (Media Sales Factory – n.r.), m-am trezit că mi se cer nişte bani din urmă, bani pe care-i plătisem în numele şi în interesul vostru! Este totalmente unfair şi nu aş vrea să evoc aici riscurile juridice pe care vi le asumaţi (rosal, anchete, primărie, dna ….). Adică eu am vrut să vă ajut cu ceva şi m-am trezit în alt film (…)”

Găsiţi investigaţia integrală, pe Captura.ro, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus