Skip to main content

Fost şef în SRI a ajuns profesor la Facultatea de Jurnalism. Pe când era încă şef în SRI, a semnat şi articole în Libertatea şi Republica

 
Fost şef în SRI a ajuns profesor la Facultatea de Jurnalism. Pe când era încă şef în SRI, a semnat şi articole în Libertatea şi Republica

Între 2017 şi 2022, Antonio Amuza a predat studenţilor. A lucrat şi ca sociolog la IRES. A publicat în presă, în Libertatea şi în Republica. Fără să fie cunoscută aparteneţa sa la Serviciul Român de Informaţii, arată Libertatea într-un articol amplu despre Amuza

Publicitate

Chiar astăzi, Antonio Amuza (34 de ani) a fost validat de Senatul Universităţii Bucureşti pentru postul de asistent universitar la Facultatea de Jurnalism. Cu prilejul candidaturii, Amuza a precizat în CV că a fost şef al Departamentului de Resurse Umane (HR) la SRI. Asta după ce anterior, în două CV-uri consultate de Libertatea, Amuza a evitat să numească Serviciul Român de Informaţii ca angajator. 

Informaţiile au fost dezvăluite de jurnalista Emilia Şercan, într-o postare pe Facebook, în care subliniază că acest candidat „nu are background academic, nici interesele de cercetare şi nici experienţă practică în zona campaniilor de publicitate, comunicării de criză sau a introducerii în publicitate, domenii pe care ar urma să le predea din toamnă ca titular la FJSC”. 

În interiorul facultăţii a existat o contestaţie la această candidatură din partea unei membre a Consiliului Facultăţii de Jurnalism, profesoara universitară Raluca Radu, care este şi directoarea Departamentului de Jurnalism. Aceasta acuză faptul că Antonio Amuza nu are legătură cu domeniul pe care urmează să-l predea – publicitatea, arată Libertatea

Libertatea a mers pe urma CV-urilor din trecut ale lui Antonio Amuza şi a descoperit că acesta a evitat să menţioneze că lucra şi la SRI. 

În 2021, când a candidat pentru un post de conferenţiar universitar la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, a scris în CV că este „deputy team manager - HR - Ro Gov”.

Într-un CV precedent, aflat pe site-ul Universităţii Bucureşti, Amuza a scris doar „HR deputy manager” fără să precizeze unde.

Contactat de Libertatea, Antonio Amuza susţine că, din punct de vedere legal, nu există niciun impediment să predea cursuri studenţilor şi să fie şi angajat al SRI:

„Legea 81 privind statutul cadrelor militare nu doar că permitea activitatea didactică, ba chiar o încuraja. Am făcut asta inclusiv la Sociologie, unde repet, predau deja de nouă ani. Iar la Facultatea de Jurnalism am făcut-o în ultimul an şi jumătate”. 

Întrebat dacă sesizează, în schimb, o problemă de etică legată de faptul că a activat la SRI în timp ce preda, Amuza a invocat patriotismul. Eu nu ştiu să fie ceva mai moral decât patriotismul, dacă ar fi să mergem până acolo cu discuţia, dar nici nu vreau să o dau în patetisme.

Articolul integral, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus