Skip to main content

SPECIAL despre cazul CTP! De la Sergiu Toader: CTP nu a rămas fără job, ci doar p(r)ostul fără “cap”! Aşa se întâmplă când plutonierii fac televiziune şi când poştaşul scrie scrisorile în loc sa le distribuie

 
SPECIAL despre cazul CTP! De la Sergiu Toader: CTP nu a rămas fără job, ci doar p(r)ostul fără “cap”! Aşa se întâmplă când plutonierii fac televiziune şi când poştaşul scrie scrisorile în loc sa le distribuie

TEXT EVENIMENT, special pentru Paginademedia.ro! "Concedierea lui CTP nu este neapărat o ştire. Aşa se întâmplă când plutonierii fac televiziune şi când poştaşul scrie scrisorile în loc sa le distribuie. Ştirea este ca tipi modeşti cultural şi intelectual, mânaţi de banii unora mai proşti ca ei, vor păcăli în continuare publicul român."

Publicitate

Concedierea lui Cristian Tudor Popescu de la Digi24 l-a mişcat pe Sergiu Toader, cel care a construit redacţia Realitatea TV acum mulţi ani. Şi care a coordonat, înainte, Ştirile Pro TV.

Din Noua Zeelandă, Sergiu Toader a scris un text special pentru Paginademedia.ro. O analiză a cazului CTP - gazetar care apărea la Realitatea în anii în care Toader conducea redacţia. Povesteşte cum "îi amuţea şi pe regizorii de platou." Lumea era mută când punea "diagnostice". Când oameni precum CTP vorbesc "se face linişte până în stradă!".

Un text despre nevoia de "minţi" în televiziune, de oameni care vorbesc şi scriu "cu bibliotecile din spatele lor". Chiar dacă "e posibil să nu vă placă, nu poţi să îi ignori". "Lipsa acestor minți din redacții și din grilele de televiziune este infinit mai păguboasă decât prezența lor", spune Sergiu Toader.

Sergiu Toader:

- "CTP nu a rămas fără job, ci doar p(r)ostul fără “cap”!:, scrie Sergiu Toader. "El este angajat de foarte mult timp de publicul său. Pe care îl captivează în conQnuare cu intervențiile lui. Chiar și în lumea de astăzi, el reușește să facă audiență, trafic și să genereze like uri."

- România bolnavă cronic de securism şi de comunism este de zeci de ani sub bisturiul lui Cristian Tudor Popescu, un "chirurg" al vorbelor, cam antipatic şi uşor coleric. Face parte din generaţia pe care noi am vrut să o îndepărtăm, dar la care ne-am raportat tot timpul. 

- Să aduci ştiinţă, cultură şi artă în discursul de televiziune nu este la îndemâna oricui. Îţi trebuie cunoştinţe solide, curiozitate şi mai ales gândire critică.

- Puţini sunt astăzi cei ce jonglează cu raţionamentele şi care reuşesc să demanteleze incompetenţa şi ticăloşia consolidatş a guvernanţilor români. CTP, ca şi Nistorescu sau Cristoiu, sau ca Tănase, Tatulici, Pleşu, Liiceanu, Cioroianu sau ca doamna Pippidi au oferit industriei media din România discurs autentic şi ştaif intelectual. E posibil să nu vă placă, e posibil să fi aflat că nu sunt neaparat şi repere morale, dar nu poţi să-i ignori. 

Este al doilea caz care l-a atins pe Sergiu Toader. În urmă cu un an, scria pentru Paginademedia.ro un alt text antologic: "Lui Tolontan, nici măcar o caracatiţă nu i-ar fi aduc Oscarul!"

Citeşte şi: TEXT EVENIMENT! Sergiu Toader. Da, acel Sergiu Toader! "Lui Tolontan, nici măcar o caracatiţă nu i-ar fi adus Oscarul!"

Citeşte şi: CTP, scos din grila Digi 24 după emisiunea de vineri, în care a punctat pericolul ca SRI să ajungă ca Securitatea şi în care a criticat gafa lui Prelipceanu

Textul integral:

Sergiu Toader: JOBLESS, N-AM NEVOIE DE JOB

Text pentru cunoscători

"Hai, camera unu, stai pe general, trei, doi, unu, sunteţi! Ta daaaa" şi foşgăiala încetează! Holurile lungi şi întunecoase, de regulă însufleţite de visuri mari, ego-uri umflate şi paşi mărunţi, sunt acum goale.

Redacţia, imună deja la vorbeţii de pe ecran, e acum mută! Chiar şi "băieţii de la coarne", plictisiţi şi obosiţi de atâta stat în picioare lângă cameră, devin atenţi. CTP explică de ce România este un stat în plină disoluţie. Apoi, îi amuţeşte şi pe regizorii de platou. Demonstrează cum acţionează şirul lui Fibonacci în politica românească.

Cum aleşii şi puşii cu mâna sunt rezultatul troglodiţilor şi al ticăloşilor precedenţi. Sau cum preşedinţi fără dotări din naştere au avut mereu nevoie de osul penian al serviciilor, ca să fie siguri că imatura societate românească îi va accepta tot timpul, ca într-un viol consimţit.

Sunt mult trăitor prin redacţii şi acum ştiu sigur că mâine dimineaţă audienţele nu-mi vor provoca iar ficatul. Dacă televiziunea amuţeşte inside când se difuzează un program sunt şanse mari ca şi "outside-ul" să o urmeze. Am învăţat de asemenea că într-o redacţie, chiar dacă ciufuţi şi leneşi, ştiutorii de carte, mobilaţii la cap şi intelectualii subţiri sunt cea mai preţioasă resursă. Când ei vorbesc, se face linişte până în stradă!

România bolnavă cronic de securism şi de comunism este de zeci de ani sub bisturiul lui Cristian Tudor Popescu, un "chirurg" al vorbelor, cam antipatic şi uşor coleric. Face parte din generaţia pe care noi am vrut să o îndepărtăm, dar la care ne-am raportat tot timpul. Să aduci ştiinţă, cultură şi artă în discursul de televiziune nu este la îndemâna oricui. Îţi trebuie cunoştinţe solide, curiozitate şi mai ales gândire critică.

Puţini sunt astăzi cei ce jonglează cu raţionamentele şi care reuşesc să demanteleze incompetenţa şi ticăloşia consolidată a guvernanţilor români. CTP, ca şi Nistorescu sau Cristoiu, sau ca Tănase, Tatulici, Pleşu, Liiceanu, Cioroianu sau ca doamna Pippidi au oferit industriei media din România discurs autentic şi ştaif intelectual.

Sigur, nici unii dintre cei enumeraţi nu se ridică la înălţimea standardelor noastre morale, profesionale şi intelectuale, motiv pentru care îi vom blama continuu. La urma urmei, asta fac şi ei înşişi, între ei.

În buna tradiţie românească, se urăsc cu pasiune şi cu consecvenţă, dar asta nu-i face mai puţin pertinenţi. E posibil să nu vă placă, e posibil să fi aflat că nu sunt neaparat şi repere morale, dar nu poţi să-i ignori. De la ei mai puteai afla despre satul planetar al lui Marshall McLuhan sau despre "hiper realitatea" lui Jean Baudrillard.

Lipsa acestor minţi din redacţii şi din grilele de televiziune este infinit mai păguboasă decât prezenţa lor. Tinerii jurnalişti ar fi avut astfel ocazia măcar să ştie cu cine nu vor să se identifice, decât să nu ştie nimic. Să te identifici cu neantul nu e o soluţie.

Ştirea este ca tipi modeşti cultural şi intelectual, mânaţi de banii unora mai proşti ca ei, vor păcăli în continuare publicul român.

Concedierea lui CTP nu este neapărat o ştire. Aşa se întâmplă când plutonierii fac televiziune şi când poştaşul scrie scrisorile în loc sa le distribuie. Ştirea este ca tipi modeşti cultural şi intelectual, mânaţi de banii unora mai proşti ca ei, vor păcăli în continuare publicul român.

Care, prin comparaţie cu marea de borhot mediatic, va considera luciul de lac tocmai bun de scăldat ochii. Ştiu, e greu să accepţi public că ai greşit, dar ăsta e semn de maturitate şi igiena profesională. Face parte din grila de programe, se numeşte emisiunea "şi noi greşim". Sau, şi mai simplu, onestitate.

Suferinţele lui Werner în ţara ciucilor, cîţilor şi a măciucilor sunt profunde şi îndelungate. Prăbuşit sub propria-i importanţă şi a feluritelor premii europene, anunţă brav că ştie cine a lansat documentele în presă. Caraghiosul nu s-a aflat nici un moment la înălţimea funcţiei. Pentru el, conturul politic, economic şi social al României este dat de forma caschetelor de pe capetele securiştilor şi ale impostorilor pe care se sprijină.

Ar fi putut fi momentul său de glorie, răspunzând imediat îngrijorărilor românilor, nicicum spunând, ca un caschetar adevărat că "ştim cine le-a dat în presă". Daţi-ar viaţa minte pe măsura funcţiei şi consilierii vorbe la înălţimea ta!

CTP nu a rămas fără job, ci doar p(r)ostul fără “cap”! El este angajat de foarte mult timp de publicul său. Pe care îl captivează în continuare cu intervenţiile lui. Chiar şi în lumea de astăzi, el reuşeşte să facă audienţă, trafic şi să genereze like uri. Uneori este agasant, ca Stanca, Buscu sau Rogozanu, care scriu cu bibliotecile din spatele lor. Evident, au lucrat pentru moguli şi probabil că au şi traversat pe roşu.

Dar toţi aceşti jurnalişti au ceva în comun; se pot reprezenta singuri, nu au nevoie neapărat de un outlet media, ci au nevoie de public. Şi spre deosebire de acum 20 de ani, căile de a ajunge la public sunt nelimitate şi instante.

Realitatea a demonstrat şi demonstrează că joburile lor nu sunt în pericol. Însă dispariţia lor de pe piaţă le-ar crea probleme mari caschetarilor; ar rămâne fără obiectul muncii si ar trebui să se slugărească singuri.

Sergiu Toader
Christchurch, Noua Zeelandă, Iunie 2022

P.S. Fostilor colegi, care se pregatesc sa lanseze o televiziune de stiri, le doresc minte si inspiratie!

Citeşte şi: TEXT EVENIMENT! Sergiu Toader. Da, acel Sergiu Toader! "Lui Tolontan, nici măcar o caracatiţă nu i-ar fi adus Oscarul!"

Citeşte şi: CTP, scos din grila Digi 24 după emisiunea de vineri, în care a punctat pericolul ca SRI să ajungă ca Securitatea şi în care a criticat gafa lui Prelipceanu

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dragomir Lăban Dragomir Lăban
    Da' când și cât a manipulat, si cât a fost si este trompeta securismului nu mai conteaza(incepand cu sustinerea mineriadelor si pana in zilele astea)?Uite domne daca e destept, poate sa-si bata joc de noi si de viața noastră,si sa-l lăsam ca nu e prost si-i lasa pe unii cu gura cascată!Foarte mișto,Sergiulică,Sergiulică!Zi asa e de bine?Așa eveti si in NZ?
  • SobySobea SobySobea
    @Leo, acum am nimerit că Pândaru va prezenta ediție specială de la Digi 24 și începe de la 20:00, nu de la 19:45. În plus, Business Club s-a prelungit cu câteva minute și se termină de la 19:45, urmează știrile din sport și meteo de la 19:50 și începe ediția specială de la 20:00.

    Din promo-urile Digi 24, am văzut că revine și Ediția de dimineață cu Lucian Mândruță duminica de la 10:45, deci Digi 24 lucrează la grila lor de toamnă, prezentatorii își vor schimba tronsoane pe unde erau, iar revin emisiunile lor consacrate după câteva luni de pauză.

    Nu este o aberație, știu eu sigur din promo-urile Digi 24.
  • SobySobea SobySobea
    @Leo, deja au schimbat grila de programe, iar în locul unde a fost Cap limpede sunt ediții speciale cu Claudiu Pândaru.

    Deci, o să vedem 3-4 ore în direct cu Pândaru pe ecran... Mai ceva ca la Prelipceanu. În plus, Pândaru mai apare și la emisiunea În fața ta, dar și ca invitat la știrile Digi 24 pentru dezbateri.

    Se pare că am terminat cu vorbe despre plecări, concedieri și demisii de la UM24, văd că adevăratele plecări, concedieri și demisii s-au produs la Etno TV, unde au dat afară o groază de oameni din cauza la probleme financiare. UM24 va rămâne același ca până acum.
  • Leo Leo
    Vai de capul si de zilele mele ce articol "maro". Macar e scris comic, dar plin de exemple abjecte de la un personaj asemeni.

    Doi la mana, cum draq sa-l compari pe CTP cu nenorocirile alea de catrcase umane odioase?

    In rest, numai de bine...aaa era sa uit:

    Soby inceteaza cu comentariiile repetitive despre "plecarile, concedierile si demisiile" vietii de la UM24. Gata, opreste-te (asta ca sa nu te tavalesc :D )!
  • SobySobea SobySobea
    Pagina de media, de ce nu postați astăzi articole noi?
  • Ziaristiilu' peste Ziaristiilu' peste
    Altu' care face pe deontologu' da' când era la stăpân nu zicea nici " pîs"!Ia zi-ne mai Sergiulica, cand erai tu șăfuleț la Protivi, de câte ori ai criticat pe post, în direct, gafele colegilor?
    Iar când ne pomenești de ***i a Nistorescu și Coroiu, ne aducem amintești ce aluat ești făcut!
  • Remider! Remider!
    "Cand bagi cheia in cantact la Audi si o invarti la un sfert, auzi cum porneste motorul. Asa trebuie sa fie si redactia de stiri fata de patron. Nu-i asa, Sergiule?" - parca asa zicea SOV intr-o stenograma. Era ceva si cu "prin batista", dar nu-mi mai aduc aminte bine. Ce vremuri au fost? Acum, la cate plecaciuni a facut in fata lui SOV, e patron in NZ. Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului!
  • SOV SOV
    Text eveniment, râd de mă scap pe mine, mă jur... Omul a rămas în negura vremurilor de pe urma cărora a profitat din plin, cu nostalgii după Doru Bușcu (ajuns un pesedist sinistru, îmbogățit din sacoșele lui Vîntu și Dragnea), Costi Rogozanu (un comunist boem) și Stanca nu se știe care. Plus tripleta de „intelectuali” Nistorescu, Cristoiu, Tatulici, niște reale repere de *** în presa românească.
  • geo geo
    Margo, mai degrabă la TVR Info se referă !
  • B.A.M B.A.M
    @margo, EuroNews e DEJA lansat. El folosește viitorul pentru verbul "a lansa", respectiv varianta cu "să": "să lanseze". Deci mă îndoiesc că e vorba de EuroNews...
  • SobySobea SobySobea
    @margo, după ce CTP a fost concediat de la Digi 24, ce crezi că va face Digi 24? Urmează val de plecări sau demisionează Pândaru și Negruțiu?
  • margo margo
    @bam se refera la euronews

    mi-a placut analiza lui sergiu, direct ca intotdeauna si fara sa se impiedice de corectitudine politica

    o mica observatie: stanca nu mai scrie de mult, poate pe lumea cealalta (daca la george stanca se refera, alt stanca inteligent si cult eu nu mai stiu)
  • Dan Ioan Dan Ioan
    Foarte bine zis, mă ung pe suflet comentariile reale, părerea critică și personală.
  • B.A.M B.A.M
    La ce se referă în post scriptum? Ce televiziune de știri urmează să se lanseze?
  • Flori Petre Flori Petre
    CTP dădea postului credibilitate. La antene nu ma uit de vreo 15 ani. Noroc ca pot citi presa on line.

Trimite un comentariu

sus