Skip to main content

CTP, scos din grila Digi 24 după emisiunea de vineri, în care a punctat pericolul ca SRI să ajungă ca Securitatea şi în care a criticat gafa lui Prelipceanu

 
CTP, scos din grila Digi 24 după emisiunea de vineri, în care a punctat pericolul ca SRI să ajungă ca Securitatea şi în care a criticat gafa lui Prelipceanu

"Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conţinutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul", scrie gazetarul Cristian Tudor Popescu pe Facebook. într-o postare cu titlul "Diagnosticul - mai dăunător decât boală."

Publicitate

"Este o hotărâre unilaterală, care aparţine Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala", notează CTP.

Contactat de Paginademedia.ro, gazetarul a menţionat că a avut o discuţie cu conducerea postului. "Motivele mi-au fost spuse într-o convorbire telefonică pe care am avut-o cu conducerea postului. A fost analizată această ultimă emisiune, de vineri şi au luat decizia", a declarat CTP pentru Paginademedia.ro.

Ce a spus în emisiunea de vineri?

Printre altele, a vorbit despre modificările la legile Siguranţei Naţionale şi pericolul ca SRI să aibă puteri sporite şi să ajungă ca Securitatea din perioada comunistă.

Totodată, CTP a cristicat şi gafa lui Cosmin Prelipceanu, cu un tânăr prezentat ca viitor soldat rus.

Înainte de alte detalii, postarea lui Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu: Diagnosticul – mai dăunător decât boala

Emisiunea Cap Limpede de vineri, 03 iunie, nu a fost ultima din acest sezon, a fost ultima. Nu ne mai vedem la toamnă. Analizând conţinutul acestei emisiuni, conducerea postului a decis să înceteze colaborarea cu subsemnatul. Este o hotărâre unilaterală, care aparţine Digi 24. Diagnosticele puse în Cap Limpede final au fost considerate mai dăunătoare pentru imaginea postului decât boala.

Ar fi trebuit să mă despart de mult de Digi 24.  Am mai rămas din respect faţă de telespectatorii emisiunii Cap Limpede şi de partenerul meu de dialog, domnul Claudiu Pândaru. Acum, sunt dezlegat.

Nu există vreo televiziune de ştiri la care să iau în considerare a mă „transfera”. Poate că ne vom revedea pe youtube, mă voi gândi. Deocamdată, iau o pauză video. Dar, ne putem întâlni în continuare în scris, în Republica, pe facebook şi, audio, joia dimineaţa, la Europa FM. Deşi concediat, nu plec în concediu.

SRI vrea să fie mai tare decât Securitatea

„Partidul unic aflat la putere doreşte să aibă serviciile în mână ca pe o unealtă” iar scopul final al acestor texte de lege „este să redea SRI-ului funcţia fundamentală a Securităţii”, care era „să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului”, a spus CTP despre modificările care sunt în pregătire la legile Siguranţei Naţionale.

CTP (transcriere via Digi24):

Gândul n-a fost că SRI-ul acum, prin aceste texte care ar urma să devină lege, vrea să devină egalul Securităţii. Nu, vrea să fie mai tare decât Securitatea. 

„Vă daţi seama ce statut şi ce statură se prevede pentru SRI şi SIE în aceste condiţii? Vor fi mai presus de lege. Şi aşa apartenenţa la un serviciu secret prezintă un pericol din punct de vedere psihologic. Persoana care lucrează acolo capătă un complex de superioritate asupra celorlalţi muritori din ţara respectivă. 

Obiectivul Securităţii era să controleze starea de spirit, opinia maselor, să identifice şi să juguleze curentele împotriva regimului, respectiv regimului Ceauşescu. Asta îşi doreşte orice putere din lumea asta. Să aibă la dispoziţie acest mecanism, această armă a serviciilor cu care să poată să prevină din timp orice mişcare care s-ar putea forma, transmite în mase şi la un moment dat să ducă la ieşiri în stradă, la revoltă împotriva Puterii. Astea trebuie să fie sigrumate din faşă. Asta se doreşte.

Când eşti într-o democraţie veche şi autentică, cum sunt totuşi pe globul ăsta, acest obiectiv nu poate fi atins sau poate fi atins pentru scurt timp. Pentru că există nişte macanisme de control, verificare şi de acţiune, există o presă mult mai puternică decât cea din România, o presă care nu este propagandizată în proporţie de 90%, cum este presa din România.

Gafa lui Prelipceanu, criticată

CTP a criticat şi gafa făcută de Cosmin Prelipceanu. În emisiunea lui, a fost prezentat un interviu cu un tânăr, dat ca viitor soldat rus care vrea să conducă tancuri. Filmul era vechi de 14 ani, era realizat într-o discotecă, tânărul vorbea despre muzică, iar subtitrarea nu avea nicio legătură cu ce spunea el, de fapt.

Cristian Tudor Popescu (transcriere via Libertatea):

"Este vorba despre o minciună neagră. Există gri, există mai multe trepte de gri în fake news. Ăsta este un fake news negru, nu are legătură nimic cu nimic.

„Principiul sacrosanct” al meseriei este să verifice orice informaţie, chiar dacă „ştirea respectivă poate să fie direct de la preşedintele Statelor Unite”. „Încerci pe cât posibil să o verifici. În cazul de faţă, este o ştire de 14 ani”.

„Cum să nu traduci ce se spune efectiv în limba de pe ştire? Deci, acolo se vorbea rusă. Dacă vrei să dai o astfel de ştire, tu trebuie să vezi, jurnalist profesionist… Eu întotdeauna mă duc şi caut originalul, să văd cum sună în limba de origine, pentru că pot să apară traduceri care să deformeze”.

Citeşte şi: Gafă la Digi 24, semnalată de G4Media. Un clip viral de acum 14 ani, prezentat ca discuţie despre război

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • bibi bibi
    pacat abia asteptam emisiunea de vineri seara,se pare ca pcr nu a murit
  • SobySobea SobySobea
    @Leo, uite că după concedierea lui CTP, urmează val de plecări. După cazul Pătraru, au fost restructurări unde 700 de angajați au fost concediați, iar după cazul CTP, vor fi val de plecări și vedem unde își aleg viitorul.

    Adevăratul Negruțiu a fost cel care a fost la Gândul (dinainte de Gândul a lucrat la Adevărul și Curentul, pe site-ul Republica scrie că a fost doar la Gândul și Curentul, dar și el a fost la Adevărul ca reporter dinainte de 2005), iar adevăratul Pândaru a fost cel care a fost la Gândul, PRO TV (După 20 de ani) și Mediafax (dinainte de Gândul a mai fost și ca reporter la Știrile PRO TV, Realitatea TV, Radio România și RFI, pe site-ul Republica scrie că a fost doar la Gândul, Mediafax, PRO TV (reporter și mai apoi realizator la După 20 de ani) și RFI, a mai fost și la Radio România, dar se zvonește că a lucrat și la Realitatea TV tot ca reporter, tot pe site-ul Republica mai scrie că și are experiență de peste 17 ani la media, dar el și-a început cariera chiar de când era la facultate și avea vreo 19-20 de ani).

    Conform site-ului Libertatea, Prelipceanu cică s-a născut în 1976 la Constanța și nu în 1974 la Timișoara. Pândaru cred că este născut ori în 1977, ori în 1978, iar Negruțiu e născut cred că în 1975.
  • Leo Leo
    @Man, foooarte bine punctat! 100% adevarat ce ai scris;

    Trebuia invers, janghina aia care a distrus Digi (prelipceanu) trebuia eliminat si felicitat CTP!

    Dar nu se poate asa ceva cat timp *** taie si spanzura in trust, si impreuna cu cei mai anti-televiziune, Pandaru & Negrutiu, distrug definitiv Digi24.
  • Dac Dac
    DIG24 s-a transformat in Antena 24
  • shush shush
    Presupun ca *** de Prelipceanu a ramas acelasi frustrat *** si egoist dar care vrea sa dea impresia ca e un om echilibrat
  • Man Man
    Nu a fost o "gafă" a fost o "făcătură" ! După așa ceva postul Digi24 TREBUIE să-l concedieze pe Prelipceanu, altfel acesta devine toxic pentru reputația postului !
  • Man Man
    DIGI 24 se va compromite, va deveni că Antena 3 daca nu îl concediază pe Prelipceanu. Va pierde și colaboratori valoroși, poate și salariați corecți. Ăla nu are ce căuta la un post de știri respectabil.
  • Man Man
    Corect deontologic, drept, moral, Cosmin Prelipceanu trebuia concediat, falsificator al adevărului, iar CTP trebuia felicitat pentru atitudine ! Prelipceanu nu e gazetar.
  • SobySobea SobySobea
    @SobySobea, eu sunt adevăratul SobySobea, te rog să nu mai folosești numele meu.

    Apropo, văd că după concedierea lui CTP la Digi 24 am văzut și schimbări: Se pare că ce am spus eu de pastila economică Verdice este doar lunea de la 19:40 după emisiunea Business Club din ce am văzut eu ieri, după ce s-a terminat Business Club astăzi nu a mai apărut rubrica Verdice. Până ieri era joia de la 15:40. Astăzi din ce am văzut eu pe promo-urile Digi 24, a revenit și Tiberiu Troia la emisiunea La volan după câțiva luni de absență, la emisiune rămâne și Bogdan Mirică ca prezentator. Cât timp era Tiberiu Troia în concediu era Ana Maria Tuică, reporter pe secția social la Digi 24 în locul lui, dar a fost temporar.

    Văd că la știrile din sport și meteo, Digi 24 a început să stea prost și la capitolurile știrile sportive și meteo. La Sport și la Știrile Digi Sport a rămas doar Simona Țăranu din ce am văzut eu în ultimele zile (mai era o tipă care prezenta tot știri din sport și Știrile Digi Sport, nu am mai văzut-o de câteva luni, pe semne a intrat ori în concediu de maternitate, ori a plecat), iar la meteo a rămas doar cu o fostă tipă de la TVR (era blondă și acum este vopsită brunetă) și o altă prezentatoare de meteo care apare doar la matinal.
  • SobySobea SobySobea
    @SobySobea - pardon; vechiul prost de serviciu
  • Leo Leo
    @Mile, mi-e Mila de tine. Cum poti da reper Antena 3? Ori esti nascut dupa ultima ploaie ori ai trait degeaba pana la varsta pe care o ai.

    Care Antena 3? Aia cu "consultari nationale" de ptostit prostii?

    Psi hai sa va dau un pont: Maria sa Platitul cu 45.000€ ce plange de mila saracilor, el avand in toata televiziunea asemenea oameni care sunt platiti "regeste" cu salarii pana-n 2600 LEI, cica face el consultari pe post, dar ce nimeni nu a verificat sau macar nu a fost atent, la asa numitele "consultari nationale" intra in direct fix aceeasi oameni si (culmea) fix cu aceleasi "nume"! Va spun eu care am prins vre-o 4 editii de Gadea mizerul in direct, cu aceleasi "consultari" unde intrau in direct fix tu itboamenii din "consultarile" anterioare si fix cei care au intrat si in urmatoarele. A draq coincidenta, este?

    Televizuina asta ***, e unul dintre *** jurnalismului mondial!

    Minciuni si manipulari au toate (da toate) in 'meniu' dar Rtv si A3 sunt cele mai nocive prin prizma dezgustatoarelor mitocanii care le expun atar pe fata (ecran) cat si pe la spate...prin derapajele financiare strigatoare la cer! Dar ce sa zic? Ce-mi e 1800 lei ce-mi e 45.000€? E fix pe aproape, nu e asa carcaso cu mutra de personaj de desene animate?

    Eu chiar refuz sa gandesc cum acest nemernic, ***, balbait, care nu poate citii un text sau nu poate enunta o idee cap-coada fara greseli si incurcari, poate fi si director A3 si platit ca pe alta planeta (45.000 €)!!!

    Si tu stimate domn dai exemple ca Antena3? Prnibil sa fi prost si sa mai si dai cu parerea....
  • SobySobea SobySobea
    @A, au plecat foarte mulți de la Digi 24 din cauza lui Prelipceanu. Uite că CTP a fost dat afară după ce a zis ceva negativ de SRI și clipul ăla cu Dimitri dată la Jurnalul de seară.

    După ce CTP a fost concediat, urmează val de plecări de la Digi 24 sau demisiile lui Pândaru și Negruțiu de la Digi 24. După demisiile lui Pândaru și Negruțiu de la Digi 24, nu vor mai colabora nici cu Digi FM.
  • A A
    Da, ce sa zic, trist dar mai ales periculos ce s-a intamplat. Pentru mine e un semnal ca nu mai avem presa libera in Romania. CTP, fie ca ne place, fie ca nu ne place, a ramas mereu un jurnalist fenomenal, vertical si incisiv, deci la nivel uman e o mizerie ce s-a intamplat la Digi. Sper sa se duca de rapa Digi, e o hazna mai mare decat RTV si Antele, cine stie ce spun... stie ce spun.

    Iar CTP sa-si faca canal de Youtube sau un podcast, oamenii se vor duce dupa el acolo. Sau sa se duca la PRO TV, acolo mi se pare ca ar mai fi niscaiva loc pentru oameni ca el. Ar fi win-win daca reuseste sa-l ia PRO TV, sa vedem daca se misca oamenii sa-l inhatze.
  • Julien Julien
    Crucisatorul presei romanesti si-a asumat si rolul de kamikaze. Deh, razbelu', bata-l vina.
  • SobySobea SobySobea
    @SobySobea, eu sunt adevăratul SobySobea. Te rog să nu mai folosești numele meu.

    Și eu nu sunt noul prost de serviciu.

Trimite un comentariu

sus