Skip to main content

Termeni încurcaţi în cazul Bădălău: nu e lobby, cum au spus unele posturi TV. E dare de mită şi trafic de influenţă. Mesaj de la o asociaţie de lobby

 
Termeni încurcaţi în cazul Bădălău: nu e lobby, cum au spus unele posturi TV. E dare de mită şi trafic de influenţă. Mesaj de la o asociaţie de lobby

Asociaţia Registrul Român de Lobby vine cu precizări pentru „o serie de publicaţii şi televiziuni” care au afirmat că fostul senator Nicolae Bădălău, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile la cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), ar fi investigat pentru „acţiuni de lobby pentru companiile pe care le deţin copiii săi”.

Publicitate

În realitate, fostul senator Nicolae Bădălău este acuzat de către DNA pentru dare de mită şi trafic de influenţă.

„Asimilarea lobby-ului cu traficul de influenţă şi darea de mită este de natură să aducă prejudicii grave atât pentru activitatea de lobby, cât şi pentru cei care prin lobby contribuie la dezvoltarea şi recunoaşterea acestei profesii” afirmă asociaţia menţionată.

Care este diferenţa dintre „darea de mită”, „traficul de influenţă” şi „activitatea de lobby”?

Din punct de vedere legal, infracţiunea de dare de mită este definită de articolul 290 al Codului Penal, drept promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289 ce defineşte infracţiunea de luare de mită.

În ceea ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă, aceasta este definită de articolul 291 al Codului Penal, drept pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri.

Cât despre ce înseamnă şi ce presupune activitatea de lobby, aceasta este reglementată în Codul Ocupaţiilor din România şi se supune unor standarde internaţionale stricte ce privesc transparenţa, anticorupţia şi integritatea, totodată reprezentând o componentă a dreptului la petiţionare, prevăzut de art. 51 din Constituţia României, drept care se aplică atât persoanelor fizice cât şi persoanelor juridice, conform Registrului Român de Lobby.

Recunoaşterea legalităţii acestei activităţi este data de O.M.F.P.S. 1832/2011, ordin prin care se aprobă Clasificarea Ocupaţiilor din Romania (COR) şi unde la poziţia 243220 apare ca fiind recunoscută şi atestată legal activitatea de "specialist în activitatea de lobby", iar orice acţiune de lobby trebuie să respecte principiile internaţionale ce definesc regulile de funcţionare ale industriei, precum Principiile pentru Transparenţă şi Integritate în Lobby ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OCDE).

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Margo Margo
    Lobby sau mita e acelasi lucru adica dai bani ca sa obtii un avantaj pentru firma pe care ai ai, o protejezi sau care te plateste. Ceea ce face lobby ul legal e ca se taie factura. Adica e mita impozitata, deci legala.
  • Diferenta Diferenta
    @BAM,
    Pana cauti in DEX definitia lobbyului, iti spun eu diferenta: cand oferi bani, comisioane sau alte foloase unui primar pentru a da un contract de asfaltare firmei pe care o reprezinti, faci trafic de influenta+ dare de mita.
    Cand Asociatia pentru Dezvoltare Rurala Giurgiu se duce la primarii din judet sau ii aduna pe toti la o chermeza, ca sa ii convinga ca este bine pentru judet sa asfalteze drumurile din comune, fara sa dea/ promita comisioane pentru firma X saY, se cheama ca faci lobby.
  • B.A.M B.A.M
    Exact! Ne dați definiția dării de mita și traficului de influență, dar o evitați pe cea a lobby-ului, NECESARĂ pentru diferențierea de primele două.
    De ce evitați? Oare pentru că... sunt una și aceeași?
  • Adi Adi
    Foarte tare! Deci in articol ni se spune și care este definiția lobby-ului..

Trimite un comentariu

sus