Skip to main content

Burse pentru jurnalişti în valoare de 3.000 de euro

 
Sursa foto: Pexels.com
Sursa foto: Pexels.com

Burse pentru jurnalişti. Balkan Investigative Reporting Network oferă zece burse unor jurnalişti din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Publicitate

Jurnaliştii trebuie să aibă o idee de subiect de presă ce constă într-o investigaţie la faţa locului şi o documentare serioasă pe o temă dată. Care este tema, în continuare.

Bursele pentru jurnalişti sunt în valoare de 3.000 de euro şi sunt oferite prin intermediul programului Burse pentru excelenţă în jurnalism.

Cum se face înscrierea?

Propunerile de proiecte se primesc până pe 28 martie 2023 şi se trimit prin intermediul formularului disponibil AICI.

Mai multe detalii despre modul în care trebuie scris proiectul se face accesând acest link.

Tema subiectului de presă este Securitatea

Subiectul de presă propus pentru anul acesta trebuie să se încadreze în tema generală Securitate (Security).

Candidaţii selectaţi vor fi aleşi de către un juriu independent şi vor putea să participe la un program de dezvoltare profesională, care se va termina prin realizarea unui material de presă de tip longform, ce va fi publicat de către BIRN şi de partenerii săi media.

Materialul de presă poate să fie:

  • un reportaj
  • o analiză tip documentar sau o investigaţie

"Punem accentul pe relatări riguroase, dar cu impact, realizate la faţa locului – atribute asociate în mod tradiţional cu jurnalismul de calitate", spun organizatorii.

Programul Bursă pnetru excelenţă în jurnalism oferă:

  • suma de 3.000 de euro
  • îndrumare şi sprijin din partea reţelei jurnalistice regionale BIRN
  • posibilitatea de a participa la un seminar introductiv, organizat la Viena în perioada 13-16 mai, bazat pe tehnici de reporting şi storytelling
  • posibilitatea de a îmbunătăţi abilităţile de a relata şi investiga, lucrând în colaborare cu redactori profesionişti
  • calitatea de membru al reţelei Fellowship alumni, concepută pentru a sprijini crearea de legături între bursierii care au participat la program începînd din anul 2007

Neil Arun, editorul programului:

"Tema din acest an vă invită să analizaţi numeroase moduri în care securitatea sau dimpotrivă, absenţa acesteia - modelează societatea în care trăiţi.

Aţi putea, de exemplu, să examinaţi unele dintre instituţiile publice care sunt însărcinate să asigure o anumită formă de securitate.

Ce se întâmplă când această eşuează? Ce se întâmplă atunci când acestea depăşesc limitele, abuzând de încrederea acordată? Cine are de suferit? Cine beneficiază? Puteţi face o investigaţie despre proiecţia violenţei, abuzului sau nedreptăţii.

De asemenea, puteţi relata despre securitatea economică sau protecţia împotriva sărăciei şi a exploatării. Apoi trebuie să luaţi în considerare protecţia mediului contra poluării şi protecţia societăţii împotriva tehnologiilor dăunătoare sau a întreruperii lanţurilor de aprovizionare esenţiale.

Puteţi relata despre oricare dintre aceste lucruri şi puteţi, desigur, să examinaţi şi impactul războiului din Ucraina, daca aveţi o poveste nouă şi convingătoare de spus despre asta."

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus