Skip to main content

Românii, la arme - Cum arată o campanie coordonată de dezinformare? Misreport deconspiră operaţiunea „Românii, chemaţi înapoi la armată”

 
Românii, la arme - Cum arată o campanie coordonată de dezinformare? Misreport deconspiră operaţiunea „Românii, chemaţi înapoi la armată”

O nouă campanie coordonată de dezinformare pe Facebook, în România. O reţea formată din cel puţin 34 de pagini de Facebook, cu audienţă cumulată de peste 10 milioane de utilizatori, a acţionat concertat pentru a răspândi informaţii eronate conform cărora românii ar fi chemaţi „din nou”, „cu miile”, în Armată, în urma unui „ORDIN”.

Publicitate

Printre paginile care au distribuit fake-ul erau pagini destinate utilizatorilor din diaspora, paginile care oferă un conţinut identic - „un melanj de reţete tradiţionale, leacuri băbeşti şi postere cu <<Bună dimineaţa la cafeluţă>>, printre care inserează materiale cu conţinut fals şi alarmist”, după cum informează Misreport.

Misreport este un newletter săptămânal despre dezinformare, realizat de Codruţa Simina şi Ovidiu Mihalcea.

Link-ul? „În primul comentariu”

Toate postările identice alarmiste ale paginilor menţionate anterior, printre care se numără „George Becali”, „Ora de Ras” sau „Nea Mărin Fanpage” îşi îndemnau publicul într-un singur loc: site-ul usd24.ro, care ar fi urmat să prezinte detaliile chemării „cu miile” ale românilor în Armată. Cu toate acestea, afirmaţiile site-ului au fost dezminţite de Factual, aici.

Ce mai conţine site-ul usd24.ro?

Cu 5 categorii principale de conţinut („Familie”, „Reţete”, „Rugăciuni”, „Sfaturi Sănătate” şi „Showbiz”), site-ul usd24.ro, are titluri precum:

  • „Când se pune, de fapt, varza la murat? Secretul pe care puţină lume îl ştie
  • „Şi-a părăsit soţia pentru o amantă muuuult mai tânără decât ea. Ce se întâmplă acum între Aurel Tamaş şi iubita lui de 28 de ani”
  • „O cană cu Cacao caldă, băută dimineaţa, face minuni pentru sănătate”
  • Ingredientul pe care să nu-l pui niciodată în varza murată. Gustul nu va mai fi la fel şi nu va rezista tot sezonul”

În 2018, usd24.ro prelua, în baza unui contract, conţinut în limba română din publicaţia Sputnik, instituţie de propagandă a Kremlinului, interzisă astăzi în tot spaţiul Uniunii Europene, după cum mai relatează Misreport.

Materialul complet al Misreport, disponibil aici.

Autor: Alexandru Aruşilor alexandru.arusilorpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus