Skip to main content

G4Media.ro: Fondurile de la guvernul Orban pentru presă: Curtea de Conturi cere recuperarea unor sume de bani care ar fi fost plătite ilegal

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Curtea de Conturi a descoperit că Secretariatul general al guvernului (SGG) a făcut în 2020 şi 2021 plăţi nejustificate către anumite instituţii de presă în cadrul ajutorului dat de guvernul Orban sub formă de campanie de informare Covid, potrivit documentelor oficiale citate de G4Media de Curtea de Conturi.

Publicitate

Astfel, procesul verbal de constatare în urma unui control realizat în 2022 de Curtea de Conturi menţionează la capitolul nereguli ”efectuarea de plăţi în condiţii de neeligibilitate şi de neconformitate cu clauzele contractuale şi prevederile OUG nr. 63/2020 pentru organizarea şi desfăşurarea unor campanii de informare publică în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19”.

E vorba despre o campanie de informare lansată de guvernul Orban în plină campanie electorală pentru alegerile locale şi alegerile parlamentare din 2022. Campania a costat peste 180 de milioane de lei şi a presupus plata direct de la SGG a difuzării unor spoturi prin care populaţia primea informaţii despre purtarea măştii de protecţie.

Curtea de Conturi a făcut controale pe un eşantion de contracte şi facturi.

Valoarea estimativă a abaterii constatate o reprezintă suma de 695.319,47 lei reprezentând atât avansurile nejustificate în termen precum, cât şi sumele identificate ca necuvenite urmare nerespectării prevederilor contractuale”, se arată în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit informaţiilor G4Media, mai multor angajaţi ai Secretariatului general al guvernului le sunt imputate anumite sume de bani după ce au semnat documentele oficiale. SGG a refuzat să răspundă la o întrebare adresată de G4Media în acest sens, arătând că ”datele solicitate sunt din categoria informaţiilor încă nevalidate în privinţa implementării măsurilor recomandate pentru a putea face obiectul comunicării publice”.

 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus