Skip to main content

SCOS LA CASAT. Carul care a filmat căderea lui Ceauşescu în 1989 a ajuns la parohii din judeţul Giurgiu. La fel, alte zeci de maşini! De ce a renunţat TVR la car? (VIDEO)

 
SCOS LA CASAT. Carul care a filmat căderea lui Ceauşescu în 1989 a ajuns la parohii din judeţul Giurgiu. La fel, alte zeci de maşini! De ce a renunţat TVR la car? (VIDEO)

Zeci de maşini, printre care şi două foste Care de transmisiuni ale Televiziunii Publice, au ajuns la mai multe parohii din judeţul Giurgiu. Printre acestea, şi fostul Car 3 (acum dezechipat tehnic) care a filmat căderea lui Nicolae Ceauşescu şi evenimentele din decembrie 1989 din Piaţa Revoluţiei. Cum şi de ce?

Publicitate

Detalii, în continuare:

„S-a dus copilăria...", se aude o voce pe imaginile în care se văd, ieşind din curtea TVR, fostele Care 2 şi 3 ale Televiziunii Române. Angajaţii au filmat momentul în care cele două maşini părăsesc curtea instituţiei pentru a ajunge la parohii din judeţul Giurgiu (filmul, mai jos în articol). Ce s-a întâmplat?

Carul 2 şi Carul 3 (însă fără echipamentele tehnice video) sunt doar două dintre cele 43 de maşini casate de TVR. După casare, autoturismele au ajuns la Protoieria Giurgiu, mai exact la parohiile din localităţile Goştinu, Hodivoaia, Vieru şi Talpa.

Cum? A explicat pentru Paginademedia.ro Sorin Torică, şeful transporturilor din TVR.

„Am vrut să-l păstrăm ca piesă de muzeu”

Carul 3 al TVR este unul cu încărcătură istorică. În 1989, a filmat căderea lui Ceauşescu şi a transmis în direct evenimentele din Piaţa Revoluţiei. De ce nu a fost păstrat?

„Iniţial, ideea era să păstrăm Carul 3 ca piesă de muzeu", a declarat Sorin Torică, în exclusivitate pentru Paginademedia.ro.

„Am căutat în TVR şi nu am mai găsit echipamentele care utilau acest car pe atunci. Acum 20 de ani, s-a scos tehnica originală de pe aceste care şi a fost casată", a completat acesta.

„Din păcate, nu am recuperat nimic din tehnica de transmisiuni originală (cum spuneam, a fost casată demult), iar fără această tehnică nu se mai poate face nimic. Este o maşină goală", a mai explicat Torică, pentru Paginademedia.ro.

VIDEO. Carele TVR ies din curtea Televiziunii Publice

Cele două care erau într-o stare tehnică proastă şi stăteau pe bară de câţiva ani (Carul 2, de opt ani, iar Carul 3, de 5 ani). Tehnica de transmisiuni de pe ele a fost demult scoasă.

Cum au ajuns însă la Protoieria Giurgiu (protopopiat care reuneşte mai multe parohii, printre care şi cele către care vor merge maşinile - Goştinu, Hodivoaia, Vieru şi Talpa?

Hotărârea de casare a peste 40 de maşini vechi a fost luată în urmă cu doi ani de Consiliul de Administraţie al TVR.

Sorin Torică explică: 

„Conform unei hotărâri de Guvern (HG 841), maşinile scoase la casat pot ajunge la instituţii publice care sunt interesate să le preia. Am urmat procedurile (am pus anunţ, a existat un termen de 30 de zile) şi primii interesaţi de aceste maşini au fost cei de la Protoieria Giurgiu.

Din punct de vedere al costurilor, este mai bine pentru TVR. În primul rând, se plătea impozit pentru aceste maşini, multe defecte, care ocupau spaţiu în curtea TVR. În plus, dacă nu era nimeni interesat, costurile de casare, transportul la fier vechi erau mai mari”, a mai spus Torică.

Cele două care aveau probleme tehnice (ultuma dată, nu au trecut ITP-ul, Inspecţia Tehnică Periodică). Pe un grup de Facebook intitulat chiar aşa, Car 3 TVR, foşti angajaţi ai instituţiei povestesc despre istoria celor deouă maşini. Carele de transmisiuni au ajuns la Televiziunea publică în plin comunism, în anii '80, şi erau denumite „americanele".

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus