Skip to main content

Tolo, ultimul articol în Libertatea: „Nu am traversat atâţia ani de muncă pentru a accepta feudalismul, indiferent cum este el vopsit”

 
Cătălin Tolontan / foto: europafm.ro
Cătălin Tolontan / foto: europafm.ro

Jurnalistul Cătălin Tolontan încheie oficial colaborarea cu Libertatea, după ce luna trecută, pe 6 decembrie, a fost concediat de Ringier.

Publicitate

Jurnalistul scrie un ultim text de opinie pe Libertatea, intitulat: „Cătălin Tolontan, ultimul articol în Libertatea: Dacă aşa veţi hotărî, ne vom reîntâlni”.  

Jurnalistul rememorează cele şapte publicaţii la reformarea sau fondarea cărora a participat, de la ProSport, la localele Clujeanul, Hunedoreanul, Bihoreanul şi Braşoveanul, şi până la Gazeta Sporturilor şi Libertatea. A vorbit şi despre transformarea tabloidului Libertatea într-un ziar relevant. 

„Specialişti cu adevărat bine intenţionaţi, instituţii de presă cu experienţă şi aproape toţi oamenii apropiaţi (chiar toţi, ca să v-o zic direct) au spus că nu avem nicio şansă. (...) Mai apoi, oameni de mare sinceritate, precum regizorul Tudor Giurgiu, au avut puterea să recunoască faptul că s-au înşelat, după ce nu au crezut că „aşa ceva va fi posibil”.”, a scris Tolontan

Când patronii de la Ringier au sărit să-şi apere interesele şi prietenii, am spus „Nu”. Nu am traversat atâţia ani de muncă pentru a accepta feudalismul, indiferent cum este el vopsit. Am venit la Libertatea ca ziarişti independenţi şi aşa vom pleca”, a mai continuat Tolontan.

El face referire la un episod din septembrie 2022 când preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei de imobiliare One United Properties, care este şi membru în CA al grupului de presă Ringier, a mustrat o jurnalistă de Libertatea (pe Iulia Marin) pentru un articol despre One United publicat în paginile ziarului. 

„Dacă nu te putem converti în ceea ce vrem noi, te vom anihila, asta spunea Amos Oz că este definiţia milenară a fanatismului. Şi e ceea întâmplă, într-un fel, şi la Libertatea, înaintea alegerilor din 2024. Te supui sau te distrugem”, a scris jurnalistul. 

„Numai că lucrurile nu pot rămâne în logica violentă a celor puternici. Rând pe rând, agenţia de presă naţională a Italiei, scepticul şi influentul Neue Zürcher Zeitung din Elveţia, două mari publicaţii din Franţa, câteva dintre cele mai importante publicaţii din Germania, printre care Süddeutsche Zeitung şi Der Spiegel, au reflectat ce se întâmplă în România” încheie Tolontan textul său. 
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus