Skip to main content

VIDEO. „Clanul Marelui Alb” - Un nou reportaj viral de la Recorder. Afacerile BOR şi imagini cu camera ascunsă

 
VIDEO. „Clanul Marelui Alb” - Un nou reportaj viral de la Recorder. Afacerile BOR şi imagini cu camera ascunsă

UPDATE. La aproape 24 de ore de la publicare, investigaţia este primul loc în Trending-ul YouTube şi are peste 800.000 de vizualizări. 

Publicitate

VIDEO. Recorder a dat un nou viral. „Clanul Marelui Alb” este titlul investigaţiei. Vine cu dezvăluiri importante din interiorul Bisericii Ortodoxe Române, la capătul a opt luni de investigaţie. S-a făcut inclusiv muncă sub acoperire

Filmul de aproape o oră s-a împrăştiat rapid în mediul online şi a ajuns pe locul doi în „Tendinţele” de pe YouTube. A strâns aproape jumătate de milion de vizualizări, în nici 15 ore de la publicare. 

A fost share-uit masiv pe Facebook, iar postarea care face trimitere la film a strâns, pe pagina Recorder, aproximativ 17.000 de reacţii, 1.800 de comentarii şi aproape 9.000 de distribuiri

Jurnalistul Victor Ilie, cel care a documentat subiectul, s-a infiltrat sub acoperire şi a reuşit să smulgă informaţii importante de la oameni apropiaţi Patriarhului Daniel. Chiar unul dintre respectivii oameni îl numeşte „Marele Alb”

Jurnaliştii explică şi de ce au apelat la o identitate falsă:

„După mai multe încercări în care Biserica a refuzat să ne răspundă la orice întrebare legată de felul în care administrează fondurile publice, am decis să ne infiltrăm în interiorul sistemului folosind o identitate ascunsă”, spun cei de la Recorder. 

Miliarde de lei din bani publici

Pe scurt, Recorder a descoperit o adevărată reţea din care fac parte oameni de afaceri, politicieni şi preoţi de la vârful BOR

Toţi, spun cei de la Recorder, lucrează mână în mână într-o mega-afacere: construcţia şi reabilitarea de biserici din bani publici. În cifre, lucrurile stau în felul următor:

„O parte considerabilă din banii Bisericii provin din fonduri publice: 1,3 miliarde de lei primiţi numai de la Guvern şi din bugetul Capitalei în ultimii 13 ani, adică în mandatul Patriarhului Daniel”, arată investigaţia. 

Catedrala prăduirii Neamului 

Investigaţia „Clanul Marelui Alb” este a doua dintr-o serie despre Biserică şi banii publici. Prima se intitulează „Catedrala prăduirii Neamului” şi a fost publicată săptămâna trecută.

Conţine informaţii şi dezvăluiri despre banii absorbiţi de BOR de când au început lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului. Au fost aratate legături cu politicieni şi modul în care au fost umflate preţurile pentru materialele de construcţii. 

Ziarul Lumina

Recorder arată şi rolul important pe care îl joacă Ziarul Lumina, publicaţie a BOR, în toată această schemă. Un pion important din acest puzzle - Lăzăr Neacşu (membru al Consiliului General al Capitalei) - îi explică lui Victor Ilie, fără să ştie că este filmat, care este rolul ziarului.

Practic, explică cum aranjează Biserica licitaţiile, după cum spun şi cei de la Recorder:

„Publicaţia Lumina este SEAP-ul pe liber la ei. Ziarul apare într-o singură zi şi nu-l ia nimeni. Nu există pe piaţa liberă, ci doar în biserici.

Aici vii cu 20 de firme şi spui: uite asta vreau să lucreze aici şi eu îţi asigur finanţarea”, spune Lazăr Neacşu. 

Cu alte cuvinte, anunţurile pentru licitaţii apar doar în ziarul Lumina (care se distribuie în Biserici), iar firmele trebuie să ştie exact în ce ediţie sunt publicaţie. 

VIDEO. Clanul Marelui Alb

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulia Iulia
    Nu cred cacse va intampla ceva, in cateva zile se va uita...
  • A1 A1
    Ar fi fost interesant de realizat o monitorizare a televiziunilor după apariția reportajului Recorder. Am înțeles că doar A 1, ProTV și Kanal D au acordat ieri atenție dezvăluirilor jurnalistice!
  • geo geo
    Nimeni nu va fura nimic din ceea ce se presupune ca ati avea ! Banii astia se duc, cu acoperire legala, catre biserici cu votul si la propunerea consilierilor si primarilor vostrii! Ati iesit, cu sutele, cu miile, vreodata in strada, ca sa le cereti alesilor vostrii sa nu mai finanteze cultele, banuiesc ca nu...Cat despre autosesizarea DNA, despre care Recorder pomenea aseara, vezi Doamne o institutie a statului le-a bagat in seama ancheta, deocamdata DNA nu a facut niciun anunt oficial in acest sens !
  • Diana Ilie Diana Ilie
    Nu este o ilegalitate să se finanțeze din bani publici construcția și mai ales reabilitarea unor biserici care sunt și monumente istorice. Dar este o ticăloșie să umfli atât prețurile la materiale, ca din profitul firmei să revină și patronului, și primarului, și consilierului, poate și patriarhului... Nu vrem să înțelegem că acesta este furt din banii publici, și dacă nu s-ar mai practica, poate am trăi puțin mai bine...
  • Gigi Gigi
    @geo, da sunt prezentate documente cu lux de amanunte, daca nu ai fost doar un troll, te-ar fi interesat

    @Radu, nu-i asa ca atunci cand e ceva care nu-ti convine , e automat marxist?
    Recorder a venit cu dovezi, tu ce dovezi ai?
  • S S
    @ANDREI @Radu chiar va rog ceva,sa imi explicati ce e aia neomarxist,cine sunt neomarxistii?cum ii distingem etc.
  • Gavrila Gavrila
    Șoșocarilor, cum adică de ce ne interesează pe noi și de ce -atacăm- BOR?! Păi, BOR îmi toacă banii publici într-un mod total netransparent, în stil de clar.
  • Danny Danny
    Bruh, mi se pare hilar și trist în același timp reacția unor oameni. "Nu-mi pierd o oră din viață" "Stalin, Ceausescu" blah blah blah.

    Clanul Marelui Alb profită de credința oamenilor și fură bani de la bugetul local. În loc să se investească în spitale și în alte domenii vitale, banii ajung în buzunarele lui X cu firma Y, prin "licitații". Nu zic că statul nu trebuie participe cu fonduri la restaurarea monumentelor, dar este nevoie de transparență, deoarece sunt bani publici.
  • Radu Radu
    Un nou si asteptat atac al neomarxistilor la adresa BOR. Nu e o surpriza. Marea problema e ca ei pot spune orice in vreme ca aia care nu sunt de acord cu ei, daca deschid gura sunt lapidati in public. Bine ati revenit in anii '50. Stalin e viu!
  • Stefan Stefan
    Mie imi place sa cred ca religia si biserica nu sunt unul si acelasi lucru. Poti fi crestin ortodox si in acelasi timp si impotriva acestei organizatii infractionale numita BOR.
  • Camelia Camelia
    Religia a fost intotdeauna o afacere. Este trist ca oamenii au nevoie de un astfel de "sprijin" in vietile lor. Dincolo de o atitudine de om religios, se ascunde intotdeauna altceva.
  • ANDREI ANDREI
    Ceausescu, Stalin, Lenin si Marx ar fi fost foarte incantati de un astfel de reportaj. Ce nu a reusit Ceausescu, o vor face neo-marxistii.
  • geo geo
    Nu-mi pierd o oră din viață ca să urmăresc marea dezvăluire bazată doar pe vorbele unor angajati ai BOR ori apropiati ai acestora...apropo sunt prezentate si documente scrise care indica presupuse ilegalitati, sunt prezentate si persoane care au savarsit presupuse ilegalitati...daca da, te rog draga DNA sa preiei cazul...Apropo, este o ilegalitate ca sa se finanteze si din bani publici construcţia şi reabilitarea de biserici ?
  • Flag Flag
    Felicitări celor de la Reporter!
    Din acest raportaj se înțelege ca in spatele BOR se ascunde PSD care finanțează cu sume enorme din bugetul statului adică bani de la mine, de la tine și de la toți! Plus ca toți preoții primesc salarii din bugetul statului și ma intreb cu ce ajuta ei România sa ii plătim noi salariile? Cu ce? As alege ca acei banii sa se ducă la doctorii nu la niște preoții

Trimite un comentariu

sus