Skip to main content

B1 TV, scrisoare de atenţionare de la CNA, pentru un documentar cu Putin. „Nu era momentul potrivit”

 
B1 TV, scrisoare de atenţionare de la CNA, pentru un documentar cu Putin. „Nu era momentul potrivit”

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să trimită postului B1 TV o scrisoare de atenţionare pentru un documentar despre Vladimir Putin difuzat pe 27 februarie, când începuse deja războiul în Ucraina.

Publicitate

Membrii forului şi-au motivat decizia spunând cu nu era momentul oportun pentru acest documentar şi că prezintă liniile de propagandă rusă. 

Documentarul Putin şi noua strategie a Rusiei a fost lansat la sfârşitul lui 2021 şi co-produs de televiziunea Arte, canal cultural european. De altfel, documentarul rulează în această perioadă şi pe televiziunea Arte, după cum a explicat Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV, în faţa membrilor CNA

Propunerea de scrisoare de atenţionare a venit din partea Dorinei Rusu, membru CNA, care a subliniat că nu e vorba de vreo încălcare a legislaţiei, ci doar legat de oportunitatea momentului difuzării.

Dorina Rusu:

„Conţine foarte multe dintre liniile de propaganda rusă. Apreciez că daţi documentare şi de multe ori când se întâmplă ceva în lume, am văzut că voi daţi documentare care pun în context. Doar că, acum, cu acest documentar, nu ştiu dacă era momentul potrivit, pentru că sunt foarte multe dintre liniile de propagandă rusă.

Cumva îl eroizează pe Putin şi nu cred că era cazul şi momentul. Când el a declanşat un război, tu să dai un documentar în care spune că Occidentul a greşit. Că Occidentul este de fapt cel care l-a împins pe Putin să acţioneze, pentru că a minţit, pentru că a extins NATO.

Toate astea, care sunt cele mai clare linii ale propagandei, voi să le daţi într-un singur documentar chiar în zilele în care a început războiul”, a spus Dorina Rusu

În replică, Rareş Aniţa, reprezentantul B1 TV a subliniat că nu e vorba de un documentar de propagandă.

„E un documentar care încearcă să surprindă strategia lui Putin şi mecanismul din spatele gândirii lui şi de ce a făcut ce a făcut. Acesta era subiectul documentarului.”

Valentin Jucan, membru CNA, a spus de cealaltă parte că nu sesizează că documentarul în cauză ar fi o încercare de justificare a războiului:

„Noi cântărim acest documentar prin prisma a ceea ce se întâmplă azi. Putem regăsi în acest documentar elementele de propagandă ale federaţiei ruse. Şi anume chestiunea care ţine de faptul că încă de acum mulţi ani Kremlinul şi-a exprimat dorinţa că NATO să nu-şi extindă graniţele spre Moscova.

Nu sesizez că prezentarea acestui documentar de către B1, acum, ca fiind o încercare de justificare a războiului din Ucraina.

Mircea Toma, membru CNA

Produsul editorial este construit pe propaganda lui Putin şi o promovează. Chiar dacă apar ilustrate şi punctele de vedere critice, domină discursul lui Putin pe care el însuşi îl comunică.

Nu poţi opri difuzarea unui asemenea material, dar necontextualizarea lui implică o judecată simplă: postul îşi asumă poziţia produsului din acest documentar. Difuzarea lui după începerea misiunii din Ucraina îi dă, din păcate, o forţă tragică.

În România, retorica putinistă se face prezentă prin câteva teme. Una dintre teme fiind că de fapt NATO a provocat războiul din Ucraina, prin ignorarea sensibilităţilor, dorinţelor şi aşa mai departe ale lui Putin.

Nu văd dezinformări. Este o atitudine pro Putin. Difuzarea acestui material este inoportună fără un comentariu.”

Cristina Pocora, membru CNA, a considerat de asemeni 

„Nu am sesizat la B1 TV să facă propagandă. Punctual, însă, simţi aşa că îţi place de Putin când te uiţi la materialul acesta. Eu înţeleg, e un documentar, e făcută înainte.

Acum însă cred că se impune mai multă grijă şi rezervă în a disemina genul acesta de materiale care pot să însemne pe alocuri o justificare a acţiunilor. O analizez ca o chestiune punctuală, nicidecum nu o văd ca o linie a postului.”

Ionel Palăr, memrbu CNA:

„Dacă priveam aceste emisiuni altă dată sau nu se întâmpla acest lucru, probabil că ar fi rămas doar o lectură frumoasă, interesantă, o lecţie de istorie. Dar trăind ceea ce trăim acum, cred că ar trebui să fim mai atenţi.

Nu cred sub nicio formă că postul poate fi trecut în zona pro Rusia sau Pro Putin.”

Propunerea de scrisoare de atenţionare a trecut cu votul a şapte membri din cei 10 prezenţi în şedinţa de astăzi. Membrii Oana Dincă, Mircea Toma şi Valentin Jucan au votat împotrivă. 

Pentru au fost Dorina Rusu, Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Nicolaie Bălaşa, Ionel Palăr, Ramona Sorescu şi Cristina Pocora

Citeşte şi: 

GAME OVER. 170 de reclamaţii şi nicio sancţiune! CNA, blând cu gafa Antenei 3 cu jocul video dat ca imagini de pe front. Postul a scăpat.

Gold FM, amendat pentru propagandă rusă. „Ar putea să se cheme nu Gold FM, ci Kremlin FM“ - Dorina Rusu, CNA

 
 
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Poporul Poporul
    Bă, sunteți cu capul??!! Dar dacă era despre Zelenski, ar fi fost oportun?? O să ajungeți să fiți mai răi ca cenzura comunistă. Idioților!!
    PS să nu se înțeleagă că sunt pro-Putin.
  • Gicu Orwell Gicu Orwell
    ***
  • B.A.M B.A.M
    Dacă CNA a ajuns să conteste un documentar produs în U.E., pe motiv că e "pro-Putin", e clar că ăștia nu mai au limite!!! Chiar nu se poate sesiza DNA-ul în privința abuzurilor înfăptuite de această instituție?!?!?!?!?!?!?!?
    Păcat că B 1 TV nu are curajul necesar pentru a contesta această măsură!!!
    P.S.
    Citiți cu VOCE TARE primul paragraf!!! E ditamai gafa acolo!!!
  • sergiu sergiu
    Gold = Aur?
  • Mile Mile
    Nu are voie sa facă CNA asta, nu va e rușine, e dictatura cumva , fiecare susține pe cine vrea cata ***
  • jk jk
    Aici au gresit.Ba fix era momentul.In care sa vada telespectatorii mentalitatea lui Putin si indirect cum a putut dicta situatia in care Ucraina e si in prezent
  • geo geo
    CNA, mai bine ai stabili tu dinainte ce au voie si ce nu au voie sa difuzeze televiziunile. Si pe cine. Nu m-ar mira ca mâine-poimâne să-l scoateți pe Putin din emisiunile de știri pe motiv că prezinta mesaje de propagandă, de genul noi continuam actiunile din Ucraina!

Trimite un comentariu

sus